Hvordan Fortynne Epoksylim? Hvordan Fortynne Epoksy Med En Herder - Proporsjoner, Hvordan Du Bruker Sammensetningen Riktig

Innholdsfortegnelse:

Video: Hvordan Fortynne Epoksylim? Hvordan Fortynne Epoksy Med En Herder - Proporsjoner, Hvordan Du Bruker Sammensetningen Riktig

Video: Hvordan Fortynne Epoksylim? Hvordan Fortynne Epoksy Med En Herder - Proporsjoner, Hvordan Du Bruker Sammensetningen Riktig
Video: Thinning Epoxy Tricks & Tips 2024, April
Hvordan Fortynne Epoksylim? Hvordan Fortynne Epoksy Med En Herder - Proporsjoner, Hvordan Du Bruker Sammensetningen Riktig
Hvordan Fortynne Epoksylim? Hvordan Fortynne Epoksy Med En Herder - Proporsjoner, Hvordan Du Bruker Sammensetningen Riktig
Anonim

Svært ofte, både i hverdagen og i produksjonen, kreves midler for liming av materialer. Epoxylim er en av de mest brukte limtyper og har mange fordeler. Men som ethvert produkt har epoksylim sine egne egenskaper som påvirker det endelige resultatet.

Særegenheter

Før du fortsetter med limingen av overflater, er det nødvendig å forstå sammensetningen av dette limet, prinsippene for dets virkning og bruksområdet.

Hva består epoksylim av? Svaret på dette spørsmålet ligger i navnet på selve limet. Den er basert på epoksyharpiks, som er en type syntetisk harpiks og har universelle forbrukeregenskaper.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Harpiksen krever et visst temperaturregime for å herde. For epoksyharpiks varierer den fra -10 til +200 grader. Valg av temperatur avhenger av type sammensetning. Avhengig av temperaturen reaksjonen vil skje ved, blir epoksyharpikser delt inn i kalde og varme herdetyper. Den kalde typen brukes til materialer som ikke er utsatt for varmebehandling, og de varme typene er nødvendige for materialer som tåler ikke bare høye temperaturer, men også eksponering for aktive kjemikalier.

Kaldherding brukes oftest til liming av materialer hjemme ., og brukes også i små næringer. For store industrianlegg er varmherding den mest passende. Fly, maskinteknikk, elektroteknikk, radioelektronikk, skipsbygging og andre industrikuler bruker epoksyharpikser i limet.

I tillegg til epoksyharpiks inneholder limet en herder; uten det er polymeriseringsprosessen umulig. Det er herderen som, etter å ha reagert med epoksyharpiksen, hjelper den å herde og ikke smelte.

Bilde
Bilde

På salg er harpiksen og herderen i forskjellige flasker; for liming må disse komponentene fortynnes i den nødvendige andelen. Begge komponentene tilhører polymerer med en liten molekylvekt, når de interagerer, kombineres enkle molekyler, noe som resulterer i et stort polymermolekyl (når det er fullstendig størknet).

For å fremskynde polymeriseringsprosessen kan du øke temperaturen og øke mengden herder, og for å bremse reaksjonen, gjør akkurat det motsatte, senker temperaturen og reduserer mengden herder.

Den universelle sammensetningen av epoksylim er preget av høy vedheft , de kan lime nesten alle materialer: metall, gummi, glass, plast, tre, det viktigste er å kombinere harpiks og herder i riktig andel. Etter fullstendig herding kan overflaten som er behandlet med denne sammensetningen utsettes for enhver behandling: sliping, saging, boring og andre typer arbeid kan utføres uten å deformere materialet.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Hvordan avle?

Fortynning av lim krever den største forsiktighet, så det er best å forberede alle nødvendige verktøy og verneutstyr på forhånd.

Gummihansker og en maske vil være nødvendig for å beskytte huden og luftveiene, fordi begge komponentene er ekstremt giftige stoffer. du trenger beholdere for å fortynne komponentene og pinner for å blande dem. I tillegg må rommet der arbeidet skal foregå være godt ventilert.

Bilde
Bilde

Avhengig av sammensetningen kan epoksy danne forbindelser med ulik stivhet. For en myk elastisk trekking produseres en type sammensetning, og for en hard er den helt annerledes. Derfor er det nødvendig å kjøpe komponenter og forberede en klebemiddelsammensetning, nøye med hensyn til proporsjonaliteten angitt av produsenten.

Vanligvis kommer hetteglassene med harpiks og herder med instruksjoner ., som alltid angir hvordan komponentene skal blandes riktig, mens fortynningens proporsjonalitet observeres. Som regel, for å forberede et lim, er det nødvendig å fortynne komponentene 10: 1 - for 10 deler harpiks er det 1 del av en herder.

Men produsenter produserer i dag forskjellige sammensetninger som ikke alltid trenger å fortynnes på denne måten, noen ganger for å fremstille en klebemiddel, er det nødvendig å blande harpiks og herder i en annen andel.

Bilde
Bilde

Andelen fortynning avhenger av den spesifikke produsenten. I det ene tilfellet kan forholdet være 10: 4, i det andre - 10: 6, og i det tredje, for å oppnå ønsket konsistens, må du fortynne 4 deler av herderen i 6 deler harpiks. Andelen fortynning avhenger ikke bare av den spesifikke produsenten, men også av datoen for frigjøring av harpiks og herder, lagringsforhold, omgivelsestemperatur og selvfølgelig kvaliteten på begge produktene.

Tidligere, for ikke å ta feil av mengden tilsatte komponenter, produserte produsenter flasker med merker, men i dag er det ingen divisjoner på flaskene, så blanding av ingrediensene kan gjøres med forskjellige improviserte midler.

For å markere en liten mengde, kan du bruke en gammel penn under pennen. Før bruk vaskes den grundig og merker påføres overflaten med jevne mellomrom.

Du kan måle mengden av en komponent ved hjelp av et mer praktisk verktøy - en sprøyte . Det er allerede merker på den, du trenger ikke å tegne dem selv, og de påføres mye mer nøyaktig enn de som er laget med egne hender på stangen. For å helle herderen inn i sprøyten trenger du bare å fjerne nålen og pumpe den gjennom stempelet, og harpiksen må plasseres i den på en litt annen måte, fordi den ikke fungerer for å trekke den gjennom tuten - den har en konsistens som er for tyktflytende. I sprøyten er det nødvendig å fjerne nålen, fjerne stempelet og plugge munnstykket, og deretter helles harpiksen gjennom toppen.

Bilde
Bilde

For å blande epoksyen riktig må du først forberede hver komponent for fortynning . En målt mengde av en tyktflytende gjennomsiktig harpiks tilsettes beholderen og blandes grundig. Noen ganger blandes epoksyharpiksen veldig hardt, for å lette denne prosessen kan den varmes opp i et vannbad, 50-60 grader er nok. Men det er verdt å huske at en økning i temperatur ikke bare forenkler blandingen, men også fremskynder polymeriseringsprosessen - du trenger bare å øke temperaturen på blandingen med 10 ° C, og reaksjonen vil akselerere 2-3 ganger.

Etter tilberedning må komponentene kombineres og røres i en ren beholder, men dette må ikke gjøres veldig kraftig, ellers kan ikke bobler unngås. Deres tilstedeværelse i limet kan ødelegge utseendet på de helte gjenstandene hvis sammensetningen brukes som fyll.

For enkel liming av overflater spiller egentlig ingen rolle bobler. Hvis fargestoffer tilsettes sammensetningen, er det bedre å bruke dem tørre, siden fuktighet, selv i en minimal mengde, påvirker klebemiddelsammensetningen negativt.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Den tilberedte sammensetningen i løpet av de første minuttene har en flytende konsistens, men etter 10-15 minutter begynner den å tykne raskt, og etter 30 minutter stivner den. For å forlenge arbeidstiden med komposisjonen kan du bruke et verktøy som aceton - det vil øke limets varighet til 1 time. For å gjøre dette trenger du bare å oppløse 1 del av dette stoffet i en blanding med et forhold på 10: 1: 1.

Hvordan å bruke?

Det er ikke nok å forberede sammensetningen ordentlig, du må også bruke den dyktig. Limet kan brukes både som overflatekontakt og som hell i forberedte former.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

For holdbar liming av materialer er det generelle forberedelsesregler:

  • mekanisk rengjøring av overflaten av materialer fra forurensning;
  • avfetting av de tilberedte limpunktene fra oljespor; for dette er et løsningsmiddel, aceton eller vaskemiddel egnet;
  • overflater som har en glans behandles med sandpapir eller et slipeskive.

For enkel liming påføres sammensetningen på en av sidene, hvoretter begge overflatene presses tett mot hverandre. Du kan bruke et sterkt tau, skrustikke, klemmer eller vekt som klemmer. De resterende limrester fjernes med en tørr klut eller serviett. De limte materialene skal være i en fast posisjon i minst 24 timer mens den primære polymerisasjonsprosessen pågår, hvoretter hjelpefestene fjernes, og det limte produktet får tørke helt i 7 dager.

Når du bruker spesielle fyllingsskjemaer, tilberedes de annerledes . Bunnen og sidene er behandlet med fett. Etter smøring helles den ferdige sammensetningen i en form og oppbevares i den til den er fullstendig herdet. For å øke polymerisasjonshastigheten, etter 3 timers oppbevaring av formen ved romtemperatur, sendes den til ovnen for oppvarming. Hvis formen ikke varmes opp, kan hele herdingsprosessen ta opptil 7 dager.

Bilde
Bilde

Tips

Når du forbereder sammensetningen, så vel som når du påfører den på overflaten eller fyller former med dette limet, er det universelle tips for å oppnå bedre liming.

Når du forbereder sammensetningen, er det bedre å bruke retter og hjelpeverktøy som er unødvendige for videre bruk. Det er nesten umulig å rense dem for en slik sammensetning, så alle brukte beholdere og verktøy for blanding vil bli kastet.

Bilde
Bilde

Helling i formen må utføres trinnvis, spesielt hvis det er planlagt å gjøre lagtykkelsen mer enn 2 mm. Etter at det første belegget er herdet, helles neste batch bare etter at laget har herdet, men med en klebrig overflate.

For store volumer er det bedre å kjøpe spesielle formuleringer .ikke utsatt for overoppheting. Ved blanding av store mengder vanlig lim er det fare for at sammensetningen tar fyr. Derfor, for din egen sikkerhet, må du på forhånd beregne det nødvendige volumet av blandingen og kjøpe lim, beregnet spesielt for dette volumet.

Anbefalt: