Hodetelefonkontakt: Hvordan Lodde 3 Og 4 -lederspluggen Riktig? Hva Gjør Jeg Hvis Hodetelefonene Er ødelagt Ved Støpselet?

Innholdsfortegnelse:

Video: Hodetelefonkontakt: Hvordan Lodde 3 Og 4 -lederspluggen Riktig? Hva Gjør Jeg Hvis Hodetelefonene Er ødelagt Ved Støpselet?

Video: Hodetelefonkontakt: Hvordan Lodde 3 Og 4 -lederspluggen Riktig? Hva Gjør Jeg Hvis Hodetelefonene Er ødelagt Ved Støpselet?
Video: Fix - Reparation af hovedtelefonstik 2024, April
Hodetelefonkontakt: Hvordan Lodde 3 Og 4 -lederspluggen Riktig? Hva Gjør Jeg Hvis Hodetelefonene Er ødelagt Ved Støpselet?
Hodetelefonkontakt: Hvordan Lodde 3 Og 4 -lederspluggen Riktig? Hva Gjør Jeg Hvis Hodetelefonene Er ødelagt Ved Støpselet?
Anonim

Hvis du bruker hodetelefoner ofte, vil pluggen uunngåelig gå i stykker. Du vil lære hva du skal gjøre for å identifisere og rette opp dette problemet. Vi vil fortelle deg hvordan du lodder pluggen på riktig måte for 3 og 4 ledninger, samt gir råd om reparasjon og videre drift.

Visninger

Ulike lydutstyr har forskjellige kontakter, som ikke bare er forskjellige i størrelse, men også i funksjonalitet. Derfor er det flere typer plugger:

Micro Jack størrelse 2,5 mm (TS / TRS / TRRS) . Bruksområdet er bærbart lydutstyr, noen videokameraer og mikrofoner. Tidligere ble denne standarden brukt i mobiltelefoner.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Minikontakt med en diameter på 3,5 mm (TS / TRS / TRRS) . Et grensesnitt som er kjent for mange, og som brukes i moderne datamaskiner, smarttelefoner, nettbrett, lydutstyr og mange andre steder.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Stor jekk med en diameter på 6, 25 mm (TS / TRS) . Brukes i stasjonært profesjonelt utstyr, forsterkere og karaoke -enheter.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

USB … Noen datamaskinhodetelefoner i full størrelse har denne kontakten.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

USB Type C . Dette er et nytt grensesnitt for tilkobling av et mobilhodesett. Den er fortsatt dårlig distribuert, hovedsakelig brukes USB Type C - mini Jack -adaptere.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Latinske bokstaver i kontakter av Jack-type angir antall pinner. Det er løst relatert til størrelsen på pluggen, men produsenter følger vanligvis klassifiseringen ovenfor. Hver bokstav betyr følgende:

  • T - Trip (lås) . Dette er "nesen" på pluggen, den er begynnelsen.
  • S - ermet … Enden av pluggen, som ligger mot plasthuset.
  • R - Ring (ring) . Ligger mellom disse to kontaktene.
Bilde
Bilde

Noen mono -lydkontakter har det kanskje ikke. Andre, der en mikrofon eller støyreduksjonssystem brukes, kan ha flere R -pinner.

Antall ledninger som er inkludert i kontakten kan variere avhengig av funksjonaliteten og formålet med det tilkoblede headsettet:

2 ledninger … Tidligere brukt til overføring av monolyd i de enkleste designene av lydutstyr (for eksempel detektorradioer). Det er nå noen ganger brukt til å koble til mikrofoner.

Bilde
Bilde

3 ledninger . Denne ordningen gjelder både stereo og monolyd (da er venstre og høyre kanal koblet sammen).

Bilde
Bilde

4 ledninger . En slik kontakt er nødvendig for å koble til et stereohodesett, det vil si hodetelefoner med mikrofon og kontrollknapp. Knappen er koblet parallelt med mikrofonen.

Bilde
Bilde

5 ledninger … Det brukes i et dyrt headset med et aktivt støyreduksjonssystem. Og når du skal forbedre lydkvaliteten, kobles mikrofonen med kontrollknappen til basen med en separat kabel.

Noen ganger i en 5-leder krets kan bare 4 ledninger observeres visuelt. Dette er fordi den kobberflettede mikrofonkabelen brukes som 5. leder. Vær forsiktig når du reparerer en slik kontakt.

Bilde
Bilde

For enkel bruk er ledningene fargekodet:

  • Høyre kanal - Rød.
  • Venstre - grønn, blå, hvit og andre farger.
  • Felles kontakt eller bakken - kobber.
Bilde
Bilde

Men ikke alt er så enkelt, noen skrupelløse produsenter bruk ledninger i samme farge . For å reparere hodetelefonene må du demontere og ringe hver kabel helt . I tillegg har selv eksternt identiske kontakter forskjellige pinouts - CTIA og OMTP.

Bilde
Bilde

Hvis en slik plugg ikke loddes, kan det skade mikrofonen . Selv om det ikke kommer til det, blir lyden forvrengt uansett. Det er bare en vei ut - lodd pluggen igjen … Vanligvis brukes CTIA -koblingsskjemaet. OMTP -varianten finnes i billige kinesiske hodetelefoner.

Til salgs er det spesielle adaptere fra CTIA til OMTP og omvendt . Som du kan se, er det ikke lett å lodde pluggen riktig. Hovedproblemet er å korrekt beregne formålet med hver ledning. Men først må du tydelig identifisere feilen.

Bilde
Bilde

Hvordan identifisere en funksjonsfeil

Tegn som du kan bestemme brudd på pluggen på er som følger:

  1. Det er mye støy, lyden blir forvrengt under avspilling.
  2. En høyttaler eller begge fungerer ikke.
  3. Mikrofon fungerer ikke.
  4. Aktiv støydemping fungerer ikke (hvis det er gitt av headsettet).
  5. Lyden forsvinner, og hvis du flytter pluggen, vises den.
  6. Hodetelefonene fungerer bare med en bestemt pluggposisjon.
  7. Det er synlig skade på pluggen eller knekkene i ledningen ved tilkoblingen.
  8. Støpselet gikk helt av.
Bilde
Bilde

For å teste hvordan headsettet fungerer, kobler du det til en kilde som er kjent for å fungere . Det viktigste er å finne ut at det var kontakten som gikk i stykker, og ikke høyttalerne. For å kontrollere dem, slå på multimeteret i kontinuitetsmodus og koble sondene til ledningene fra høyttalerne. En fungerende høyttaler skal avgi rasling og klikk (men stille, og du må lytte til dem). Når det oppdages at en plugg er defekt, må du ikke fraråde. Alle som vet hvordan man holder på et loddejern kan utføre reparasjoner.

Bilde
Bilde

Hvordan lodde hodetelefoner til støpselet

For reparasjon trenger vi:

  • en skarp kniv eller skalpell;
  • nippers eller sidekuttere;
  • pinsett, plektrum eller flat skrutrekker;
  • loddejern, lodde og fluss;
  • lighter;
  • smeltelim og limpistol;
  • ekstra plugg.

Ikke bruk fluks som inneholder syre eller alkali. I vårt tilfelle fungerer furuharpiks bra.

Bilde
Bilde

Du trenger kanskje ikke alle disse elementene. Men reparasjoner er uforutsigbare, så å ha et lager av deler vil aldri være overflødig. Når alt dette er klart, kan du komme på jobb. Det er to måter å reparere hodetelefoner på: bruk den gamle kontakten eller bytt den ut med en ny.

Reparasjonen starter på samme måte:

  1. Bruk en tang til å kutte den gamle pluggen i en avstand på 2-3 cm fra kanten.
  2. Fjern ledningene fra isolasjon (det er lurt å ta den vanlige kontakten litt lenger).
  3. Ved fremstilling av et headset er en silketråd vevd inn i kablene, noe som øker deres mekaniske egenskaper. Ledningen må være vridd, tråden må fjernes.
  4. Fjern kabelen fra lakkisolasjonen. Den kan fjernes med en kniv. Eller bruk en lighter og bruk deretter et blad for å fjerne karbonavleiringer. Dessuten fjernes lakken godt ved tinning når tråden senkes i en kolofoniumpølse og kalsineres med et loddejern. Det bør være litt loddetinn på spissen.
  5. Bestem riktig formålet med hver ledning (dette kalles pinout). Høyttalerimpedansen til øretelefoner er vanligvis 32 ohm.
  6. Lodd alle jordledninger sammen.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Velg deretter mellom å reparere den gamle pluggen eller bytte den ut . Den nye kontakten kan loddes umiddelbart, det er ikke nødvendig å gjøre forberedende operasjoner med den (bortsett fra rengjøring og tinning av kontaktene). Det er forskjellige modeller på salg for 3, 4 eller flere ledninger. Men de er ikke uten ulemper:

  1. Hullet til ledningen er veldig stort, du må fylle det med noe. For eksempel varmt lim eller fugemasse.
  2. Massen og dimensjonene til den nye pluggen er større, og dette gir ikke noe bekvemmelighet. Og utseendet kan være veldig forskjellig fra den generelle stilen til hodetelefonene.
  3. Kontaktpinnene er mindre egnet for lodding.
  4. En plugg av dårlig kvalitet kan løsne kontakten på kilden.
Bilde
Bilde

Alle disse ulempene gjelder bare for de billigste kontaktene . For å unngå dem, kjøp bare kvalitetsprodukter. Da vil det ikke være vanskelig å bytte ut kontakten. Før lodding må du koble alle nødvendige pluggdeler til kabelen. Selv erfarne håndverkere gjør noen ganger denne feilen. Du kan lodde den gamle pluggen på nytt, for dette må du handle nøye:

  1. Skjær plastisoleringen langs sømmen og fjern den.
  2. Ta et bilde av hvor hver ledning er loddet.
  3. Fjern kontaktene på pluggen.
  4. Skyv varmekrympeslangen og det nye huset over kabelen. Dette kan være en hette fra en kulepenn, en nålespiss fra en sprøyte og mer. Ikke glem å justere dimensjonene til pluggen.
  5. Lodd ledningene.
  6. Fest det nye huset med lim og varmekrymping.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Sjekk hodetelefonene . Hvis lyden er klar og mikrofonen og støydemping fungerer, utføres jobben vellykket. Hvis ikke, inspiser loddepunktene, sjekk høyttalerne og ledningene med et multimeter.

Bilde
Bilde

Tips

Vi kan gi deg noen tips for reparasjon og vedlikehold som kan være nyttige for deg:

  1. Følg sikkerhetsreglene, arbeid i et godt ventilert område med tilstrekkelig lys.
  2. For å avklare pinout av din bestemte hodetelefonmodell, se etter informasjon om tematiske nettsteder eller fora, samt på produsentens nettsted.
  3. Ikke overopphet pluggen ved lodding. Kontaktene er atskilt med plastisolasjon, som kan smelte.
  4. For bedre rengjøring av ledningen fra lakken kan du bruke en aspirintablett. Du må sette den ønskede delen av kabelen på den og varme den godt opp med et loddejern. Det er sant at tråden fortsatt må rengjøres og tinnes med kolofonium.
  5. For å unngå ytterligere skade må du kontrollere at kabelen ikke går i stykker der den kommer inn i kontakten. Dette stedet kan styrkes ved å sette på en fjær fra en fyllepenn, pakke den inn med tape eller elektrisk tape.

Anbefalt: