Beregning Av En Strømforsyning For En LED -stripe: Hvordan Beregner Jeg Effekten Til En 12 Volt Stripetransformator Og En Annen?

Innholdsfortegnelse:

Video: Beregning Av En Strømforsyning For En LED -stripe: Hvordan Beregner Jeg Effekten Til En 12 Volt Stripetransformator Og En Annen?

Video: Beregning Av En Strømforsyning For En LED -stripe: Hvordan Beregner Jeg Effekten Til En 12 Volt Stripetransformator Og En Annen?
Video: Как подключить промышленные датчики к Arduino Nano 2024, Kan
Beregning Av En Strømforsyning For En LED -stripe: Hvordan Beregner Jeg Effekten Til En 12 Volt Stripetransformator Og En Annen?
Beregning Av En Strømforsyning For En LED -stripe: Hvordan Beregner Jeg Effekten Til En 12 Volt Stripetransformator Og En Annen?
Anonim

LED -strips kan fungere under de vanskeligste forholdene, uansett vær - produktene er holdbare og fuktbestandige. For eksempel kan de belyse en gate eller en bygningsfasade. Og for et langt arbeid trenger du en kompetent beregning av strømforsyningen til LED -stripen.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Hva bør du tenke på når du velger strømforsyning?

For å koble til en LED -stripe, trenger du en strømforsyning eller driver. Dette er forskjellige enheter.

  • Sjåføren leverer en stabilisert strøm . For eksempel 300 mA. Og hvis du kobler til for kort bånd, vil spenningen bli mer enn den nominelle, og dioder vil brenne ut. Og hvis de er for lange, vil de skinne svakt. Derfor er bare lysutstyret som denne adapteren er designet for, koblet til driveren. Referanse: Drivere brukes i ferdige produkter som lyspærer og kranser.
  • Strømforsyning . Det er spenningsregulert. Dette betyr at vi får nøyaktig 12 V ved utgangen, uavhengig av strømforbruket. Strømforsyninger er allsidige og lettere å plukke opp enn sjåfører. Det er noen ting du bør vurdere.
Bilde
Bilde

Total belteffekt

Måleenheten er W / m. Det avhenger av 2 verdier.

  • LED -type . De mørkeste båndene brukes til dekorative formål og er utstyrt med 3528 dioder som kan brukes til å markere konturene til gjenstander. Og for sterk belysning er det nødvendig med dioder av typen 5050 (den vanligste) og 2535.
  • Antall lysdioder per meter tape - 30, 60 eller 120.

Strømmen til diodelisten og merket av dioder er angitt på pakken. For eksempel Venom SMD 5050 60 LED / M 14,4W. Effekten er 14,4 W per lineær meter.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Ventilasjon av transformatoren

Strømforsyningen varmes opp under drift og må avkjøles. Dette gjøres på flere måter.

  • Aktive kjølemodeller er utstyrt med en kjøler , som driver luftstrømmen inne i saken. Fordelene er høy effekt og mindre dimensjoner, og ulempene er at kjøleren bråker og slites ut over tid. Et slikt system er nødvendig når et bånd på 800 W eller mer er tilkoblet.
  • Passivt avkjølte adaptere er mer vanlig i hjemmemiljøer . De er stille, men tar litt mer plass. Og det er nødvendig å ordne det slik at det er en tilstrømning av frisk luft. Men de er mer pålitelige, siden det ikke er bevegelige deler. Og bedre beskyttet mot dårlig vær.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Strømadaptere varierer i beskyttelsesgraden

  • Åpen . De enkleste og billigste modellene, men også de mest "skånsomme". De brukes bare i romforhold, der det ikke er støv og lav luftfuktighet.
  • Semi-hermetisk . Beskyttet mot naturens lette luner. Store støv- og vannsprut er ikke skummelt for dem, men konstant fuktighet vil raskt "drepe" adapteren. På gaten må de gjemmes under en baldakin, eller bedre i en monteringsboks. Beskyttelsesgrad - IP54.
  • Forseglet . Støv og fuktighet holdes utenfor det beskyttede etuiet. De er egnet for både gatebelysning og våte miljøer som bad og svømmebassenger. Beskyttelsesgrad - IP65 eller IP68 (* 6 - full beskyttelse mot støv, * 5 - beskyttelse mot vannstråler, * 8 - enheten tåler nedsenking i vann).

For å bedre forstå beskyttelsesgrader, bruk tabellen. Den er forresten egnet for all elektronikk.

Internt i alle disse adapterene er de samme. Utgangsspenningen for å drive båndet er 24 volt, 12 V eller 5 V. Diodebåndet fungerer på likestrøm, og kan derfor ikke kobles indirekte til nettverket. Selv om noen gjør det ved en feil. Konsekvenser - tapen brenner ut og brann kan bryte ut.

Bilde
Bilde

For at lysdiodene skal fungere lenge, må du beregne strømforsyningen riktig. Den enkleste måten å gjøre dette på er i henhold til vårt eksempel.

Et eksempel på beregning for en strømforsyningsenhet

Bestem først kraften til det tilkoblede båndet. Og hvis det er flere av dem, blir belastningen oppsummert. For å gjøre det lettere å navigere, bruk tabellen.

Bilde
Bilde

Fortsett deretter til beregningen. Det må gjøres i denne rekkefølgen.

  • La oss si at du har en Venom SMD 5050 60 LED / M 14,4W tape med en lengde på 4 m . Da vil den totale effekten være: (14,4 W / m) * (4 m) = 57,6 W.
  • Velg en sikkerhetsfaktor . Det er nødvendig for at adapteren skal fungere uten overbelastning. Hvis enheten brukes utendørs og er godt ventilert, vil 20% være tilstrekkelig. Og når den er plassert i en koblingsboks, og dessuten i et varmt rom, bør koeffisienten være minst 40%. La oss ta hensyn til de normale driftsforholdene, der K = 30%. Da bør strømmen til strømforsyningen være:

57,6 W * 1,3 = 74,88 W.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Viktig. Vær oppmerksom på at for modeller med passiv kjøling må strømreserven være høyere enn for adaptere med vifter.

  • Deretter må du avrunde dette tallet til standardverdien - 80 V. Tabellen vår hjelper deg med å velge ønsket effektverdi.
  • Noen ganger indikerer egenskapene ikke effekten, men den høyeste utgangsstrømmen (i ampere). Deretter bør strømmen til strømforsyningen deles med båndets driftsspenning:

74,88 W / 12V = 6,24 A.

Dette betyr at adapteren må gi en strøm på minst 6,5 ampere ved utgangen

Som en bonus kan du beregne strømforbruket ditt. For å gjøre dette må du multiplisere forbrukerens kraft med tidspunktet for driften.

Bilde
Bilde

La oss si at feedet vårt har kjørt i en måned, 2 timer hver dag. Da vil forbruket være:

57,6 W * 2 t * 30 dager = 3,5 kW * t.

57,6 W er det faktiske forbruket til belysningsarmaturen.

Referanse: en 100 W glødelampe vil bruke dobbelt så mye strøm i løpet av samme tid (6 kW * t).

Etter tilkobling må du kontrollere at strømforsyningen fungerer som den skal

  • Det viktigste er at saken ikke skal varmes opp. For å kontrollere dette, berører du det med en hånd etter en halv time eller en time med kontinuerlig arbeid. Metaldeler er ønskelige. Hvis hånden lett tåler varme, er adapteren riktig valgt.
  • Lytt til verket. Plystrende og knitrende lyder er ikke tillatt. På blokken kan kjøleren bare lage støy og transformatoren nynne litt.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Viktig. Strømadaptere har ofte flere utganger for 2, 3 eller flere LED -strips. I dette tilfellet bør lengden på LED -stripen for en kontakt ikke overstige 5 m. Ellers vil det være en overbelastning. Og hvis du trenger å koble til flere belysningsapparater, gjøres dette på 2 måter.

Hvordan beregnes flere blokker?

Når du trenger å bruke en stripe med lysdioder med en lengde på 10 meter eller mer, er lengden på 5 meter koblet til forskjellige pins på strømforsyningen i henhold til opplegget.

Bilde
Bilde

Denne løsningen har en ulempe - store DC -tap i ledningene. Dioder som er langt fra strømadapteren vil være svake . Forresten, for å unngå slike tap for overføring av strøm over lange avstander, brukes vekselstrøm med høyspenning. Derfor er det bedre å bruke flere strømforsyninger. De er koblet i henhold til følgende skjema.

Bilde
Bilde

Det er lurt å plassere adapterne jevnt langs hele båndet, og ikke samle i en monteringsboks. Da vil de ikke overopphetes.

Beregningsmetodikken skiller seg ikke fra den som ble brukt for en blokk

For eksempel må du tenne et rom 3x6 meter. Omkretsen vil være 18 m. For belysning brukes SMD 3528 60 LED / M -tape, som har en lysstyrke på 360 lm / m. n. Dens kraft er lik:

(6,6 W / m) * (18 m) = 118,8 W.

Legg til en effektfaktor på 25%. Ved utgangen har vi:

118,8 W * 1,25 = 148,5 W.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Det viser seg at den totale effekten til en strømadapter bør være 150 W.

Maksimal lengde på en standard LED -stripe er 5 m. For belysning trenger du 3 segmenter på 5 m og 1 segment på 3 m. Disse 4 segmentene krever 2 strømforsyninger.

Den første får kraften:

(5 m + 5 m) * (6,6 W / m) * 1,25 = 82,5 W. Velge en 100 W adapter.

Annen kraft:

(5 m + 3 m) * (6,6 W / m) * 1,25 = 66 W. En 80 W -enhet vil klare.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Arbeidsforholdene til 2 strømforsyninger er lettere enn én, fordi de totalt sett har mer effekt (180 W mot 150 W). Derfor er en slik tilkoblingsordning mer pålitelig og ikke så redd for overoppheting.

Anbefalt: