Høyttalerdiffusorer: Papir Og Andre. DIY Reparasjon Av Subwoofer. Hvordan Rette Og Lime Dem? Diffusorimpregnering

Innholdsfortegnelse:

Video: Høyttalerdiffusorer: Papir Og Andre. DIY Reparasjon Av Subwoofer. Hvordan Rette Og Lime Dem? Diffusorimpregnering

Video: Høyttalerdiffusorer: Papir Og Andre. DIY Reparasjon Av Subwoofer. Hvordan Rette Og Lime Dem? Diffusorimpregnering
Video: Diffuser cleaning 2024, April
Høyttalerdiffusorer: Papir Og Andre. DIY Reparasjon Av Subwoofer. Hvordan Rette Og Lime Dem? Diffusorimpregnering
Høyttalerdiffusorer: Papir Og Andre. DIY Reparasjon Av Subwoofer. Hvordan Rette Og Lime Dem? Diffusorimpregnering
Anonim

Sprederen, sammen med talespolen og magneten, er den tredje viktige komponenten i det elektrodynamiske hodet. Hvis du fjerner den, hører du neppe lyder fra bassforsterkeren.

Bilde
Bilde

Hva er det og hvorfor er det nødvendig?

Uten en diffuser vil ikke høyttaleren kunne avgi distinkte lyder. Faktisk er det en "høyttalerfat" som vibrerer med frekvensen av høyfrekvente strømmer som strømmer gjennom høyttalerspolen og endrer seg raskere i henhold til loven i den overførte radiomeldingen . For en subwoofer er de anbefalte frekvensene begrenset til et område på 20-300 Hz. Et elektrisk signal fra en forsterker med en frekvens høyere enn 300 Hz gjengis ikke effektivt nok. For høyere frekvenser brukes de såkalte satellittene - flere bredbåndshøyttalere, dårligere enn "bassdriveren" i størrelse og total effekt.

Høyttalere som inneholder både satellitter og en subwoofer er designet for lydgjengivelse av høyeste kvalitet . Følgelig bør subwoofer-diffusoren være kraftigere, større i areal, tykkere, for eksempel ha et gummiert teknologisk lag og være laget av papp av høy kvalitet med en spesiell polymerimpregnering.

Jo større areal, desto større diameter er diffusoren.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Varianter

Men ikke bare papp-polymer diffusorer brukes i de kraftigste høyttalerne for titalls og hundrevis av watt. Så, aluminium demper perfekt resonans ved frekvenser fra titalls til hundrevis av hertz, men med en frekvens på 4-20 kilohertz, tvert imot, avgir den en parasittisk harmonisk, som er en konsekvens av resonans i et "høyere" bånd . Sammen med høy stivhet er den holdbar. Det samme kan sies om drivere med magnesium, beryllium diffusorer - disse komponentene er installert i (semi) profesjonell akustikk.

Bilde
Bilde

Papirdiffusoren er nødvendigvis impregnert med spesielle komponenter, som inkluderer polymerfyllstoffer . De forsegler materialet som utgjør cellulosediffusoren. Fordelen med en papir (eller papp) diffusor er den lave forvrengningsfaktoren: lyden overføres mest naturlig.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Ulemper - effektbegrensning (ikke mer enn ti pluss watt), følsomhet for nedbør og fuktighet . I dårlig vær, under drift av slike høyttalere på gaten, krøller høyttalere med papirkegler raskt og svikter.

Kompositt, metall, kevlar, polypropylen (eller polyuretan), karbonfiberdiffusorer er blottet for alle disse ulempene . Frekvensegenskapene deres er merkbart forskjellige, men dette forhindrer ikke produsenter i å forbedre egenskapene ved å endre det generelle høyttalerdesignet.

Hodetelefoner har for eksempel aldri brukt papirkegler - de har blitt erstattet med plastmembraner.

Bilde
Bilde

Impregnering

For å beskytte for eksempel en papirhøyttaler mot å bryte diffusoren, brukes impregneringer tilberedt på grunnlag av organiske løsningsmidler. Så, for den sentrale delen som er ansvarlig for høye frekvenser, brukes transparent plast, oppløst i dikloretan.

For mellomproduktet, ansvarlig for mellomfrekvenser, - gummilim i hvitsprit (etter limvekt - en fjerdedel av sammensetningens totale vekt) . Den ekstreme delen er impregnert med en sammensetning basert på bilforsegling. Etter å ha blandet komponentene, metter du diffusoren slik at det ikke blir dryppende fremspring på overflaten - belegget skal være jevnt og homogent.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Intervallet mellom impregneringslagene er fra 4 til 15 minutter: det er nødvendig å la det forrige strøk trekke inn før du påfører det neste . Den siste tørketiden for belegget å "sette seg" er en måned, med diffusoren vendt opp. Tidligere dårlig kvalitet, ujevn impregnering kan ødelegge lyden til høyttaleren irreversibelt, i dette tilfellet er det et teknologisk brudd, samt en overkill eller økonomi av materialer for impregnering.

Mineraloljer, bitumen, vaselin og annen impregnering må ikke påføres . Selv PVA lim ville ikke hjelpe her. I beste fall vil resultatet være null, i verste fall kan høyttaleren bli irreversibelt skadet av dårlig kvalitet eller upassende impregnering. Impregnering av høy kvalitet bør være minst to lag.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Reparasjonsfunksjoner

Med dine egne hender er det ganske enkelt å rette opp den krøllete, lime papirdiffusoren, som ved et uhell ble stukket med en skrutrekker eller kniv i hanskerommet, der høyttalergrillen er plassert. For å gjøre dette, bruk lim "Moment-1" eller lignende, som er egnet for liming av ikke bare papir, men også gummi, tre og metaller . Det er nødvendig å reparere den avrevne diffusoren på forhånd, til gapet blir kontinuerlig eller ikke øker. Hvis du ikke har lim for hånden, kan du for eksempel bruke neglelakk - det har også gode klebeegenskaper.

Først kuttes en lapp av ønsket størrelse ut - den skal dekke hullet med en margin . Overflaten på brytepunktet må være fri for smuss og fremmede partikler, den kan også avfettes for eksempel med etylalkohol. Overflatene som skal limes må være stasjonære. Sørg for at høyttaleren (eller selve høyttaleren i systemet) er midlertidig deaktivert før du starter arbeidet. Kraftige høyttalere er forseglet med flere lag papir eller til og med papp.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Etter liming blir papiret belagt med en polymersammensetning som har tilstrekkelig elastisitet, siden et belegg som herder til hard tilstand kan forringe diffusorens frekvensegenskaper. Det er viktig at diffusoren er vanntett for å beskytte den mot gjentatte papirstopp og rive av papirskallet.

Det er også tider når en kinesisk høyttaler av dårlig kvalitet kan forbedres ved å forbedre stivheten med riktig impregnering for å styrke kjeglen. En tynn diffusor kan fortykkes - for eksempel forsterkes papiret med flere ekstra lag papir impregnert med en polymer klebende base . Det er bedre å overlate gummierte, gummierte diffusorer til restaurering av spesialister: for eksempel er det vanskelig å fikse vulkanisering av en revet gummikant av en kraftig "bassdriver" hjemme.

Det er ikke et faktum at du vil lykkes med å bruke rå gummi til å utføre for eksempel vulkanisering med et loddejern på første forsøk. Liming av de samme gummistykkene vil ikke bare forringe høyttaleren utad, men den vil heller ikke gjenopprette den originale lyden til fabrikkegenskapene.

Anbefalt: