Gjødsel Til Poteter: Hvilke Skal Brukes Når Du Planter I Hullet Og Om Høsten? De Beste Blad- Og Rotforbandene For Dyrking Av Poteter

Innholdsfortegnelse:

Video: Gjødsel Til Poteter: Hvilke Skal Brukes Når Du Planter I Hullet Og Om Høsten? De Beste Blad- Og Rotforbandene For Dyrking Av Poteter

Video: Gjødsel Til Poteter: Hvilke Skal Brukes Når Du Planter I Hullet Og Om Høsten? De Beste Blad- Og Rotforbandene For Dyrking Av Poteter
Video: Potetpotte 2024, Kan
Gjødsel Til Poteter: Hvilke Skal Brukes Når Du Planter I Hullet Og Om Høsten? De Beste Blad- Og Rotforbandene For Dyrking Av Poteter
Gjødsel Til Poteter: Hvilke Skal Brukes Når Du Planter I Hullet Og Om Høsten? De Beste Blad- Og Rotforbandene For Dyrking Av Poteter
Anonim

Poteter befruktes for å oppnå en konsekvent god høst og øke holdbarheten. I vekstsesongen mister jorden en stor mengde verdifulle næringsstoffer, som må fylles på slik at potetutbyttet neste år blir høyt. Toppdressing utføres også i løpet av dyrking av poteter, men du bør begynne å gjøre jorden fruktbar om høsten etter høsting.

Hvorfor trenger vi det?

Det tildelte jordområdet for dyrking av poteter må gjødsles viktige næringsstoffer: nitrogen, kalium og fosfor … Rotsystemet i denne kulturen absorberer raskt de navngitte elementene fra jorda, derfor er tomten i en sesong veldig utarmet.

Erfarne gartnere det anbefales å ta hensyn til jordtypen når du velger et sted for poteter . Hvis den er lys (for eksempel sand), betyr det at den ikke er egnet for en god høst av poteter i denne formen, siden den inneholder få nyttige næringsstoffer. Verdifulle mineraler og organiske komponenter fra slik jord kan fordampe, forvitre eller danne former som ikke blir assimilert av potetavlingen.

Det ville være å foretrekke å velge et land med en tett struktur - det er mer fruktbart.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Siden det ikke alltid er mulig å plante poteter på fullverdige fruktbare jordarter, vil regelmessig fôring bidra til å forbedre situasjonen. Du bør vite at 1 kg knollformasjoner absorberer fra jorden ca 2 g fosforkomponenter, mer enn 10 g kalium og ca 5 g nitrogen . I tillegg, for å øke produktiviteten, bør jorden også inneholde sporstoffer: bor, sink, mangan, kobber, svovel, jern, kobolt . Disse stoffene påvirker veksten av knoller, øker plantenes beskyttelse mot temperaturfall, øker motstanden mot skadedyr i hagen og styrker immunsystemet.

Bilde
Bilde

Gjødsel

Midler som brukes til gjødsling av poteter er delt inn i organisk og mineralsk , men det er det også kombinert organisk gjødsel (WMF) . Det beste forholdet mellom næringsbalansen og plantens høye fordøyelighet er besatt av organisk gjødsel som finnes i deres naturlige form - fugleskitt, gjødsel, kompost, humus, sapropel … Ikke undervurder og mineralkomplekser.

Granulær gjødsel, begravet i jorden eller fortynnet for å forberede arbeidsløsninger, gir håndgripelige resultater hvis sammensetningen er balansert og egnet for poteter.

Bilde
Bilde

La oss vurdere gjødselstypene mer detaljert.

Mineralkomplekser

Her er valget variert, men for dyrking av poteter inneholder sammensetninger azofosforsyre og nitroammofosforsyre elementer … Angående superfosfatgjødsel , så brukes den etter høsting under høstgraving av jord. For poteter kan du også velge preparater som inkluderer humussyrer som øker fruktbarheten til jordsubstratet.

Bilde
Bilde

Når du bruker mineralgjødsel, må du ta hensyn til innholdet i dem nitrogenholdige komponenter . Hvis det er mye nitrogen, begynner den grønne massen (toppen) å vokse aktivt i poteten, men knollene utvikler seg dårlig.

Kalium er et viktig element for poteter . Det gir vekst til både topper og knoller. Hvis planten mangler kalium, blir knollene små og toppen vokser på huk. Planten utvikler seg ikke godt ikke bare luftdelen, men også rotsystemet.

I dette tilfellet kan den høstede avlingen ikke lagres, siden den raskt begynner å råtne.

Bilde
Bilde

Organisk materiale

Planter reagerer godt på fôring med organisk gjødsel og assimilerer dem raskt. Passer til poteter fugleskitt fortynnet med vann (forhold 1: 15). En mer konsentrert løsning kan ikke brukes for å unngå skade på rotsystemet - den kan ganske enkelt "brenne ut".

Bilde
Bilde

Du kan fylle mangelen på kalium ved hjelp av tre aske oppnådd ved brenning av løvtre. I tillegg vil det hjelpe å øke jordens fruktbarhet kompost, bestående av planterester som har råtnet over vinteren.

Kompost løsner jorda og fyller den med næringsstoffer.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

En annen nyttig komponent for fôring er humus … Når biologiske stoffer brytes ned, frigjøres karbondioksid, noe som bidrar til rask vekst av knollene i potetbusken.

Økologisk brukes og for høstgraving av en potetåker etter høsting. For dette formålet, råtnet ku- eller hestemøkk.

Gjødsel blir først spredt over jordoverflaten, og deretter begravet i ferd med å grave.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Produsenter

Hvis det ikke er mulig å drive økologisk fôring, kan du bruke det kompleks mineralgjødsel … Nå på salg er det et stort utvalg av slike verktøy som er enkle å bruke, guidet av instruksjonene. Produsenter produserer formuleringer tilpasset spesielt for poteter. Og det kan også være universelle preparater som er egnet for rotplanter. Vi viser produsentene av noen komplekse mineraler med navnet på produktet.

Gera -gruppen produserer gjødsel "potet "som er allsidig. Passer bare for rotgrønnsakshager, inkludert poteter. Den brukes til dressing fra plantetidspunktet og gjennom vekstsesongen. Verktøyet er effektivt og billig. I tillegg er selskapet en produsent av spesialiserte preparater som passer for alle hagebrukplanter og mange blomster.

Bilde
Bilde

Petersburg agrokjemiske selskap "Fart" produserer organisk-mineralsk kompleks gjødsel "Giant ". Den er basert på et torvunderlag og inneholder humussyrer. Legemidlet er praktisk ved at det har en lang aktivitetsperiode, så toppdressing kan påføres litt sjeldnere enn annen gjødsel. Legemidlet "Giant" er trygt for mennesker i bruk, det produseres i granulær form. For å gi næring til jorden, blir granulater introdusert når du planter planter, og de blir tilsatt igjen når du graver bedene etter høsting, når jorda er forberedt for vinteren.

Bilde
Bilde

Buisk Chemical Plant i Kostroma -regionen produserer produkter for fôring av poteter i form av organisk gjødsel . Produktets sammensetning inkluderer ikke bare verdifulle humussyrer, men også sporstoffer som er nødvendige for vekst og utvikling av poteter. Legemidlet er produsert i granulær form, pakking kan være både i poser som veier 1 kg, og i poser på 10 kg. Granulatene blandes med jorda og vannes deretter.

Bilde
Bilde

Kirovo-Chepetsk Agrochemical Enterprise produserer gjødsel under navnet Glede beregnet på kompleksfôring av poteter. Dette verktøyet tilhører mellompriskategorien, det er produsert i granulær form for blanding med jord. Gjødsel forbedrer veksten av potetbusken og dens knoller. I tillegg øker stoffet plantens immunitet mot sykdommer og virkningene av skadedyr i hagen. Mange kjøpere er begeistret for dette merket og kvaliteten på gjødsel.

Bilde
Bilde

Novosibirsk -selskapet "BioMaster" tilbyr et stoff som heter " Potetformel ", som er en allsidig blanding av organiske og mineralkomponenter. Produktet er mettet med nitrogen, og noen spesielle tilsetningsstoffer beskytter det mot wireworm, som er et jord skadedyr som lever av potetknoller.

Bilde
Bilde

Gjødselmarkedet gir gartnere et bredt spekter av produkter for å øke potetutbyttet. Kostnaden for midler varierer, så kjøperen bør ta hensyn til stoffets sammensetning . Agroteknologer anbefaler å kjøpe gjødsel som er egnet for fôring av poteter i den varme sesongen. Hvis jorda den vokser på er ganske dårlig, er det i tillegg til obligatorisk bruk av organisk materiale, også mineraler nødvendig for å forbedre jorda.

Men du bør ikke bli for revet med mineralgjødsel - azophos eller ammophos, siden de påvirker ikke bare strukturen i jorda, men også kvaliteten på knollene - de blir vannet når normene for mineraler i jorda overskrides.

Bilde
Bilde

Når skal man mate?

Hvor intensivt poteter vil konsumere næringsstoffer fra jorda, avhenger hovedsakelig av fra stadiet av planteutvikling, samt fra påvirkning av værforhold og jordkarakteristikker … Og for å opprettholde jordens fruktbarhet, er det nødvendig å mate den riktig på spesielt viktige stadier av plantens vegetasjon.

Bilde
Bilde

Ved landing

I prosessen med å plante frømateriale i hullet, må toppdressing påføres i maksimal mengde . Instruksjonene for bruk av mange gjødsel sier at med denne tilnærmingen trenger planten bare én fôring for hele vekstsesongen. Konsentrerte formuleringer gjør litt, de helles direkte i hullet eller blandes på forhånd med jordsubstratet. Langvarige preparater brukes til toppdressing under sprinkling.

De må inneholde kalium, fosfor og nitrogen, samt sporstoffer.

Bilde
Bilde

Hvis du ikke vil bruke en kompleks gjødsel, kan den byttes ut naturlig organisk materiale , å ha forberedt arbeidsstaben selv. Organisk gjødsel også ha en langvarig handling , siden alle stoffene som utgjør sammensetningen har en balansert og sammenkoblet tilstand. Når organiske komponenter brytes ned, blir de til enklere stoffer som absorberes godt av planter.

Når du søker kyllingfett den må fortynnes med vann i forholdet angitt ovenfor og bruk ikke mer enn 1 liter per busk. Tre aske også blandet med vann og vannet plantinger.

Ku- eller hestemøkk før planting av plantemateriale føres inn i jorden med en hastighet på 10 kg per 1 kvm. m jord.

Bilde
Bilde

Om våren

Du trenger å gjødsle potetplanter under den første kullingen Prøv å ikke overfôre dem med nitrogenkomponenter … Ellers får du grønn massevekst og halende knoller med dårlig smakskvalitet og ikke egnet for lagring. Overflødig nitrogen tvinger planten til å få grønn masse, og den mangler allerede styrke til å danne knoller. I denne perioden er det viktig å sikre at poteter hadde nok kalium og fosfor . For en slik toppdressing må du ta 20 g kaliumsulfat og 50 g aske, blande og deretter fortynne i 10 liter vann. Hell 500 ml poteter under hver busk.

Bilde
Bilde

Sommer

Under blomstring om sommeren utføres toppdressing og hilling av buskene igjen . Ta 30 g superfosfat og en løsning av kugjødsel med vann i forholdet 1: 10. Hell 500 ml av den resulterende sammensetningen under hver plante. I poteter, i blomstringsperioden, vokser knoller parallelt, så du må mate planten i tide for å forbedre denne prosessen.

Nitrogengjødsel brukes ikke på dette tidspunktet, da de vil hemme dannelsen av knoller.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Om høsten

Etter høsting av poteter feltet er befruktet før vinteren . Gjødsel i form av organiske tilsetningsstoffer kan påføres jorden og graves over. Eller du kan handle annerledes - så grønn gjødsel inn i en potetåker … For eksempel belgfrukter, sennep eller oljefrø reddik fra Cruciferous familien. Røttene til disse plantene strukturerer jorda, og deres overjordiske del i vinterperioden vil feste og råtne, mette jorden med nitrogen og andre nyttige komponenter.

Denne fôringsmetoden er den mest naturlige, på grunn av hvilken utbyttet av poteter vil være høyt.

Bilde
Bilde

Metoder og regler for å lage dressinger

Gjødselpåføringssystemet innebærer at de føres inn i jorden på flere måter: i form av toppdressing og ved forsåingsmetoden . Toppdressing blir introdusert for planter under jordbehandling (for eksempel graving, hilling). I tillegg er toppdressing delt inn etter introduksjonstypen: basal, ved vanning, blad (sprøyting).

Hvis gjødsel påføres jorden umiddelbart på tidspunktet for planting av poteter, er denne metoden forsåing.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Toppdressing kan påføres vår og høst, og i fattige jordsmonn produseres den i tillegg om sommeren. Økologisk introdusert i jorden om høsten, og mineralgjødsel kan brukes i forskjellige sesonger. men nitrofosfatgjødsling Anbefales for bruk om høsten, når du forbereder potetåker for vinterperioden. Ammofosku påføres best om våren som en flytende løsning. Begge produktene kan brukes til rot- og bladbruk.

Gjødsel påføres bare i solskinn, siden fotosyntese vil lette assimilering. Bladdressing utføres om kvelden slik at bladene ikke blir solbrent.

Bilde
Bilde

Ekspertråd

For å mate poteter må du plukke opp slike gjødsel som inneholder alle nødvendige komponenter. Komplekse verktøy oppfyller disse kravene. Mest av alt "elsker" poteter følgende typer gjødsel.

Ammofoska - et produkt som inneholder kalium, fosfor og nitrogen. Produktet øker utbyttet og lar deg lagre de dyrkede potetene lenge.

Bilde
Bilde

Nitroammophoska eller nitrophoska - komplekse produkter som inneholder kalium og ammoniumnitrat, superfosfat, kalsiumklorid og andre komponenter. Gjødsel mater ikke bare, men beskytter også mot sykdommer.

Bilde
Bilde

Ofte kan økologiske produkter brukes sagflis - de er rike på næringsstoffer, takket være at jorden absorberer vann bedre, slik at potetene beskyttes mot mangel på fuktighet.

Anbefalt: