Daylily (100 Bilder): Planting Og Omsorg For Blomster I Det åpne Feltet. Hvordan Mate Den Vakre Dagen I Hagen? Reproduksjonsmetoder

Innholdsfortegnelse:

Video: Daylily (100 Bilder): Planting Og Omsorg For Blomster I Det åpne Feltet. Hvordan Mate Den Vakre Dagen I Hagen? Reproduksjonsmetoder

Video: Daylily (100 Bilder): Planting Og Omsorg For Blomster I Det åpne Feltet. Hvordan Mate Den Vakre Dagen I Hagen? Reproduksjonsmetoder
Video: hemerocallis - 1110c - daylily by hemeroca7 2024, April
Daylily (100 Bilder): Planting Og Omsorg For Blomster I Det åpne Feltet. Hvordan Mate Den Vakre Dagen I Hagen? Reproduksjonsmetoder
Daylily (100 Bilder): Planting Og Omsorg For Blomster I Det åpne Feltet. Hvordan Mate Den Vakre Dagen I Hagen? Reproduksjonsmetoder
Anonim

Daylilies er utrolig vakre representanter for verden av dekorativ flora, i stand til å bli en lys dekorasjon av ethvert bakgårdsterritorium. Disse spektakulære og ganske upretensiøse stauder er med rette populære både blant uerfarne amatørblomsterdyrkere og blant erfarne gartnere. Hva er nyansene du bør vurdere når du dyrker og avler dagliljer? Hvordan skal du ta vare på dem? På hvilke måter kan disse blomstene formeres? Svar på disse og mange andre spørsmål finner du i denne artikkelen.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Hovedtrekk

Daylily er en slekt med blomstrende flerårige planter av familien Asphodellaceae. Deres andre navn - "krasodnevy" - disse stauder mottok på grunn av den svært korte levetiden til deres blomstrende blomster . Så i de fleste arter av dagliljer gleder spektakulære traktformede blomster seg med skjønnhet i bare en dag. Men på grunn av at visne blomster umiddelbart erstattes av nye, virker blomstringen av planten frodig og kontinuerlig.

Røttene til krasodnev er sterke, sterke, tykke . Denne strukturen i rotsystemet gjør at planter tåler fuktighetsunderskudd i jorda under tørkeperioder. Bladene er lange, xiphoid, moderat brede, med en spiss spiss. Selv i perioden da daylily ennå ikke blomstrer eller allerede har falmet, ser de kompakte rosettene på bladene veldig attraktive ut.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Gjennomsnittshøyden til en voksen plante kan variere fra 50 til 120 centimeter. Hittil har oppdrettere avlet både dverg- og mellomstore og høye varianter av dagliljer . Krasodneva blomster ligner utvendig lilje blomster. Formen, størrelsen og fargen avhenger av planteegenskapene. Under blomstringen danner dagliljer lange stengler, på hvilke 2-3 knopper åpnes daglig. Totalt kan det danne opptil 40-50 knopper på en peduncle.

Gjennomsnittlig blomstringstid er 25-30 dager. Noen varianter er i stand til å blomstre to ganger på en sesong.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Fruktene av krasodnev er små læraktige kapsler fylt med få frø. Det skal bemerkes at mange ville dagliljer formerer seg aggressivt ved selvsåing, pollinering på nytt, uavhengig av hverandre og danner interspesifikke hybrider. De dyrkede varianter av dagliljer danner ofte ikke frø. Av denne grunn, i avlsarbeid, blir frøene deres oppnådd ved hjelp av kunstig pollinering.

Fargepaletten til dagliljer er uvanlig mangfoldig . Så i moderne hager kan du finne en-, to- og til og med tricolor-varianter av krasodnev. Planter med kontrastfarger (burgunder-gul, beige-kirsebær, korall-lilla) ser veldig imponerende ut. De vanligste dagliljene er gule, rosa, lilla, røde og kremfargede.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Blomster i de fleste arter av dagliljer er store nok (ca. 15 centimeter i diameter), traktformede, stjerneformede eller klokkeformede. Avhengig av blomsters struktur og form, er det vanlig å skille mellom krasodnye som har:

  • enkle single (Single group) og double (Double group) blomster;
  • blomster i den opprinnelige formen (gruppe Uvanlig form eller UFO);
  • edderkoppblomster med kronblad 4 ganger så lange som brede (edderkoppgruppe);
  • flerbladede blomster (gruppe "Polymerer").
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Det er også en gruppe som heter " Multiform " … Blomstene til dagliljer som tilhører denne gruppen, i deres utseende, kombinerer minst 2 tegn på blomster fra andre grupper (terry arachnids, terry uvanlige former, multi-petal arachnids).

Avhengig av vekstsesongens varighet (perioden med den mest aktive utviklingen), er det vanlig å dele krasodnya i følgende grupper:

  • løvfellende (sovende og sovende);
  • eviggrønn.

Planter som tilhører den første gruppen, før overvintring, mister helt eller delvis bladverket. Omtrent i begynnelsen eller midten av september dør deres overjordiske del av, og planten slutter å utvikle seg og vokse. Alle livsprosesser gjenopptas med vårens ankomst, når temperaturen på luften og jorda begynner å stige.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Planter som tilhører den andre gruppen beholder løvet året rundt. De fleste av medlemmene i denne gruppen er beregnet på dyrking i tropiske og subtropiske klimaer.

Det er også en mellomgruppe - semi -evergreens . I denne kategorien inkluderer eksperter hybrider, hvis oppførsel kan bære egenskapene i planter fra de to tidligere gruppene. Så når den vokser i et mildt og varmt klima, kan vekstsesongen for dagliljer i denne gruppen vedvare hele året. Bladene deres forblir grønne selv om vinteren, og vekst og utvikling skjer nesten kontinuerlig.

Imidlertid, når de vokser i et temperert klima, kan slike hybrider slutte å vokse, delvis eller helt felle løvverk og gå inn i en sovende fase med begynnelsen av stabilt kaldt vær.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Gjennomgang av arten og de beste variantene og deres nyanser

Variasjonen av dagliljer er fantastisk. Så, profesjonelle blomsteroppdrettere hevder at nå har mer enn 70 tusen varianter av disse blomstrende plantene blitt avlet av oppdrettere. Nedenfor er de mest populære variantene og typene krasodnev som er utbredt innen landskapsdesign.

Tigerblod

En veldig effektiv og hardfør utvalg av dagliljer med store (ca. 15 centimeter i diameter) blomster. Gjennomsnittlig plantehøyde er 70-80 centimeter. Fargen på blomstene er sitrongul, med en stor lilla-fiolett flekk i midten . Kantene på de korrugerte kronbladene er lilla-fiolette. Blomstringsperioden er juni-juli.

Bilde
Bilde

Sommer Vine

En veldig populær Krasodnev -sort, avlet i 1973. Blomster er 14-15 centimeter i diameter. Høyden på en voksen plante når 60 centimeter. Fargen på blomstene er vinrosa, med et lyst gult hjerte. Blomstringstid - juli -august.

Bilde
Bilde

Svarte strømper

Veldig uttrykksfull, svært dekorativ, gjenblomstrende sort, motstandsdyktig mot lave temperaturer. Gjennomsnittshøyden til en voksen plante når 65 centimeter. Blomstene er 14-15 centimeter i diameter. Fargen på blomstene er dyp burgunder, med en lys gul kjerne.

Bilde
Bilde

El desperado

En attraktiv frost- og tørketolerant variasjon av dagliljer. Buskens høyde når 60-70 centimeter. Blomster varierer i størrelse fra 13 til 15 centimeter i diameter. Kronbladene er store, tofargede, med bølgede kanter . Fargen på blomstene er solgul, med en lilla-rød kjerne og en gulgrønn hals.

Bilde
Bilde

Golden Zebra

Variegated (variert) mellomstor variant som er spesielt populær blant landskapsdesignere. Et særtrekk ved disse plantene er bladets uvanlige hvitgrønne farge . I kombinasjon med de store aprikosgule blomstene som blomstrer i juni-juli, gir de stripete bladene Golden Zebra daylilies et veldig fengende og prangende utseende.

Sorten regnes som relativt upretensiøs og hardfør.

Bilde
Bilde

Mini Stella

Lavt voksende utvalg av utenlandsk utvalg. Høyden på en voksen plante når 30-35 centimeter. Størrelsen på blomstene er 3-4 centimeter i diameter. Blomster - duftende, dyp gul, klokkeformet. Planter danner raskt pene busker, vokser raskt og blomstrer rikelig . De går inn i blomstringsfasen i andre halvdel av sommeren.

Bilde
Bilde

Blue Nocturne

En relativt ung og uvanlig vakker sort med blomster i en original farge. Høyden på peduncles er omtrent 75 centimeter. Blomster når 15 centimeter i diameter. Hovedfargen på blomster er mørk syrin med en bringebærfarge, midten er syrenblå eller syrenblå med en gul kjerne . Kantene på kronbladene er sterkt korrugerte, dekorert med en gulgrønn kant.

Bilde
Bilde

Daylily liten

En art av stauder av den beskrevne slekten, som finnes i naturen i Fjernøsten, så vel som på områdene i Vest- og Øst -Sibir. Brukes av mange gartnere i utformingen av bakgårdsterritorier . Planten danner en lav (opptil 60 centimeter) kompakt busk med smale hengende blader. Blomstene er små, solgule, når 7-8 centimeter i diameter, har en behagelig aroma.

Bilde
Bilde

Krasodnev sitron gul

En villblomstret urteaktig flerårig funnet i Kina, Japan og Korea. Plantehøyden kan nå 90-100 centimeter. Blomster - store, veldig velduftende, rike sitrongule farger . Blomstringsperioden er mai-august.

Bilde
Bilde

Blomstringstid

Avhengig av blomstringstidspunktet er det vanlig å skille mellom dagliljer:

  • veldig tidlig (blomstring i begynnelsen av juni);
  • tidlig blomstring (andre halvdel av juni);
  • middels tidlig (slutten av juni - første halvdel av juli);
  • medium (andre halvdel av juli - første halvdel av august);
  • middels sent (andre halvdel av august);
  • sent (slutten av august);
  • veldig sent (september og senere).
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Planter av sistnevnte kategori, hvis blomstring forekommer om høsten, vokser vanligvis ikke i midtbanen. Med ankomsten av tidlig høstfrost har slike dagliljer rett og slett ikke tid til å gå inn i blomstringsfasen.

Det er vanlig å klassifisere disse blomstrende stauder etter blomstringstype. Avhengig av hvilken tid på døgnet knoppene åpner i Krasnodnev, er det:

  • planter med en blomstringstype på dagtid (blomster åpner om morgenen og falmer om kvelden);
  • planter med nattlig blomstring (blomster blomstrer sent på ettermiddagen, vedvarer over natten og falmer om morgenen).
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Det finnes også varianter av dagliljer (langblomstring), hvis blomstringstype kalles forlenget. Blomster av slike planter kan blomstre både om natten og om dagen. Samtidig begynner de å falme ikke tidligere enn 15-16 timer etter at knoppen er åpnet fullt ut. Gjennomsnittlig blomstringstid for moderne dagliljer varierer fra 20 til 60 dager . Varigheten og tidspunktet for blomstring avhenger av plantens varietetiske egenskaper.

Det er kjente varianter av dagliljer som kan blomstre nesten kontinuerlig i flere måneder. Som et eksempel kan vi nevne den populære dvergvariet Stella de Oro, som gleder seg over mange lyse gule blomster fra sen vår til høst.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Vi tar hensyn til klimasonen

Erfarne blomsteroppdrettere vet godt at når du velger og kjøper hybrid krasodnev, er det ekstremt viktig å ta hensyn til de klimatiske egenskapene i området. Så for mange krevende og lunefulle planter utgjør de harde og frostige vintrene i de nordlige områdene og noen regioner i midtre sone en alvorlig trussel. I slike klimasoner fryser eviggrønne og noen halvgrønne hybrider uunngåelig ut eller blir alvorlig skadet av frost og blir deretter alvorlig syke.

Erfarne dyrkere anbefaler kun å bruke frostbestandige plantesorter med tidlig eller middels blomstringstid for dyrking i områder med et ustabilt og / eller ugunstig klima. Hardfør dagliljesorter som Pardon me, Frans Hals, Strawberry candy kan nevnes som eksempler.

Disse variantene har vist seg godt når de vokser i regioner med vanskelige klimatiske forhold - i Moskva -regionen, i Leningrad -regionen, i Ural.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

For sørlige regioner med et mildt varmt klima er eviggrønne og halvgrønne hybrider optimale. Mange dagliljer av disse gruppene tåler små og korte nattfrost. Imidlertid bør det tas i betraktning at når temperaturen faller under 0 °, dør stenglene til slike planter.

Erfarne blomsteroppdrettere anbefaler å gi preferanse til varianter og hybrider tilpasset lokale klimatiske forhold når de velger dagliljer . Kjøp av sjeldne og eksotiske hybridkrasodnev for videre dyrking i områder med vanskelig klima er en ganske risikabel beslutning. Vanligvis dør slike planter den første vinteren etter plantingen, eller de gjenoppretter lenge og med vanskeligheter, og kommer seg først til høsten, når blomstringstiden allerede er savnet.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Setevalg

Disse upretensiøse stauder foretrekker å vokse i godt opplyste hjørner av hagen, men de kan også slå rot i en lys nyanse. I sterkt skyggelagte områder utvikler dagliljer seg dårlig og blomstrer dårlig.

Når du velger et sted å plante krasodnev, anbefaler erfarne gartnere å ta hensyn til fargen på blomstene til de plantede plantene . Så, varianter med lyse blomster er best plantet på solfylte steder, og varianter med mørke farger (burgunder, lilla, lilla) - i skyggefulle hjørner av hagen, hvor de vil bli beskyttet mot utbrenthet.

Det er viktig å ta i betraktning at plantene i løpet av dagen skal være under solstrålene i minst 5-6 timer - dette vil gi optimale betingelser for full utvikling og frodig blomstring.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Krasodnevs elsker jord med en nøytral eller lett sur reaksjon. Jorda på landingsstedet skal være moderat løs, luft- og fuktgjennomtrengelig. Før planting graves veldig tunge leirjord opp, fortynnes med sand eller torv. Leire eller bladhumus blir introdusert i for lette sandjord.

Når du velger et sted for å plante Krasnodnays, bør du ta hensyn til grunnvannsnivået . Disse upretensiøse plantene tåler lett en kort tørke, men samtidig er de veldig smertefulle for å oppfatte stillestående vann i jorda. Når den vokser på steder med høyt grunnvann og i oversvømte områder, utvikler Krasnodonov ofte soppsykdommer i rotsystemet.

Daylilies bør plantes i plantegroper i en avstand på 60-80 centimeter fra hverandre. Størrelsen på intervallet mellom plantehullene avhenger av variasjonen av plantede planter og følgelig størrelsen på buskene i voksen alder.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Landingsregler

Dagliljer plantes i åpen bakke etter litt forberedelse. På dette stadiet undersøkes røttene til planteplanter nøye, døde, skadede eller syke fragmenter fjernes ved hjelp av en skarp skalpell eller beskjærer. Skjæresteder behandles med kullpulver.

Plantenes blader kuttes med beskjæringssaks eller hagesaks, slik at bare den nedre delen av dem er 18-20 centimeter høy . Denne prosedyren utføres for å stimulere veksten av den grønne massen av frøplanter etter planting.

Hvis plantens røtter har hatt tid til å tørke ut sterkt under forberedelsen, før plantingen, må plantene dynkes i 3-4 timer i en løsning av en vekststimulator. Denne prosedyren lar unge planter raskt slå rot på et nytt sted.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Parallelt med forberedelsen av frøplanter er plantegroper arrangert med en dybde på minst 30 centimeter. På tung og tett jord anbefales det å utstyre groper med en størrelse 1,5-2 ganger større enn rotkulen.

For å fylle hullene er det lurt å bruke en fruktbar og løs jordblanding bestående av torv, bladhumus, hagejord og sand. I tillegg anbefales det å legge til gjødsel som inneholder fosfor og kalium i jordblandingen.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Planting av frøplanter utføres som følger:

  • et lite lag drenering legges på bunnen av plantegropen og en næringsrik jordblanding helles og danner en haug ut av den;
  • holde frøplanten ved rotkragen, plasser den vertikalt i hullet, hvoretter plantens røtter forsiktig spres over overflaten av haugen;
  • fyll plantingshullet delvis med næringsrik jordblanding, dekk til røttene, tamp jorden forsiktig rundt frøplanten;
  • vanne planten med varmt, avgjort vann og vent til den er fullstendig absorbert;
  • fyll hullet med jord helt til toppen.

Under plantingen bør dybden på rotkragen overvåkes. Den skal begraves i bakken bare 2-3 centimeter. Dens dypere plassering i bakken i fremtiden kan påvirke utviklingen og veksten av frøplanten negativt.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Etter plantingen blir landet rundt anlegget forsiktig stampet og mulket med halm, humus eller nåler. Et lag mulch vil bevare fuktigheten i jorda og beskytte røttene til plantene mot overoppheting.

Det er også viktig å vurdere anbefalte plantingsdatoer for dagliljer. Disse blomstrende stauder bør plantes i åpen mark om våren eller om sommeren (avhengig av klimatiske egenskaper i din region). Høstplanting kan true det faktum at plantene ikke vil ha tid til å slå rot på et nytt sted før det kalde været begynner. Spesielt anbefales det ikke å plante vakre dager om høsten i regioner med tidlige vintre.

Observasjoner viser at det tar 3-4 måneder for frøplanter å tilpasse seg nye forhold . Denne tiden er vanligvis nok til at unge dagliljer kan slå rot på et nytt sted.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Omsorgsfunksjoner

Krasodnev regnes som upretensiøse planter, men for full utvikling og blomstring av høy kvalitet trenger de kompetent omsorg. Unnlatelse av å følge eller bryte omsorgsanbefalinger fører ofte til en reduksjon i planteimmunitet og som et resultat av en betydelig svekkelse av helsen.

De viktigste prosedyrene som krever oppmerksomhet når du vokser dagliljer:

  • vanlig vanning;
  • periodisk fôring;
  • løsne og klippe jorda.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Vanning

Vakre dager trenger ikke hyppig vanning. De tåler lett tørke og fuktighetsunderskudd i jorda ganske enkelt. Imidlertid anbefaler erfarne blomsteroppdrettere å unngå for lange intervaller mellom vanning, siden dette kan påvirke både plantens generelle tilstand og kvaliteten på blomstringen negativt. Daylilies bør vannes når jordlaget på overflaten tørker. At planter trenger regelmessig vanning, noe som fremgår av svak visning av løvet, den motvillige dannelsen av nye knopper.

Vanning anbefales tidlig om morgenen eller om kvelden med varmt, avgjort vann. Vannmengden må være tilstrekkelig til å fullføre fuktig matjord.

Ved vanning bør vannstrømmen ledes under busken, slik at den ikke kommer på blomstene og bladene.

Bilde
Bilde

Topp dressing

Tidlig fôring er en av betingelsene som kvaliteten og varigheten av daylilies blomstring avhenger av. Disse stauder blir vanligvis matet to ganger i året - om våren og sensommeren . Om våren må planter mates i perioden med aktiv vekst av grønn masse og spirende. På dette stadiet anbefales det å bruke kompleks mineralgjødsel. I tørr form blir de begravet i bakken med en rake og fordeler dem jevnt rundt buskene. Etter planting av gjødsel blir plantene vannet rikelig.

Den andre fôringen utføres i perioden da blomstringen av dagliljer synker . På dette tidspunktet må planter gjenopprette energien som brukes på dannelse av knopper. For fôring på dette stadiet, anbefales det å bruke kompleks gjødsel (Fertika Lux, Kemira Lux). Noen gartnere spiser dagliljer en tredje gang om høsten ved å bruke fosfatgjødsel.

Det antas at denne prosedyren gjør at plantene kan forberede seg bedre på den kommende vinteren.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Løser og klipper jorda

Løsing er en viktig agroteknisk prosedyre som lar deg opprettholde optimal luftutveksling i jorda. Å løsne bakken rundt buskene skal være grunt for ikke å skade røttene. Etter å ha løsnet, må jordoverflaten rundt krasodnev drysses med mulch. Mulching forhindrer fordampning av jordfuktighet og overoppheting av rotsystemet i varmt vær.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Forbereder seg til vinteren

Et sett med prosedyrer for å forberede dagliljer for vinteren inkluderer følgende aktiviteter:

  • beskjæring av gamle peduncles;
  • deling og planting av busker (om nødvendig);
  • beskjæring av løvverk (anbefalt for alle varianter av dagliljer);
  • mulching av jorda og skjerming av planter (det anbefales å utføre i kalde områder med små snødekte vintre).

For å forhindre forfall av fjorårets løvverk under vårens tining, må dagliljer trimmes om høsten. Beskjæring om høsten vil forynge buskene og beskytte plantene mot skadedyr som dvale i tørre blader.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Denne prosedyren utføres kort tid før frostens ankomst. I de fleste regioner beskjæres dagliljer i oktober eller november . Planter bør ikke beskjæres tidligere, da dette kan stimulere deres aktive vekst av nye unge skudd. Under beskjæring med beskjæringssaks blir buskene forkortet til en høyde på 10-15 centimeter fra bakken. Det er umulig å kutte løvet for kort, siden dette i fremtiden kan forårsake gjenopptakelse av veksten av dagliljer under vårens tining. Alt fjernt løvverk og stammer må ødelegges etter beskjæring.

I de nordlige regionene, krasodnevy mulch og ly for vinteren . Disse prosedyrene bidrar til å beskytte planter mot frysing om vinteren med lite eller ingen snø. I løpet av mulking er luftdelene av daylilies som er igjen etter beskjæring dekket med nåler, råtnet sagflis eller halm. Tykkelsen på mulchlaget skal være 5-8 centimeter. Grangrener legges på toppen av mulchlaget eller dekkmaterialet er strukket.

Det anbefales å utstyre slike tilfluktsrom i veldig kalde strøk med harde vintre. Med vårens ankomst blir husene demontert slik at plantene som har begynt å vokse ikke blir overveldende.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Reproduksjonsmetoder

Blomsterhandlere forplanter krasodnevy, ved hjelp av:

  • frø;
  • stikkontakter;
  • delenki (deler av bushen).

Frømetode

Frøformering er den minst populære måten å avle dagliljer på. Med denne metoden bevares ikke sortens egenskaper ved plantene. Vanligvis benytter spesialister seg til denne metoden i løpet av avlsarbeid på nye hybrider og varianter. Siden frasene til krasodnev raskt mister spiringen, blir de sådd direkte i høståret før vinteren . I vinterperioden gjennomgår frøene naturlig stratifisering og spire med ankomsten av varme.

Bilde
Bilde

Du kan så frøene til krasodnev våren neste år etter stratifisering hjemme . For å gjøre dette, før plantingen, holdes plantematerialet i 2 måneder på et kjølig sted ved en temperatur på 2-3 °. Frø blir sådd til en dybde på 1-1,5 centimeter i en avstand på 4-6 centimeter fra hverandre. De første skuddene vises vanligvis innen 2-3 uker.

Det skal huskes at krasodnev vokst fra frø blomstrer bare i 2-3 år. Dessuten er den første blomstringen hos ham vanligvis svak og uttrykksløs.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Reproduksjon ved bladrosetter

Daylilies kan formeres ved hjelp av bladrosetter. I dette tilfellet vil unge planter beholde alle de forskjellige egenskapene til moderbusken. Rosetter dannes på voksne blomsterstengler i bladakslene. Skill bladrosettene etter at de har utviklet et tilstrekkelig antall røtter. Klipp av utløpet med en del av den modne stammen - 4 centimeter over og 4 centimeter under noden (der utløpet er festet til stammen). Løvverket på stilkekaksene kuttes med omtrent en tredjedel.

Hvis utløpet ikke har røtter, plasseres det midlertidig i en beholder med vann . For å akselerere rotdannelsen tilsettes stimulerende legemidler ("Epin", "Kornevin") i vannet. Rosetter med et tilstrekkelig antall røtter plantes i potter med lett jordblanding. Etter planting plasseres krukkene i et godt opplyst område. Unge planter plantes i åpen mark om våren etter herding.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Reproduksjon ved divisjoner

De fleste gartnere foretrekker å forplante vakre blomster ved å dele busken. Denne metoden anses å være ganske enkel og effektiv, til tross for at den krever visse ferdigheter. Denne prosedyren utføres vanligvis i mai eller august. Velg den sterkeste, godt voksne busken på forhånd, som er gravd forsiktig ut av bakken. Plantens røtter vaskes grundig, de blomstrende pilene fjernes fra busken og bladene forkortes.

Du kan dele busken i deler med en kniv eller en skarp spade . Busker med løse røtter kan skilles for hånd. Etter deling skal skadede røtter og kuttsteder behandles med kullpulver.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Delenki plantes på ferdig forberedte rygger med nøye gravd jord. I løpet av vårplantingen av stiklingene under graving av åsene, blir nitrogenholdig og fosfor-kaliumgjødsel introdusert i jorden, under høstplantingen-bare fosfor-kaliumgjødsel.

Ved avstigning skal ikke delenki begraves dypt . Rotkragen deres skal gå i bakken med 2-3 centimeter.

Det første året etter planting trenger ikke unge planter å bli befruktet. Fra og med det andre året blir de etablerte krasodnevene matet minst to ganger i vekstsesongen.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Sykdommer og skadedyr

Daylilies regnes for å være ganske hardføre planter som sjelden påvirkes av skadedyr og patogener. Hovedårsaken til svekkelsen av helsen til disse stauder er et brudd eller manglende overholdelse av omsorgsanbefalinger. Ganske ofte lider krasodnevy av råte i rotkragen. Med denne sykdommen begynner bladene å bli gule og visne i planter. I noen tilfeller kan det komme en spesifikk rå lukt fra de berørte delene.

For å eliminere problemet må planten graves ut av bakken, vaskes røttene, fjernes de berørte fragmentene fra dem og behandles med et soppdrepende preparat . Gode resultater i kampen mot råte i rotkragen oppnås ved bruk av kobberoksyklorid, kobbersulfat. Jorden på stedet der den berørte planten vokste, bør også behandles med et soppdrepende middel eller kaliumpermanganatløsning.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

En ganske farlig sykdom i krasodnev er iris flekk forårsaket av en soppinfeksjon. Utviklingen av denne sykdommen fremgår av utseendet av brunbrune flekker på plantens blader, som gradvis blir dekket av en skitten grå blomst. Hvis den ikke blir behandlet, kan den berørte flerårige dø . Behandlingen innebærer å fjerne det berørte løvet og behandle busken med klorothalonilbaserte soppdrepende midler. Alvorlig skadede planter må behandles flere ganger i løpet av sesongen.

Trips er ganske kjente skadedyr, og kampen mot dette krever en integrert tilnærming . Disse små insektene lever av saften av dagliljer, noe som svekker immuniteten kraftig. Det faktum at planten er påvirket av thrips er påvist av misfarging av løvverk, deformasjon av knopper, blekhet av blomsterblad. For å identifisere parasitter er det nødvendig å undersøke den nedre delen av bladplatene med et forstørrelsesglass. Kampen mot thrips innebærer fjerning av de berørte delene av planten og bruk av insektmidler. For behandling av de berørte buskene brukes slike effektive midler som "Fitoverm", "Actellik", "Karbofos".

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

I varme og tørre somre kan dagliljer bli angrepet av edderkoppmidd. Disse skadedyrene, som thrips, lever av plantesaft, forårsaker gulning og død av løvverk . I tilfeller av alvorlig skade kan krasodnev slutte å vokse og til og med dø. Det faktum at krasodnev påvirkes av en edderkoppmidd er vanligvis indikert med misfarging og visning av bladene. For å bekjempe parasitten brukes systemiske insektmidler.

En av de farligste skadedyrene i krasodnev er en gressbek . Dette er ganske smidige og glupske biller, hvis kroppsstørrelse kan nå 0,5-0,6 centimeter. Alvorlig skade på planter er forårsaket av både voksne insekter og deres mindre kopier - nymfer. Når de blir påvirket av disse skadedyrene, begynner dagliljer å visne og felle blomster eggstokker og frøbelger. Bladene deres og skuddene er sterkt deformerte. Det anbefales å bruke pyretroider for å drepe denne parasitten.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Eksempler innen landskapsdesign

Upretensiøsitet, fargerikhet, skygge -toleranse og vinterhardhet bestemte populariteten til dagliljer i landskapsdesign. Disse vakkert blomstrende buskstauene er i stand til organisk å passe inn i atmosfæren i enhver hage.

Krasodnevs er like attraktive i både enkelt- og gruppeplantinger . Lavvoksende og kantede varianter av dagliljer brukes av designere til å dekorere alpine sklier og steinete hager, for å lage lave blomsterbed og hekker. Med deres hjelp kan du avgrense bakgårdsområdet, markere de viktigste funksjonelle områdene og angi plasseringen av hagestier.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Nærheten til andre planter lar deg understreke og forbedre ekspressiviteten til blomstrende dagliljer. Imidlertid bør det tas i betraktning at disse fargene trenger en passende bakgrunn. I dette tilfellet kan plengress, høye bartrær og løvfrukter plantet i bakgrunnen brukes som bakgrunnsplanter.

Blomstrende dagliljer, vokser sammen med hosta, tulipaner, påskeliljer, hyasinter, ser veldig imponerende ut.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Den klassiske ordningen for å arrangere en blomsterhage med dagliljer og andre prydavlinger, sørger for at en bestemt rekkefølge overholdes når du plasserer planter. Så, høye planter plasseres alltid i bakgrunnen, mellomstore planter - i den sentrale delen av blomsterhagen, dverg - i forgrunnen.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Et blomsterbed med stauder som blomstrer gjennom sommeren vil passe godt inn i landskapet i ethvert bakgårdsområde. I forgrunnen til et slikt blomsterbed kan du plante underdimensjonerte Gaillardia og Heliantemum, i den sentrale delen - en mellomstor daglilje, et nedslagsfelt og hybride teroser. En høy lavatera og en vifte kan brukes som bakgrunnsplanter.

Når du arrangerer blomsterbed av dagliljer og andre stauder, bør fargen på blomster og løvverk av planter tas i betraktning . For eksempel vil daylilies med lilla og røde blomster se bra ut på en bakgrunn av lilla og hvit phlox. Lilla og blå delphiniums vil bidra til å understreke skjønnheten i skjønnhetsdager med gul sitron. Graciøs thuja med smaragdnåler vil være et fantastisk bakteppe for dagliljer med blomster av korallfarger.

Anbefalt: