Hvordan Sprøyte Epletrær Om Våren? Vårdyrbekjempelse. Hvordan Behandle Et Epletre Tidlig På Våren Med Jernvitriol Og Bordeaux -væske?

Innholdsfortegnelse:

Video: Hvordan Sprøyte Epletrær Om Våren? Vårdyrbekjempelse. Hvordan Behandle Et Epletre Tidlig På Våren Med Jernvitriol Og Bordeaux -væske?

Video: Hvordan Sprøyte Epletrær Om Våren? Vårdyrbekjempelse. Hvordan Behandle Et Epletre Tidlig På Våren Med Jernvitriol Og Bordeaux -væske?
Video: बोर्डो मिश्रण बनानेका असरदार तरीका | Bordo Mixture Preparation | 2024, Kan
Hvordan Sprøyte Epletrær Om Våren? Vårdyrbekjempelse. Hvordan Behandle Et Epletre Tidlig På Våren Med Jernvitriol Og Bordeaux -væske?
Hvordan Sprøyte Epletrær Om Våren? Vårdyrbekjempelse. Hvordan Behandle Et Epletre Tidlig På Våren Med Jernvitriol Og Bordeaux -væske?
Anonim

Moderne oppdrettere har avlet mange varianter av epletrær som har god motstand mot mange sykdommer. Til tross for dette går også insekter frem og lærer å tilpasse seg endringer i miljøet.

Det er derfor forebyggende behandling av eplehager er så viktig, spesielt når produsenten forventer å få en rik høst til salgs

Bilde
Bilde

Timing

Begrepet for tidlig behandling av epletrær avhenger av regionen .… I sør kan sprøyting utføres i begynnelsen av april, og noen ganger i slutten av mars, avhenger alt av været. I de nordlige områdene er mai den beste tiden for å starte slikt arbeid. Velg en fin, vindstille dag med temperaturer over frysepunktet for sprøyting. Det er ikke skummelt om det var minus om natten, det viktigste er at luften varmes opp til 4-5 ° i løpet av dagen. Det er veldig viktig at det ikke regner etter sprøyting.

Gjennom våren må du utføre 2-3 sprayer med et intervall på 2 uker.

Bilde
Bilde

Hva kan behandles?

For sprøyting av epletrær om våren brukes både soppdrepende midler og insektmidler. Når du velger et insektmiddel, vær oppmerksom på hvordan det fungerer . Systemiske legemidler vil ikke hjelpe (de må trenge gjennom plantesaften, som skadedyret deretter vil spise og dø). I vårt tilfelle er det ingen blader ennå, og insektene våkner bare. Derfor er det viktig å bruke legemidler med kontaktvirkning.

I tillegg, det er bedre å bruke midler med et bredt spekter av handlinger, det vil si mot forskjellige insekter, samt flått . I dette tilfellet er det ikke nødvendig å studere effekten av legemidler på hverandre og lovene for tilberedning av tankblandinger. Plantepatogener overvintrer også vellykket i hagen og kan reduseres betydelig med utryddelsessprøyting. På dette stadiet er det mulig å takle skorpe på en vellykket måte, det er mulig å forhindre moniliose.

Bilde
Bilde

Narkotika

Fra skadedyr og fra mange sykdommer, inkludert fruktråte, er klassiske legemidler for å utrydde problemer jern (kobber) vitriol og urea … Det antas at kobbersulfat har det bredeste virkningsspekteret og har effekt på nesten alle patogener av soppsykdommer. For sprøyting tar vi en stor konsentrasjon-3-5% (300-500 mg per 10 liter vann). Vi fortynner også urea i høy konsentrasjon-5-7% (500-700 g per 10 liter vann). Kommersielle soppdrepende midler kan brukes ved å fortynne dem ved høye konsentrasjoner. For eksempel de som inneholder kobberoksyklorid, kobbersulfat, difenokonazol, propikonazol, cyprodinil.

Ofte utfører gartnere behandling Bordeaux væske … Insektfungicider, inkludert DNOC, er til stor hjelp. Det er verdt å fortynne det med ti liter vann, ved hjelp av 50 gram. Påfør før knopper vises på treet, og ikke mer enn en gang hvert tredje år. Et godt stoff i denne gruppen er Nitrafen. Det samme volumet av vann vil kreve 200 gram midler. Av det store antallet soppdrepende midler på markedet er Fitosporin veldig populært. Ti liter vann krever bare 5 gram.

Kobberspray Er hovedproduktet som brukes til å bekjempe et bredt spekter av sopp- og bakteriesykdommer som påvirker epletrær. Kobberfungicid forstyrrer det enzymatiske systemet til patogenet og forhindrer spiring av sporer. Skabb av epler, europeisk kreft, brann og brun råte er bare noen av tresykdommene som kobbersoppdrepende midler kan bekjempe.

De kan vanligvis brukes 24 timer før høstdatoen og er giftfrie for bier eller fugler, men giftige for fisk og andre vannlevende organismer.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Hvis det er nødvendig å påføre et insektmiddel, er det verdt å velge blant slike midler som Confidor, Calypso og Intavir. Også antibiotika er mye brukt mot skadelige mikroorganismer:

  • "Ampicillin";
  • Ofloxacin;
  • Fitolavin.

Insektdrepende såper inneholder langkjedede fettsyrer som er mindre giftige enn kjemiske insektmidler . Det hjelper med å bekjempe en rekke vanlige skadedyr i hagen, inkludert flått, bladlus, hvitfluer, thrips og gresshopper. Det er trygt å bruke rundt mennesker, kjæledyr og naturen generelt, men kan skade fordelaktige insekter som marihøner og blonder. Dette giftfrie insektmiddelet må komme i kontakt med insekter for å kontrollere reproduksjonen. Såpe ødelegger insektets beskyttende belegg, dets cellemembraner, noe som får skadedyret til å dø. Når insektdrepende såpe tørker, er den ikke lenger giftig og nedbrytes raskt i miljøet. Produktet kan påføres epletrær til høstdagen.

Det er enda et middel - bakterielt insektmiddel , designet for å drepe bare visse typer skadedyr. Det skader ikke fordelaktige insekter, kontrollerer larvestadiene til sommerfugler og møll, som lever av fruktene og bladene på epletreet. Noen produkter er rettet mot mygglarver. Brukt som spray, etter at skadedyret har spist bakteriene, slutter den å mate og dør innen få dager. Dette insektmidlet er giftfritt for pattedyr, mennesker, fugler, fisk, bier.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Folkemedisiner

Det er effektive metoder for å håndtere møllen, ikke bare med spesialiserte midler. Folkemedisiner hjelper også med å bli kvitt insekter, og slik behandling på et tidlig stadium er ganske effektivt hvis konsentrasjon blir observert. Blant noen av de mest effektive rettsmidler for skadedyr - neem olje og hvitløk infusjon . De avviser insekter og beskytter derved treet.

Også brukt salt , som tidligere er oppløst i varmt vann. En pakke salt legges på en bøtte med væske. Hele treet er sprøytet med saltlake, gripende greiner og løvverk. Det er vanskelig for sporer som sprer soppsykdommer å bryte gjennom den resulterende filmen til epletreet. Den eneste ulempen er at et slikt produkt lett vaskes av under påvirkning av nedbør.

Tjære smuldrer - perfekt for vårbehandling. Den har en skarp duft som frastøter ikke bare bladlus, men også andre insekter. Videre hjelper sprøyting med dette middelet epletreet med å reparere skadet vev. For å lage et effektivt middel fra slik såpe, må du ta to biter vann for to liter vann og oppløse. Den resulterende massen fortynnes i andelen to liter såpe til ti liter vann. Konsentratet i denne formen fortynnes igjen med en mengde 1 liter såpe for den samme mengden vann. Den resulterende løsningen sprøytes på epletrær. Behandlingen gjentas annenhver uke.

Det har en negativ effekt på insekter og diesel … Det skremmer dem ikke bare med lukten, men bidrar også til å forhindre utbruddet av noen sykdommer som forårsaker råte. I sin rene form brukes ikke dette verktøyet, en halv liter fortynnes i en ti-liters bøtte med vann.

Det er verdt å bruke diesel tidlig på våren, når det ikke engang er knopper ennå.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Vårens behandlingsstadier

Sprinkling av epletrær om våren før spirende er en hendelse du ikke må gå glipp av. Takket være denne behandlingen får epletrærne nødvendig beskyttelse mot insekter og sykdommer. Sprøyting er nødvendig minst 4 ganger i løpet av denne perioden, og det er flere årsaker til dette:

  • de fleste skadedyr har forskjellige restitusjonstider fra dvalemodus;
  • soppsykdommer dukker opp ikke bare med varmen, men også senere, etter et par måneder.

Først må epletrærne sprøytes over de bare grenene, deretter når greener vises, deretter når fargen svulmer og siste gang når eggstokkene dannes. Dosen i hvert tilfelle beregnes individuelt, med tanke på anbefalingene fra produsenten av insektmiddel.

I forskjellige regioner og klimatiske forhold er forskjellige. Dette er en av grunnene til at du må bli guidet av været. De begynner å spraye blandingen når knoppene ennå ikke har blomstret, mens all snø allerede burde ha smeltet, og lufttemperaturen ikke skal falle under + 5 C.

Bilde
Bilde

Første etappe

Når knoppene fortsatt sover og grenene er bare, utføres den første behandlingen av epletrærne. Det er nødvendig å ødelegge sporene som soppene etterlater seg. De bæres lett av vinden.

Egnet for behandling:

  • "Nitrafen";
  • Horus;
  • blekkstein;
  • "Hom";
  • væske som inneholder kobbersulfat og urea.

Kobber, som finnes i de fleste sprayer, vil drepe soppinfeksjoner. Fordelen med å bruke urea er at det også er gjødsel.

Bilde
Bilde

Andre fase

Vanligvis, andre gang sprøytes epletrærne når det allerede er fra + 10 til + 15 C . I gjennomsnitt passerer ca 14 dager fra første behandling . Knoppene hovner opp, en grønn kjegle begynner å danne seg, og insektene kommer sakte ut av dvalemodus. For å hjelpe treet brukes insektmidler og soppdrepende midler på dette stadiet. Det ene stoffet er nødvendig for å bekjempe sykdom, det andre for å bekjempe skadedyr.

Det er på tide at blomsterbille angriper. Hans oppgave er å trenge inn i epleblomsten og legge egg der. Når larven er født, suger den saften fra knoppen, som aldri åpnes igjen. For å bekjempe skadedyr, medisiner som:

  • "Fufanon";
  • Tanrek;
  • "Gnist";
  • "Beslutninger";
  • Intavir;
  • Bordeaux væske (1%).
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Trinn tre

Behandlingen er nødvendig under dannelsen av knoppene, men før de åpnes . Møllen er et insekt som må bekjempes i denne perioden. Hun legger egg på stilken, på grunn av hvilken gartneren mottar ormeepler i fremtiden.

Bordeaux væske er ikke nyttig på dette stadiet, så det erstattes med insektmidler. Det er nødvendig å behandle ikke bare treet, men også området rundt stammen.

Bilde
Bilde

Fjerde etappe

Den siste behandlingen er nødvendig etter at eplehagen har mistet fargen . Passer inn " Aktara" og "Speed ". For 10 liter vann trengs 2 gram av hvert stoff.

Nyttige tips

For å lykkes med å bekjempe sykdommer og insekter som oftest skader fruktene på et epletre, må du identifisere et spesifikt problem . Utenfra kan det virke som om eplene på treet er infisert med en sykdom, mens skaden faktisk skyldes angrep av fugler eller skadedyr. Sykdommen begynner vanligvis på skudd eller løvverk før den sprer seg til blomster eggstokker og frukt. Beskjæring regelmessig og rutinemessig overvåking av frukten av epletrær, spesielt i vekstsesongen, hjelper i kampen i første fase, før de første tegnene på sykdom og insektskader vises.

Før du kjøper spray og andre legemidler som bidrar til å bekjempe sykdom, det er verdt å undersøke årsaken til problemet … Når gartneren forstår hva som forårsaket utseende av sårdannelse, misfarging av løvverk eller skade på skudd, har han en god sjanse til å bli kvitt sykdommen.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Eksperter gir sitt råd i kampen mot sykdommer i epletrær

  • Om våren, før bladknopper blomstrer, er det nødvendig å spraye mot sykdommer som skorpe og bladflekk, samt insekter - curculionoid biller og bladetende larver . Behandling umiddelbart etter at blomstene har falt og før koppene lukkes, med soppdrepende spray.
  • For å kurere epleskurv, rengjør det regelmessig under epletrær og brenn infisert løvverk som inneholder soppsporer … Denne aktiviteten vil bidra til å stoppe utviklingen av sykdommen og forhindre overføring til andre epletrær. Trær sprøytes med flytende såpe, og forhindrer dermed utseendet av soppinfeksjoner. Gjenta behandlingen etter en uke.
  • Den beste måten å behandle svart råte på er å fjerne fra området og brenne de fallne bladene og fruktene som har blitt infisert, fjerne barken og sårene som har dukket opp, og holde området under epletreet rent . En soppdrepende spray som inneholder kobber er best, og kalk svovel brukes også for ytterligere kontroll.
  • På grunn av at pulveraktig mugg dvaler i fallne blader, anbefales det på det sterkeste å forhindre videre spredning av sykdommen ved å rense jorden om høsten . Fuktige forhold bidrar til utviklingen av sykdommen, så du må sikre god luftsirkulasjon når du planter nye epletrær. Sprøyting av trærne med kalksvovel er et godt behandlingsalternativ. Beskjæring av hvite skudd er en annen flott løsning på denne sykdommen.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Hvis gartneren ser tegn på en av de vanlige soppsykdommene på løvverk eller epler, da de første trinnene for å håndtere problemet må tas umiddelbart.

  • Gammelt løvverk som samler seg under et tre om høsten må brennes .… Dette er den eneste måten å redusere sannsynligheten for at soppsporer vil spre seg i luften eller jorda.
  • Vanning utføres tidlig på morgenen eller etter solnedgang om kvelden . Bladene må forbli tørre, så det er best å bruke rotvanning.
  • Et 3 cm kompostlag legges under epletreet, men ca 50 cm trekker seg tilbake fra stammen , for ikke å provosere soppens spredning.
  • Kobbersåpe har vist seg godt blant soppdrepende midler . Bruk den to uker før vekstsesongen begynner, og gjenta behandlingen etter 7 dager, som et forebyggende tiltak.
  • Hvis problemet kommer ut av kontroll, påfør et systemisk soppdrepende middel på jorden .… Med sin hjelp er det mulig å undertrykke veksten av soppen.
  • Desinfiser beskjæringssaksene du bruker , en løsning av 10% blekemiddel fortynnet i vann, eller alkohol og vann.

Å plante sykdomsresistente epletrær kan være din første forsvarslinje. Blant de angrepssikre variantene - "Jonafrey" og "Liberty", er det også verdt å plante på nettstedet ditt "Gold Rush", og muligens "Enterprise". Epletrærne "Cortland" og "Redfrey" kjennetegnes også ved gode kvaliteter. Veggedyrsesongen begynner rundt slutten av våren. Dette er riktig tidspunkt for å begynne å kontrollere insekter ved bruk av insektmidler. De hjelper igjen med å stoppe prosessen med parring og egglegging på eller i nærheten av åpningsfrukten.

Skadedyr som angriper epletrær og skader frukt: møll, fruktfluelarve.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Vanlige feil

Hvis produsenten ikke har erfaring eller nødvendig kunnskap, kan vårbehandling skade epletrærne, ikke hjelpe. Av de mest gjentatte feilene:

  • bruk av insektmidler og soppdrepende midler startes for tidlig , derfor blir de raskt vasket av sedimenter, som et resultat oppfyller ikke insekter riktig motstand, og sykdommer er barrierer for videre spredning;
  • det er viktig å overholde fristene og mellom sprayer bør det gå minst to og ikke mer enn tre uker for å oppnå ønsket resultat;
  • hvis legemidlet for sykdommen fortynnes feil, da du kan enkelt brenne ikke bare løvverk, men også frukt;
  • når frukten allerede har dukket opp på grenene , behandling med soppdrepende midler og insektmiddel bør avbrytes.

Anbefalt: