Løsningsmiddel (56 Bilder): Hva Er Det, Organiske Produkter, Løsningsmidler Og Andre Løsningsmidler 648, 1032, 1120, Sammensetning Og Produkttyper, Luktfritt Materiale

Innholdsfortegnelse:

Video: Løsningsmiddel (56 Bilder): Hva Er Det, Organiske Produkter, Løsningsmidler Og Andre Løsningsmidler 648, 1032, 1120, Sammensetning Og Produkttyper, Luktfritt Materiale

Video: Løsningsmiddel (56 Bilder): Hva Er Det, Organiske Produkter, Løsningsmidler Og Andre Løsningsmidler 648, 1032, 1120, Sammensetning Og Produkttyper, Luktfritt Materiale
Video: VØ fremlæggelse kap. 19 2024, April
Løsningsmiddel (56 Bilder): Hva Er Det, Organiske Produkter, Løsningsmidler Og Andre Løsningsmidler 648, 1032, 1120, Sammensetning Og Produkttyper, Luktfritt Materiale
Løsningsmiddel (56 Bilder): Hva Er Det, Organiske Produkter, Løsningsmidler Og Andre Løsningsmidler 648, 1032, 1120, Sammensetning Og Produkttyper, Luktfritt Materiale
Anonim

Løsningsmidler er forbindelser av uorganisk og organisk type som har egenskapene til å oppløse en rekke stoffer. De er mye brukt i industrien og i hverdagen.

Hva det er?

Et godt eksempel er bruk av en tynnere til tynn tykk maling. Når flyktige fraksjoner fordamper fra den, blir den mer viskøs. For videre bruk er det nødvendig å redusere densiteten. Løsningsmidlet vil hjelpe med dette.

Det er ikke noe universelt løsningsmiddel i naturen som kan brukes til å oppløse ethvert materiale. Det er nødvendig å velge alternativet som vil hjelpe til med å takle målet.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

For å lage produkter som kan oppløse flere forskjellige stoffer, lager produsenter flerkomponentformuleringer. De inkluderer flere alternativer for én komponent samtidig. De er forskjellige i tekniske egenskaper.

Midler R 4, som er produsert i henhold til GOST 7827-74, inkluderer flyktige organiske løsningsmidler:

  • 62% er hydrokarboner (toluen);
  • 26% ketoner (aceton);
  • 12% estere (butylacetat).
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Tynnere P-4 er et utmerket valg for fortynning av maling og lakk, emalje og grunning, samt kitt. Blandingsprodukter er preget av allsidighet, siden de er designet for å oppfylle flere formål.

Hovedoppgaven til R-4 er å fortynne til den nødvendige konsistensen av maling og lakk for videre farging.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Hovedoppgaver:

  • ikke samhandle med materialet, samt fordampe raskt etter påføring på produktet;
  • være ikke-hygroskopisk, det vil si beholde alle egenskaper i kontakt med vann;
  • litt løsemiddel skal helles i malingen slik at de blandes lett, resultatet er en homogen blanding.

Fortynningsmidler kan ikke oppløse den ønskede polymer alene, men strukturen forstyrres ikke. I virkeligheten foretrekker de fleste kjøpere en blanding av løsemidler, som kalles nummererte basert på merkingen.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

For eksempel er P-4 løsningsmiddel som inneholder toluen og aceton den optimale løsningen for arbeid med alkydmaling eller lakk. For å fortynne vannprodukter kan du bruke vanlig vann. Men for å redusere viskositeten til malingen litt, bør du helle i vann litt og vente på fullstendig oppløsning.

Særegenheter

Alle løsningsmidler kan deles inn i uorganiske og organiske, basert på opprinnelsen.

Den første gruppen er ikke etterspurt, siden den inneholder stoffer som består av en flytende ammoniakkoppløsning, fosforsyresalter, aminer og vann. Uorganiske tynnere har en karakteristisk ubehagelig lukt.

Bilde
Bilde

Den andre gruppen er basert på de fysiske egenskapene til løsningsmidler:

  • Meget flyktig - løsningsmiddel, hvit alkohol, bensin. De brukes til tynning av akryl- og oljematerialer og emaljer. Mange medlemmer av denne gruppen tenner raskt, så du bør være veldig forsiktig når du kommuniserer med dem. Det bør plasseres borte fra brann, og heller ikke å bruke dem i rom med høye lufttemperaturer.
  • Middels flyktig - parafin er et godt eksempel. Den brukes til tynning av olje og akrylmaling.
  • Fast flyktig - terpentin tilhører denne gruppen. Formålet er å fortynne oljemaling, lakk eller emalje.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Organiske løsningsmidler har både fordeler og ulemper. Hovedplusset er at de brukes som fortynningsmiddel for forskjellige stoffer. Hvis vi snakker om ulempene, er det verdt å merke seg at de beholder en ganske ubehagelig lukt i lang tid og er preget av giftige røyk som lett antennes og også kan forårsake alvorlig dampforgiftning.

Det er umulig å nevne det kraftigste løsningsmidlet, siden hver type er designet for å oppløse eller fortynne et spesifikt middel.

For å tydelig forstå hvilket løsningsmiddel som er egnet for en bestemt maling, må du gjøre deg kjent med beskrivelsen og korrespondansetabellen. Det vil hjelpe deg å forstå forskjellen mellom de forskjellige variantene.

Løsemiddel

Type lakk

Homogen løsemidler
Vann Tynnere (mer presist, tynnere) av akrylmaling, vannbasert maling og andre vannbaserte maling og nibbles
Bensin (bensin-galoscher, nefras) Tynner for olje og bitumenmaling, lakk, emalje
Terpentin Tynner for olje og alkyd-styren maling
Hvit ånd

Løsningsmiddel for olje og alkydmaling og emalje (inkludert PF-115, PF-133, PF-266), bituminøs mastikk, lakk GF-166, primer GF-021

Løsemiddel (petroleum) Tynnere for glyftalske og bituminøse lakker og maling (inkludert melaminalkyd).
Xylen (petroleum) Tynnere for glyftal- og bitumenlakk og maling, epoksyharpiks.
Aceton Løsningsmiddel for perklorovinylmaling

Kombinerte (nummererte) løsningsmidler

Løsningsmiddel 645 Nitrocellulose løsningsmiddel
Løsningsmiddel 646 Universelt løsningsmiddel for nitromaling, nitroemaljer, nitro -lakker for generelle formål, også epoksy, akryl, løsningsmiddel
Løsningsmiddel 647 Tynnere av nitro emaljer, nitro lakker for biler
Løsningsmiddel 649 Løsningsmiddel NTs-132k; GF-570Rk
Løsningsmiddel 650 Bilemalje løsningsmiddel NTs-11; GF-570Rk
Løsningsmiddel 651 Olje løsemiddel
Løsningsmiddel R-4 Polyakrylat, perklorovinyl, lakkeringsmaterialer med kopolymerer av vinylklorid med vinylidenklorid eller vinylacetat
Løsningsmiddel R-5 PVC, polyakrylat, epoksy
Løsningsmiddel R-6 Melamin-formaldehyd, gummi, polyvinyl-butyral
Løsningsmiddel R-7 Fortynning av lakk VL-51
Løsningsmiddel R-11 Perklorovinyl, polyakrylat
Løsningsmiddel R-14 Epoxy emaljer herdet med isocenherdere
Løsningsmiddel R-24 Perchlorovinyl
Løsningsmiddel R-40 Epoksy
Løsningsmiddel R-60 Kresol-formaldehyd, polyvinylbutyral
Løsningsmiddel R-83 Epoksyester
Løsningsmiddel R-189 Løsningsmiddel for polyuretanlakk
Løsningsmiddel R-219 Polyesterharpiks løsningsmiddel
Løsningsmiddel R-1176 Tynner for polyuretanmaling og emalje
Løsningsmiddel RL-176 Polyakrylat, polyuretan
Løsningsmiddel RL-277 Polyuretan

Hvilke typer er det?

Dagens løsningsmiddelprodusenter tilbyr et bredt utvalg av organiske og uorganiske alternativer som kan brukes til en rekke formål. Et stort utvalg gjør at kjøperen kan velge det beste alternativet avhengig av målene. For eksempel er det et depilatorisk voksoppløsningsmiddel som består av fettsyreestere. Det er trygt for epidermis, fjerner voksrester og dets klebrighet perfekt.

Bilde
Bilde

Organiske løsningsmidler er i stor etterspørsel, som kan deles inn i flere store grupper:

  • alkoholbaserte produkter;
  • stoffer for hydrokarbonformål;
  • estertyper.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Den første gruppen, som inkluderer alkoholbaserte produkter, inkluderer:

  • Etylalkohol har en spesifikk lukt. Det antennes lett ved høye lufttemperaturer.
  • Butylalkohol brukes ofte med nitrocellulosemaling.
  • Metanol presenteres som en klar, luktfri væske. Det kommer lett i kontakt med vann, og danner en homogen blanding. Metanol brukes til å fortynne maling. Den største ulempen er den høye toksisiteten.
  • Etylenglykol er en viskøs luktfri konsistens. Det brukes ofte til å fortynne nitrolakker, hvoretter malingens glans og glatthet forbedres.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

De fremtredende representantene for hydrokarbonprodukter er:

  • " Hvit ånd " Er et veldig populært og etterspurt oljeraffinaderi. Den er beregnet på oppløsning av visse typer harpikser, nitromaling og oljemaling. Det tiltrekker seg oppmerksomhet med sin ufarlighet og akseptable kostnader. Det brukes ofte til husholdningsformål, for eksempel å fjerne fett fra forskjellige kjøkkenartikler.
  • Petroleumsbenzen kjennetegnes av en sterk lukt, er vannløselig, men samhandler godt med karbonforbindelser. Når du arbeider med det, bør du følge sikkerhetstiltakene, siden det avgir skadelige røyk.
  • Terpentin brukes ofte til å fortynne fet maling og lakk eller kitt. Det er en fargeløs gjennomsiktig væske som noen ganger har en rødlig fargetone og er svært brannfarlig. Bedre å velge den rensede versjonen.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Den tredje gruppen inkluderer følgende stoffer:

  • Metylacetatløsningsmidler er mobile og giftige. De koker lett og fordamper raskt.
  • Etylacetatprodukter har en behagelig duft, sakte koking og rask fordampning.
  • Butylacetatstoffer har en karakteristisk gulaktig fargetone. De fordamper i veldig lang tid, derfor brukes de for å øke tørketiden til lakk eller maling.
Bilde
Bilde
  • Amylacetater har mye til felles med butylacetatfortynningsmidler. De kjennetegnes ved en skarp lukt og langvarig fordampning.
  • Aceton er brannfarlig, har en veldig ubehagelig, skarp lukt og er preget av økt flyktighet.
  • En blanding av løsningsmidler brukes til å fortynne nitrolakker. Den består av estere. Sammensetningen av løsningsmidlene påvirker overflaten som skal males. For eksempel gir fortynnende fortynningsmidler en turbiditet til det resulterende belegget. Hvis løsningsmidlet er preget av langvarig fordampning, vil belegget vise seg å være vakkert, glansfullt og glatt.
Bilde
Bilde

For ikke å bli forvirret i et stort utvalg av løsemidler, begynte produsentene å bruke nummerering:

  • P-4 er en av de mest kjente tynnere. Den er beregnet på tynning av alkydmaling og emulsjoner som inneholder en klorert polymer. Det samhandler godt med maling; som et resultat av flekker dannes en slitesterk film. Det brukes også som avfettingsmiddel, er brannfarlig og svært flyktig.
  • P-6 er spesielt designet for tynning av organisk silisium og vannbåren maling og lakk. Den består av benzen (40%), butylacetat (15%), butylalkohol (15%) og etylalkohol (30%).
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
  • 646 er et allsidig teknisk løsningsmiddel som ofte brukes i en rekke industrielle og hjemlige applikasjoner. Det er preget av egenskapene til en avfettingsmiddel, så vel som allsidighet. Den har en karakteristisk gulaktig fargetone, en ubehagelig og skarp lukt og fordamper raskt. Den inneholder etere, alkoholer, ketoner og aromatiske hydrokarboner. Hvis den kommer på den malte overflaten, vil den oppløse malingen veldig raskt, så du må være veldig forsiktig når du påfører den. Den tynnere gir glans og glatthet til overflaten etter maling.
  • 648 fungerer som en blanding som består av butyl og etylalkohol, toluen og butylacetat. Den er ideell for å fjerne riper på nitroemaljebelegg. Det bør tilsettes forsiktig og litt etter litt i malingen for å oppnå ønsket viskositet.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
  • 649 er en væske av organisk type dannet av estere, alkoholer og aromatiske hydrokarboner. Den har en bestemt lukt og er svært brannfarlig. Den er designet for å fortynne emaljer av NT -merke, slik at de når arbeidsviskositeten.
  • 1120 er den ideelle løsningen for Rostex Super-korrosjonsprimer. Den lar deg glemme den konstante tilstoppingen av spraydysen, primeren legger seg raskt og komfortabelt, og etter tørking forblir overflaten helt flat.
  • 1032 er spesielt designet for alkydmaling for videre påføring ved sprøyting. Den har en liten lukt. Etter tørking blir overflaten jevn. Den er også egnet for grundig rengjøring av instrumenter etter flekker.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
  • PC 2 presenteres i form av en klar gul væske. Den er preget av rask fordampning, siden den inneholder xynol og white spirit. Den kan brukes til å oppløse pentaftaliske emaljer, bituminøse stoffer og oljemaling. Ulempene med stoffet inkluderer høy toksisitet, samt brann- og eksplosjonsfare.
  • GTA 220 er et primer -løsningsmiddel som er mye brukt i industrien.
  • C2-80 / 120 er et bensinprodukt designet for å oppløse organiske forbindelser. Det kalles også "galosh" eller BR-2. Det tilhører hydrokarbonsubstanser, siden det er omtrent 50% av dem i sammensetningen. Den har en karakteristisk lukt og er representert av en gjennomsiktig væske.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Emballasje

Produsenter av løsningsmidler utfører umiddelbart emballasje av produkter. Blant den tilbudte sorten kan du velge både store volumer og små beholdere.

For å spare litt, er det mer lønnsomt å kjøpe produkter i store mengder . Produsenter tilbyr muligheten til å kjøpe fortynningsmidler i fat som har et volum på 216 liter. I slike mengder kan industriselskaper kjøpe.

Mindre selskaper kan kjøpe løsemidler i metalltrommer med skrueplugger. Dette alternativet er praktisk å bruke på grunn av tilstedeværelsen av en kork. Den er designet for 50 liter.

Bilde
Bilde

Mange produsenter tilbyr å kjøpe løsemidler i bokser . Denne beholderen er hovedsakelig laget av plast, noe som har en positiv effekt på vekten. Den har et håndtak for enkel transport og en smal hals som er hermetisk forseglet for styrke og holdbarhet. Den er ideell for transport eller lagring av forskjellige typer væsker. Beholderne kan dimensjoneres til 5, 10 og 20 liter.

Den minste pakken er en plastflaske, som har et volum på 0, 5, 1 eller 5 liter. Dette alternativet er etterspurt for hjemmebruk.

Bilde
Bilde

Utvalg og søknad

For å velge riktig løsningsmiddel for maling og lakk, det er nødvendig å ta hensyn til følgende anbefalinger fra spesialister:

  • Valg av løsningsmiddel avhenger av malingslaget og værforholdene som overflaten males under.
  • Når du velger tørkehastighet, bør du vurdere lufttemperaturen. For eksempel bør det være høy hastighet i kaldt vær.
  • Det må huskes at hurtig fordampning av løsningsmidler kan ledsages av et høyt spredningsnivå for maling og lakk.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
  • Valg av tynner avhenger av hvilken type maling som brukes. Et feil valgt produkt kan ødelegge materialets struktur fullstendig.
  • Før du bruker stoffet, bør du lese bruksanvisningen og ta hensyn til formålet det ble laget for.
  • Tynneren har en positiv effekt på malingsforbruket. Men du bør være forsiktig så det ikke kommer mye løsemiddel på overflaten som skal males, da dette kan ødelegge det.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

De fleste tynnere er for følgende formål:

  • fortynnet maling som er sterkt konsentrert eller fortykket;
  • rengjør overflaten av gjenstander eller klær fra maling flekker;
  • for å vaske verktøyene som ble brukt ved påføring av malingen.
Bilde
Bilde

Ovennevnte evner for fortynningsmidlene er grunnleggende, men de brukes i andre områder av industrien. For eksempel er aceton et godt alternativ for å fortynne naturlig forekommende harpikser, gummi, materialer som inkluderer fett og voks. White spirit er en ideell løsning for alle typer maling og lakk, og er også den beste overflaterenseren for verktøy og en utmerket avfettingsmiddel. For å oppløse olje, fett eller parafin er bensin eller parafin perfekt, noen ganger kan du bruke et hydrokarbon. For polare syntetiske harpikser må det brukes estere. For å fortynne nitrocellulose eller polyesterharpiks er alkoholer en god løsning.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

For å velge riktig tynner for maling, bør du være oppmerksom på sammensetningen og velge en tynner med de samme komponentene.

Når den er lagt til, gir den deg det originale utseendet, siden den vil erstatte den tørkede basen.

For at fargeprosessen skal kunne utføres raskt og enkelt, er det nødvendig å følge flere regler

Ta bare rene retter til bruk. Det skal ikke være flekker eller rester av tidligere maling i den. Før bruk skal oppvasken skylles med vann og tørkes grundig

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
  • Den mest praktiske beholderen er sylindrisk i form og glatte vegger. En slik beholder lar deg blande malingen med løsningsmidlet så praktisk og grundig som mulig.
  • Hvis det er nødvendig å fortynne maling som vann er egnet for, bør løsningsmidlet ikke overstige 10% av den totale massen.
  • For alkydemalje, som brukes ute, kan du tilsette tynnere ca 3% av den totale mengden væske, og for innendørs bruk - 5%.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Produsenter og anmeldelser

Russisk-laget løsemidler er i de fleste tilfeller giftige, men de gjør en utmerket jobb med de fastsatte målene. For eksempel er de velkjente løsningsmidlene 646 og 647 designet for å fortynne nitroemaljer. De kjennetegnes ved en ubehagelig lukt, lett fordampning og forverrer også spredning av maling og lakk. De bør ikke brukes til delikat arbeid. Hvis du tar hensyn til en flaske med sprit, kan du se et sediment i bunnen, noe som indikerer at dette produktet ikke er miljøvennlig.

Russisk selskap " Novbytkhim " er en kjent produsent av maling og lakk og husholdningskjemikalier. Tynnere er veldig etterspurt, siden de er av utmerket kvalitet og rimelige priser. For eksempel er "Thinner # 1" en blanding av organiske tynnere som er egnet for forskjellige formål innen konstruksjon og industri.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Når du velger en løsningsmiddelprodusent, er det verdt å vurdere for hvilket formål det er nødvendig. For eksempel, for kunstverk, er det bedre å kjøpe produkter. av Windsor & Newton fordi den tilbyr hurtig fordampende løsningsmidler som fortynner malingen til ønsket konsistens. Det er bedre å nekte teknisk white spirit.

Produkter er etterspurt blant utenlandske produsenter av Solvesso.

White spirit fra merke Varsol er sterkt renset, har en liten lukt.

Selskapsmiddel Exxol har en lav fordampningshastighet, men løser utmerket forskjellige maling og lakk.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Finsk Tikkurila -merke tilbyr et stort utvalg av løsemidler av høy kvalitet. Selskapet tilbyr trygge stoffer, bryr seg om miljøet, produserer produkter i samsvar med alle internasjonale kvalitetsstandarder. Hun er ledende på det russiske markedet. Tynnere "White Spirit 1050" kjennetegnes ved høy rensing og lav lukt. Den er utmerket for tynning av olje og alkydmaling og lakk og er også en ideell avfettingsmiddel.

Kjøpere bør ta hensyn til løsningsmiddelproduksjonsteknologien og dens egenskaper, fordi de må overholde internasjonale standarder.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Noen kunder bruker løsemiddel som løsningsmiddel fordi det også kan brukes som både avfettingsmiddel og insektmiddel. Den har gode eiendommer og selges til en rimelig pris som kundene liker. Løsemidlet er egnet for fjerning av lakk, maling, olje, gummi, oligomerer og andre maling og lakker fra overflaten.

I dag er det mange positive anmeldelser om løsemidler, både utenlandske og innenlandske. Alle verktøy gjør en utmerket jobb med målene de er beregnet på. Hvis vi snakker om negative anmeldelser, er det verdt å merke seg at mange tynnere har en ubehagelig, skarp lukt og også er giftige for menneskekroppen. Det anbefales å arbeide med løsemidler i friluft, eller hvis dette ikke er mulig, er det nødvendig med et åpent vindu og i respirator.

Anbefalt: