Lim Til Tre: PVA, Snekker Og Kontaktfast Lim, Hvilket Alternativ Er Bedre For Liming Av Tre

Innholdsfortegnelse:

Video: Lim Til Tre: PVA, Snekker Og Kontaktfast Lim, Hvilket Alternativ Er Bedre For Liming Av Tre

Video: Lim Til Tre: PVA, Snekker Og Kontaktfast Lim, Hvilket Alternativ Er Bedre For Liming Av Tre
Video: Erling Christensen materialelære - lektion 10 - lim 2024, Kan
Lim Til Tre: PVA, Snekker Og Kontaktfast Lim, Hvilket Alternativ Er Bedre For Liming Av Tre
Lim Til Tre: PVA, Snekker Og Kontaktfast Lim, Hvilket Alternativ Er Bedre For Liming Av Tre
Anonim

I hverdagen oppstår det ofte situasjoner knyttet til å utføre forskjellige arbeider med treoverflater og produkter fra tre av forskjellige arter. For å reparere eller lage noe på egen hånd, er det ikke alltid hensiktsmessig å bruke spiker eller skruer, så spørsmålet oppstår om du skal velge et effektivt verktøy som kan brukes til å utføre festemidler. Oftest er valget til fordel for lim, men ikke alle lim anbefales for arbeid med tre.

Bilde
Bilde

Særegenheter

Trelim brukes overalt, men detaljene ved liming av et slikt materiale er noe annerledes enn sammenføyningsflater av gummi eller plast. Teknologien for å utføre disse verkene innebærer ikke tørking eller pressing av elementene sammen. Treet trenger en annen tilnærming, som avhenger av de individuelle egenskapene til hver enkelt art. I dag presenteres utvalget av lim på markedet med en rekke forskjellige produkter.

Bilde
Bilde

Men i denne sorten er det nok å bare bli forvirret, uten å ha funnet ut hvilke produkter som vil være optimale for en gitt situasjon.

For å gjøre det riktige valget av sammensetningen som vil gi den mest holdbare tilkoblingen, må følgende faktorer tas i betraktning:

  • materialegenskaper - grad av vedheft, harpiks;
  • trekk ved hvert materiale som skal festes - tre med plast eller tre med tre;
  • belastningsnivået på limlinjen;
  • betingelser for videre bruk av produktet.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Du bør også ta hensyn til egenskapene til limkomposisjonen, blant annet:

  • nivået av vedheftstetthet;
  • fuktighetsbestandighet av produkter;
  • tiden som kreves for fullstendig tørking;
  • limets multifunksjonalitet;
  • vedheft styrke;
  • indikatorer på produktets toksisitet.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Visninger

Produkter for liming av tre har en annen sammensetning og omfang. De fleste materialene er plassert som universelle produkter, for hvilke feste av treelementer bare er et av bruksområdene. Andre produkter er produsert som ad hoc -formuleringer, så de er ikke designet for å komme i kontakt med andre typer materialer.

Bilde
Bilde

Det er flere forskjellige komposisjoner

PVA lim noen ganger referert til som dispergerte lim.

De viktigste egenskapene til slike produkter er:

  1. mangel på toksisitet, på grunn av hvilken sammensetningen kan brukes innendørs uten ytterligere sikkerhetstiltak;
  2. rask vedheft til overflaten;
  3. statisk belastning på 60 kg / cm2;
  4. ubegrenset levetid for produkter;
  5. evnen til å bruke med hvilken som helst overflate.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Ulempen med slikt lim er fortynningsmetoden, som er basert på tilsetning av vann, noe som påvirker påliteligheten til fiksering negativt i rom med høy luftfuktighet. For å sikre vedheft av høy kvalitet på elementene, anbefales det å legge trestøv til slikt lim.

Epoxy lim er en tokomponentsammensetning, for bruk som du må blande stoffer i et gitt forhold. Produktene gir sterk fiksering og er allsidige innen bruksområdet. Epoksyforbindelser er vannbestandige, motstandsdyktige mot aggressive stoffer og drivstoff og smøremidler. Tiden for fullstendig herding avhenger av tykkelsen på det påførte laget. Ulempene med materialet inkluderer behovet for å sikre beskyttelse av huden og overforbruk, siden det er umulig å beregne nøyaktig hvor mye ferdig løsning for overflatebehandling som kreves.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Bf - en limtype som inneholder flere alternativer for produktet. For trematerialer anbefales serie 2 og 4. Denne sammensetningen har en funksjon som veldig rask størkning. I gjennomsnitt krever dette 50-60 minutter, men forutsatt at fuktighet og temperatur er innenfor normale grenser.

Bilde
Bilde

Formuleringene må påføres i to lag med korte intervaller. Den fjerde limserien er frostbestandige produkter. Ulempen med BF er behovet for obligatorisk forhåndsrengjøring av treoverflaten med avfetting.

  • Varmebestandig lim , produsert i form av stenger. For å jobbe med slike produkter trenger du en spesiell pistol. Produktets anvendelsesområde gjelder hovedsakelig festing av smådeler eller forsegling av defekter i en treoverflate.
  • Snekker lim . For arbeid må produktene forberedes. Grunnlaget for trelim er organisk protein, som er hovedlimet. Det er nødvendig for sammenføyning av forskjellige trematerialer: hardboard, papir, papp, treprodukter. Den naturlige sammensetningen sikrer sikkerheten ved bruk.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Opprinnelsen til snekkerens hovedbestanddel er forskjellig.

Produktene er klassifisert basert på typen råstoff

  • Mezdrovy . Hovedkomponenten i slike produkter er et stoff som dannes under behandling av dyrehud. Materialet kan produseres i form av flak, fliser eller pulver.
  • Bein . Benrester av dyr fungerer som råvarer for det. Produktene har en gjennomsnittlig kostnad. Det er bedre å bruke en gjennomsiktig sammensetning, i stedet for uraffinerte blandinger med urenheter.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
  • Kasein . Det er mye brukt i modellering og skipsbygging av fly. Det er nøytralt for fuktighet og danner en sterk binding. For å forberede sammensetningen må du nøye følge proporsjonene og tidsintervallet.
  • Fishy . Den er tilberedt på grunnlag av restene av finner og skalaer. Sammensetningen regnes som et profesjonelt produkt beregnet på liming av overflater med varierende grad av stivhet. Limet har en ganske høy pris, derfor er det plassert som møbellim og brukes til å reparere eller restaurere dyre møbler.
  • Fuktresistent løsning . Du kan tilberede det selv ved hjelp av slaked lime og cottage cheese, som nylig har blitt stekt.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Det er en viss teknologi for å lage trelim. For dette helles den tørre massen med vann og får stå i 6-12 timer slik at sammensetningen absorberer fuktighet helt. Deretter helles det gjenværende vannet av, og blandingen oppvarmes i et vannbad til stoffet er fullstendig oppløst. Tilberedningsprosessen krever omrøring av og til. Det er viktig å kontrollere prosessen slik at blandingen ikke koker. Limet påføres strengt i retning av trefibrene, deretter presses elementene mot hverandre og festes. Den største ulempen med produktet er en reduksjon i limeffektiviteten ved vedinnhold på mer enn 10%.

Bilde
Bilde
  • Syntetisk lim . Den er fremstilt av en tømmerlim som er tilsatt kalk og melis. Produktene kjennetegnes ved et høyt styrkenivå for forbindelsen av elementer. Limet er vanntett, motstandsdyktig mot kjemikalier. Ulempen med produktet anses å være en ganske lang tilberedningsprosess, siden massen for løsningen må holdes i vann i 24 timer.
  • Lim lim . Den er tilberedt på grunnlag av snekring, aske og kritt. Materialet viser seg godt ved grunning og kitting av tre.
  • Polyuretanprodukter . Det er det dyreste blant sortimentene ovenfor. Materialet har en rekke positive egenskaper. Området der komposisjonen påføres perfekt tåler høye dynamiske belastninger.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Dette materialet er ideelt for møblereparasjoner som stolben som løsner over tid. Sammensetningen er også svært motstandsdyktig mot forskjellige temperaturer, fuktighet og solstråling. Trestrukturer som drives under ekstreme forhold limes best med akkurat en slik sammensetning.

Anvendelsesområde

En- og tokomponent PVA-lim brukes til å lime overflater som er innendørs. Og to-komponent herderprodukter kan enkelt kjøpes for utendørs bruk som trapper, hagemøbler, vindus- eller dørkonstruksjoner. Flytende polyuretanlim fester perfekt tre til tre, så vel som keramiske fliser, kryssfiner, metall og plast. Produktene regnes som ideelle for fet treslag. Limet legering skaper tilkoblinger uten å festes med en klemme, gir tilkobling av deler med små hull.

Bilde
Bilde

Epoksylim anbefales for arbeid som innebærer liming av tre til tre. Produktet fyller hullene godt, skaper en vanntett tilkobling.

Kontaktsammensetningen danner en elastisk søm som er motstandsdyktig mot mekanisk belastning. Limet gir en sikker fiksering av tekstiler i produksjon av polstrede møbler og liming av store plastdeler til tre.

Bilde
Bilde

Superlim brukes oftest hjemme, siden det tilhører hurtigtørkende formuleringer. Bortsett fra dette er det imidlertid mye brukt til tre. Det er uunnværlig for å fikse små treelementer og mellomliggende feste av deler. Sammensetningen anbefales for tetting av sprekker på treoverflater, og den kan også brukes til å reparere et skjærebrett med egne hender.

Bilde
Bilde

Benlim er ideelt for antikke møbler.

Hvordan å bruke?

Hver limtype for tre forutsetter overholdelse av individuelle regler som gjenspeiles i anvendelsesområdet.

Vanlige metoder inkluderer:

  • behovet for å rengjøre arbeidsflatene før du påfører sammensetningen;
  • gjennomføre en prøvesamling uten bruk av lim.
Bilde
Bilde

Siden deler som ikke kommer ut for å presse mot hverandre når det påføres litt trykk, vil det ikke fungere å lime. Allerede tilkoblede deler ved hjelp av sammensetningen må festes med klemmer til materialet er helt tørt. I gjennomsnitt størkner produkter på en dag. Lim, som et verktøy for å feste treelementer mellom hverandre, er et gammelt og veldig effektivt alternativ, som har multiplisert sine egenskaper takket være den siste teknologiske utviklingen. Ethvert produkt inneholder detaljerte bruksanvisninger på emballasjen.

Bilde
Bilde

Produsenter

På markedet er trelim representert av et stort utvalg av kjente merker. Lederne i dette segmentet er Moment, Titebonde og Titan.

Bilde
Bilde

Titebond produsert av selskapet Franklin International … Produktet anbefales for kryssfiner, møbler i tregulv og andre typer trebearbeiding. Sammensetningen inkluderer ikke løsningsmidler, og hovedkomponentene er naturlige og syntetiske polymerer. Denne funksjonen gir god vedheft av overflater til hverandre.

Det er en rekke formuleringer Titebond II Premium , som er stor etterspørsel etter produksjon av dører og vinduer. Sammensetningen har et høyt fuktighetsmotstand, derfor manifesterer den seg perfekt under drift på gaten. Ganske ofte brukes et lignende verktøy for å dekorere en trefasade med forskjellige elementer.

Bilde
Bilde

Selskap Henkel populær for sine produkter " Moment of Super PVA D3 " … Den brukes til industrielle formål, så vel som i hverdagen for liming av papp, papir eller kryssfiner. Vanntett PVA -lim fungerer som tilsetningsstoff i betongløsninger, på grunn av hvilken plastisiteten til den ferdige massen øker. D4 -formuleringer indikerer en høy klasse når det gjelder produktbestandighet mot vann. Slike midler er posisjonert som spesialvarer, derfor kjennetegnes de av en høy pris.

Bilde
Bilde

" Moment Joiner " - det beste russiske limet, som er en vanndispersjon som perfekt fester alle tresorter, så vel som byggematerialer. Profesjonelle snekkere merker at den tørker raskt, er rimelig og holdbar.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

" Universal av titan " anbefalt for liming av plast, glass og tre. Et slikt hurtigtørkende lim får raskt styrke, blir fargeløst, derfor regnes det som et utmerket alternativ for arbeid med tre og treholdige materialer.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Tre lim " Sekund " limer papp, lær, tre, spon og stoff godt. Den kan brukes til å fikse forskjellige kombinasjoner av materialer og produkter. Limet er populært i møblereparasjoner og gulvinstallasjoner. Sammensetningen er luktfri, derfor kan den brukes i lukkede rom.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Tips

Når du kjøper en limløsning for tre, må følgende nyanser tas i betraktning:

  • Hvis du limer elementer for alltid, bør du ta hensyn til syntetiske forbindelser. For deler som kan kreve demontering i fremtiden, er det mer riktig å kjøpe et ben- eller kaseinprodukt.
  • Lyse treslag trenger ikke å limes med kaseinlim, for over tid blir sømmene mørkere, og "Joiner" -sammensetningen, som får samme nyanse som arbeidsoverflaten, vil være ideell for slikt arbeid.
  • Når du kjøper PVA, må du sjekke konsistensen. Hvis det er for flytende eller omvendt veldig tykt, betyr det at produktene har blitt utsatt for hypotermi under transport eller lagring. Som et resultat vil hun garantert miste eiendommene sine.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

For å velge lim av høy kvalitet, må du ta hensyn til volumet og detaljene i det kommende arbeidet . For eksempel, for å bruke sammensetningen på et stort område, bør du velge pulveriserte produkter, siden de er flere ganger billigere. Det er viktig å studere de kvalitative egenskapene til sammensetningen, velge produkter basert på de mest egnede fysiske egenskapene til produktet.

Bilde
Bilde

Det vil ikke være overflødig å først konsultere en spesialist, siden de fleste fagfolk velger sammensetningen empirisk, og informasjonen på emballasjen og kundeanmeldelser vil hjelpe deg med å gjøre det riktige valget blant produkter fra innenlandske og utenlandske produsenter av trelim.

Anbefalt: