Kompleks Gjødsel: Hva Er Det? Flytende Gjødsel For Tomater, Sammensetning Og Produksjon Av Høst Og Annen Gjødsel Til Grønnsakshagen Og Frukthagen

Innholdsfortegnelse:

Video: Kompleks Gjødsel: Hva Er Det? Flytende Gjødsel For Tomater, Sammensetning Og Produksjon Av Høst Og Annen Gjødsel Til Grønnsakshagen Og Frukthagen

Video: Kompleks Gjødsel: Hva Er Det? Flytende Gjødsel For Tomater, Sammensetning Og Produksjon Av Høst Og Annen Gjødsel Til Grønnsakshagen Og Frukthagen
Video: BEST Organic Fertilizer for Container Gardens 2024, Kan
Kompleks Gjødsel: Hva Er Det? Flytende Gjødsel For Tomater, Sammensetning Og Produksjon Av Høst Og Annen Gjødsel Til Grønnsakshagen Og Frukthagen
Kompleks Gjødsel: Hva Er Det? Flytende Gjødsel For Tomater, Sammensetning Og Produksjon Av Høst Og Annen Gjødsel Til Grønnsakshagen Og Frukthagen
Anonim

Kompleks gjødsel - hva det er og hvordan det brukes, hvorfor er det nødvendig i hagen: sommerboere henvender seg ofte til selgere av mineralkomplekser for planter med disse spørsmålene. Det er faktisk ikke så lett å finne ut av det, fordi du kan finne flytende produkter til tomater og tørre granulater til poteter, kål og andre avlinger på salg. Det er verdt å snakke mer detaljert om hva som er og hvordan du velger en kompleks gjødsel.

Bilde
Bilde

Hva det er?

Kompleks gjødsel er en type toppdressing som brukes i dyrking av hage, grønnsaker og andre avlinger . De er basert på mineraler som er nødvendige for normal vekst og utvikling av grønne skudd, røtter, frukt. Det er vanlig å kalle komplekse formuleringer laget på grunnlag av to eller flere ingredienser.

Bilde
Bilde

Valg og dosering av komponenter utføres basert på jordens sammensetning og klimatiske forhold i regionen.

Innføringen av kompleks gjødsel utføres som en del av forberedelse av såing av jord . Det innebærer å legge granulære sammensetninger i jorden, etterfulgt av å grave det opp. I vekstsesongen det er vanlig å bruke flytende kompleks gjødsel der mineraler oppløses i vann.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Fordeler og ulemper

Kompleks gjødsel har mange fordeler i forhold til konvensjonell monokomponentgjødsel. De er gi en omfattende innvirkning på prosessene for vekst og utvikling. I tillegg inkluderer plussene følgende:

  • minimumsprosenten ballastkomponenter, på grunn av hvilken det er mulig å øke effektiviteten betydelig;
  • høyt konsentrert formel - alle næringsstoffer er i en strengt verifisert konsentrasjon, så de gir et resultat uavhengig av jordens sammensetning;
  • lang gyldighetstid - vanligvis er 2 dressinger per sesong nok;
  • en integrert tilnærming - stoffer i 1 granulat finnes i kompatible former, ikke skaper negative reaksjoner ved blanding, oppløsning;
  • økt overlevelse - tillat å redusere mengden vanning, hjelpe til med å tilpasse planter til utilstrekkelig gunstige klimatiske forhold;
  • allsidighet - kan brukes selv når det dyrkes avlinger som er spesielt følsomme for endringer i jordens osmotiske trykk;
  • enkel påføring, lagring og miljøsikkerhet - kompleks gjødsel skader ikke mennesker og dyr, brytes ned i sikre forbindelser.
Bilde
Bilde

Det er også ulemper. Den største ulempen anses å være mangel på et stort utvalg av komposisjoner . Det er ikke så mange komplekse gjødsel, de fleste har en lignende sammensetning, avviker bare i dosering og antall komponenter.

Følgelig, for avlinger som krever en individuell tilnærming, må du velge ekstra ernæring som passer deres behov.

Bilde
Bilde

Visninger

Alle komplekse gjødsel kan deles inn i kategorier, i henhold til deres aggregeringstilstand, antall ingredienser i sammensetningen og produksjonsmetoden. Flytende former ikke så vanlig, men de fleste kommersielt tilgjengelige alternativene inneholder vannløselige granulater. Og det er også en uuttalt inndeling etter årstider for bruk - det skjer høst og vår, så vel som universell , brukbar hele året. Mikronæringsstoffer gir ytterligere verdifulle næringsstoffer.

Bilde
Bilde

La oss vurdere en mer detaljert klassifisering

Miljøvennlig

Bilde
Bilde

Naturlige preparater "Orton" har vært på markedet siden 1993 og har lenge vunnet tilliten til russerne. Regulatorer for vekst og fruktdannelse av planter fra "Orton" inneholder ikke "hard kjemi". De er skapt på grunnlag av naturlige ingredienser og er trygge for mennesker, dyr, pollinerende insekter (bier, humler).

I det meste av Russland er lys og varme ofte ikke nok til å dyrke en rik høst av varmekjære avlinger. Under vanskelige klimatiske forhold hos tomater, auberginer, paprika er det mangel på vekststoffer. Naturlige sentralstimulerende midler "Orton" utgjør dette underskuddet og lar deg få et utbytte på 1,5 ganger mer enn vanlig. Ved hjelp av disse preparatene er det mulig å forbedre kvaliteten på fruktene. Forresten, effekten av Orton-midler ble bekreftet tilbake på 90-tallet i det velkjente programmet "Our Garden".

Blandet

Blandet - den enkleste av de komplekse gjødselene. De er oppnås ved å bare kombinere mineralkomponenter . De kan presenteres som pulverformige midler og granulater. Tilkoblingen utføres mekanisk på fabrikken eller direkte på landbruksbedriften. Denne typen er tilgjengelig for selvforberedelse.

Bilde
Bilde

Kompleks

Kompleks gjødsel som består av flere ingredienser kombinert ved en kjemisk reaksjon kalles kompleks gjødsel . I dette tilfellet inneholder stoffets granulære og flytende form 2-3 hovedkomponenter som bestemmer effektiviteten og gjennomførbarheten av å bruke sammensetningen for spesifikke avlinger.

Bilde
Bilde

Væske

Slike former for kompleks gjødsel blir laget i form av ferdige løsninger eller konsentrerte suspensjoner som krever ytterligere fortynning med vann . Når du lager dem, brukes kombinasjoner i forskjellige typer sporstoffer, ammoniumnitrat, fosforsyre, superfosfat og dets syrer, vannfri ammoniakk, kaliumklorid og andre ingredienser. Ferdige formuleringer selges under forskjellige varemerker, og har faktisk samme sammensetning.

Bilde
Bilde

Naturlig

Denne gruppen inkluderer kompleks gjødsel hentet naturlig . Disse eiendommene er besatt av kompost , dannet ved hjelp av komplekse biologiske prosesser for forfall av organisk materiale. Tre aske akkumulerer også maksimal konsentrat av verdifulle stoffer. Totalt er det mer enn 70 komponenter i den, men fosfor, kalium, jern, kalsium, silisium er av størst interesse for landbruket. En betydelig ulempe med naturlig gjødsel er fravær av nitrogen i sammensetningen . Selv ved bruk av naturlige forbindinger vil det ikke være mulig å fullstendig ekskludere ferdige industrielle formuleringer fra bruk.

Bilde
Bilde

Multifunksjonell

Den mest populære og "unge" komplekse gjødsel på markedet. Makronæringsstoffer i deres sammensetning - nitrogen, fosfor, kalium, supplert med sporstoffer og biologisk aktive stoffer . Toppdressing av denne typen er uten den største ulempen med alle komplekse formuleringer. De er produsert under hensyntagen til behovene til en bestemt kultur.

Følgelig vil en slik sammensetning bare være fordelaktig hvis "adressaten" for deres bruk er riktig valgt.

Bilde
Bilde

To-komponent

Den komplekse tokomponentgjødsel inneholder 2 hovedingredienser . De er godt kompatible med organisk gjødsling og kan brukes som en uavhengig næringskilde. Blant de mest kjente blandingene av denne typen kan flere skilles.

Ammophos . Et produkt basert på nitrogen og fosfor i mengden henholdsvis 12 og 52%. Resten av sammensetningen er opptatt av fyllstoffer.

Bilde
Bilde

Ammofosfat . Grunngjødsel med 6% nitrogen og 46% fosfor. Det anses å være ganske balansert og brukes aktivt som hovedkilden til mineraler i landbruk og hagebruk.

Bilde
Bilde

Nitrogenfosfat … Dette verktøyet skiller seg fra andre i form av nitrogenkomponenten - ammonium eller nitrat. Fosfor presenteres her i form av en vannløselig forbindelse, noe som i stor grad letter assimilering av planter. Det er et allsidig tokomponentkompleks for alle typer jord og avlinger.

Bilde
Bilde

Tre-komponent

Den mest komplekse sammensetningen, men samtidig lett fordøyelig for planter er trekomponent kompleks gjødsel . De dekker mest behovene til jordbruks- eller hagebrukavlinger i næringsstoffer. Kalium tilsettes nitrogen og fosfor, som det fremgår av slutten "ka" i navnet på sammensetningene. Flere av de mest populære er verdt å trekke fram.

Diammofosk . Den mest konsentrerte av trekomponentformuleringene. Den kjennetegnes ved sin allsidighet, den er egnet for påføring i flytende løsninger og granulater, som en del av forsåing kan den graves opp sammen med det dyrkede området. I tillegg til hovedingrediensene inneholder sammensetningen opptil 7% sporstoffer - jern, kalsium og andre.

Bilde
Bilde

Nitrofoska . Kalium, nitrogen og fosfor blandes her i like store mengder, noe som gjør blandingen optimal for forplanting. For dyrking og utvikling av planter er denne konsentrasjonen ikke alltid egnet.

Bilde
Bilde

Nitroammofosk . Andelen av hovedingrediensene er ikke ensartet her, nitrogen tar en mindre andel, fosfor og kalium finnes i nesten like store mengder. Denne typen tre-komponents gjødsel er en av de enkleste å dispensere når du tar vare på forskjellige avlinger.

Bilde
Bilde

Produksjon

Innhenting av kompleks gjødsel utføres ved å blande 2 eller 3 grunnkomponenter - nitrogen, kalium, fosfor . Produsenter lager et ferdig produkt ved hjelp av forskjellige teknikker og teknologier. Enkle blandede formuleringer oppnådd ved sliping og kombinering av individuelle mineraler. På anlegget blir de opprettet med maskin; i feltene brukes gjødselinstallasjoner til de samme formålene.

Ved fremstilling av multikomponentformuleringer - kan såkalte komplekse gjødsel, plantevernmidler og ugressmidler, verdifulle biologisk aktive stoffer som er nødvendige for en bestemt kultur, tilsettes til hovedingrediensene.

Bilde
Bilde

I henhold til produksjonsmetoden skilles flere typer

  1. Sammensatt kompleks gjødsel . De er opprettet i løpet av en generell teknologisk prosess. 1 pellet inneholder 2 eller 3 næringsstoffer. Behandlingen av de originale ingrediensene utføres ved fysiske og kjemiske metoder.
  2. Gjødselblandinger . For produksjonen brukes enkle monokomponentgjødsel, som kombineres i en felles installasjon. Blanding skjer mekanisk. Mellom hverandre blandes ammoniumnitrat eller sulfat, karbamid, superfosfat, fosforittmel, kalium i sulfatform oftest.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Valgtips

Når du velger kompleks gjødsel, er det første du bør ta hensyn til, deres formål, nemlig:

  • for plen du kan bruke diammofoska i granulat, legge det sammen med frøene før vinteren; en lignende teknologi brukes til såing av vinterblandinger;
  • for byen -når du dyrker blomsterbed eller for innendørs blomster, er det verdt å kjøpe flytende to-komponent eller tre-komponent gjødsel; for sitrusavlinger brukes en-komponent nitrogenrikt urea om våren, og superfosfat i august og september;
  • for hagen det er verdt å bruke ferdige granulære formuleringer; når det gjelder stauder, brukes de i rammen av å løsne og mulke jorden i rotområdet, for årlige avlinger blir de introdusert i gropen under planting;
  • for tomater det optimale valget er to-komponent og tre-komponent sammensetninger-ammophos, diammophoska, nitrophoska;
  • for solsikke det er verdt å foretrekke dressinger med høy nitrogenkonsentrasjon;
  • for poteter i dag bruker de hovedsakelig spesielle formuleringer: "Potato-5", "Bona Forte", så vel som det vanlige nitrofosfatet.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Søknadsregler

Når du mater planter i et drivhus eller i en grønnsakshage, er det ekstremt Det er viktig å ikke bare vurdere plantens individuelle behov, men også jordtypen . For eksempel, i tung jord med lav permeabilitet for stoffer, må kompleks gjødsel påføres om høsten. Når det gjelder lette jordarter, er det bedre å legge mineralforband om våren for å forhindre utilsiktet skylling av grunnvann.

Bilde
Bilde

Påføringsmetoden har også betydning

Flytende løsninger beregnet for rotvanning. De brukes i vekstsesongen, etter kraftig regn. Dette lar deg beskytte plantens røtter ved å redusere konsentrasjonen av stoffer.

Det er nødvendig å utelukke kontakten til løsningen på bladene - de kan "brenne ut".

Bilde
Bilde

Granulær kompleks gjødsel gjør når du graver eller løsner jorda. Om våren, før snøen smelter, blir gjødsel spredt i en viss konsentrasjon (avhengig av kulturen) rett oppå snødriftene. Resten av tiden er det bedre å velge kveldstid og tørre perioder uten sterk sol for fôring.

Bilde
Bilde

Etter disse anbefalingene kan du enkelt bruke kompleks gjødsel for å forbedre jordens tilstand i hagen, grønnsakshagen og andre landbruksanlegg.

Anbefalt: