Ildfaste Blandinger: Leire-chamotte For Ovner Og Peiser, For Mur Og Gips, Varmebestandige Blandinger "BoRoss", "Alaks" Og Andre

Innholdsfortegnelse:

Video: Ildfaste Blandinger: Leire-chamotte For Ovner Og Peiser, For Mur Og Gips, Varmebestandige Blandinger "BoRoss", "Alaks" Og Andre

Video: Ildfaste Blandinger: Leire-chamotte For Ovner Og Peiser, For Mur Og Gips, Varmebestandige Blandinger
Video: How To Mix Refractory Mortar | How to use Fire Brick Cement 2024, April
Ildfaste Blandinger: Leire-chamotte For Ovner Og Peiser, For Mur Og Gips, Varmebestandige Blandinger "BoRoss", "Alaks" Og Andre
Ildfaste Blandinger: Leire-chamotte For Ovner Og Peiser, For Mur Og Gips, Varmebestandige Blandinger "BoRoss", "Alaks" Og Andre
Anonim

Leire-brannstein og sementkalk, samt andre ildfaste blandinger for ovner og peiser, til mur og gips er mye brukt i byggebransjen. De skiller seg markant fra klassiske løsninger, som sprekker når driftstemperaturen stiger, og tåler direkte kontakt med en åpen ildkilde. En oversikt over de varmebestandige blandingene "Alaks", "BoRoss" og andre som brukes av komfyrprodusenter og byggherrer vil hjelpe til med å velge det riktige alternativet for peis eller ildsted.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Særegenheter

Hovedtrekkene til enhver ildfast blanding er direkte relatert til formålet. Tørre formuleringer i denne kategorien vil tåle betydelige temperaturøkninger . De er enkle å forberede, målt i en viss andel. Grunnlaget for de fleste ildfaste blandinger er leire - et materiale som er mye mer egnet for bruk i ovner og peiser enn Portland sement. I tillegg har slike formuleringer følgende egenskaper:

  • høy styrke;
  • værbestandighet;
  • lang levetid;
  • god vedheft til forskjellige overflater;
  • biologisk motstand;
  • ugjennomtrengelighet for gassformige stoffer;
  • mangel på støvdannelse.

Ildfaste blandinger er en spesialisert type bygningsmasse.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Før bruk må de blandes med vann, tilsett aggregater som er ansvarlige for tetthet og konsistens, og bring dem til en gitt tetthet. Hovedformålet med ildfaste blandinger er mursteinlegging i ovner og peiser.

Beskrivelse av arter

Alle ildfaste blandinger presentert i ferdig form er vanligvis delt inn i kategorier i henhold til deres egenskaper, formål og sammensetning.

I henhold til deres formål kan de være av disse typene

  1. For legging av ovner . For peiser, tandoor og russiske brannkasser brukes spesielle leirer, samt blandinger basert på dem. Den ferdige sammensetningen kalles oftest mørtel eller chamotte, har en felles struktur med murstein. En slik ovnmurblanding krever ikke kompleks forberedelse, den tørker ikke ut, men bakes ved oppvarming og får styrke.
  2. For pussing . Utendørs blanding kan være nyttig for etterbehandling og belegg av ovnen. Varmebestandig gipsfôr fungerer som en ekstra barriere for frigjøring av karbonmonoksid, gir god vedheft til murstein.
  3. For legging av murstein i skorsteiner . Vanlig leire er ikke bra her. Blandingen for skorsteiner er hvit, laget på grunnlag av kalk og gips. Det dannes ikke kondens på den.
  4. For ovnsfundamenter . Her brukes mørtel med overvekt av sement, spesielt hvis det forventes høy belastning på basen.
  5. Industriell . For smelteovnen, for kjeler og andre varmekilder som når maksimumstemperaturer, brukes typer og kvaliteter av materialer som tåler slik eksponering. For eksempel er en chamottemørtel av høy kvalitet ikke redd for å varme opp til en temperatur på +2000 grader. Slike blandinger kan inneholde koks og grafitt.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Komposisjonen er også av stor betydning. Mest brukt leirebaserte materialer … Tilstedeværelsen av tilsetningsstoffer endrer løsningens struktur, påvirker hastigheten på dens herding og andre egenskaper. Flerkomponentsammensetning har ikke en veldig gunstig effekt på driftsegenskapene til ovner, peiser, men lar deg eliminere ulempene som en bestemt type materiale har.

Blant de ildfaste blandingene er de vanligste følgende

Leire

De står for opptil 80% av alle materialer i byggemarkedet. De enkleste løsningene inneholder bare leire og sand blandet med vann . Ildfastheten er ganske høy, murverket tåler oppvarming opp til +1100 grader.

Bilde
Bilde

Kalk

De brukes der det er høy risiko for kondensdannelse, og oppvarmingen ikke overstiger +500 grader. For raskere herding suppleres de med gips. Blandinger av denne typen brukes i form av en deig som holder murverk av komfyrkanaler og rør sammen. Når du oppretter slike løsninger, brukes kokende kalk og sand.

Bilde
Bilde

Leire-fireclay

Varmebehandlet og knust til pulver, slike blandinger er nærmest sammensetningen til ildstein. Derfor de regnes som det beste alternativet for å lage murverk ved å bruke det.

Bilde
Bilde

Sementkalk

Sammensetninger med lav ildfasthet. Egnet for oppvarming ikke høyere enn +250 grader. De kan brukes når du legger ut ovnsfundamenter, de herder raskt.

Bilde
Bilde

Sement-fireclay

De er optimale i sin sammensetning, har høy styrke, herder raskt og danner varmebestandige sømmer. Slike blandinger er mye brukt for å legge ut peisene til husholdningsovner.

Valget av en passende sammensetning avhenger direkte av formålet, bruksbetingelsene, kravene til styrke og graden av ildfasthet.

Bilde
Bilde

Populære produsenter

Blant foretakene som produserer ildfaste blandinger, råder lokale merker på det russiske markedet. Blant lederne er selskaper som allerede har etablert seg som pålitelige leverandører av produkter. Når du velger slike tørre formuleringer, bør følgende merker foretrekkes.

BoRoss . Produsenten av disse blandingene ligger i byen Borovichi, Novgorod -regionen. Utvalget av anleggets produkter inkluderer ferdige murblandinger for ovner og peiser, ildfast leire, meget plastmørtel og kaolin brannpulver. Produktene er pakket i poser på 5 og 25 kg.

Bilde
Bilde

" Alax ". Firmaet produserer ferdige blandinger basert på lett ild. Varmebestandighet når +1400 grader. Hovedspesialiseringen av merket er industriell betong.

Bilde
Bilde

" Hermes ". En av de ledende produsentene av ildfaste blandinger under merkevaren Terracott opererer i Podolsk -distriktet i Moskva -regionen. Under dette merket produseres ikke bare de tørre blandingene selv, men også beleggmaterialer - mastikk i pakker på 1, 5, 5 og 9 kg. Løse komposisjoner er i form av leire-chamotte-pulver til murverk, reparasjon av ovner og peiser.

Bilde
Bilde

" Ekte ". Produsent - Remix -selskap. Den ildfaste blandingen er spesielt designet for ovnmur. Sortimentet inneholder forbindelser for utvendig etterbehandling.

Bilde
Bilde

" Pyramide ". Selskapet produserer hovedsakelig blandinger på en sement-sandbase. Ildfaste sammensetninger i sitt sortiment er representert av tørre pulver til ovnmur, inkludert aluminosilikatmørtel og chamottleire.

Bilde
Bilde

Ildfaste blandinger til husholdningsbruk er vanligvis pakket i poser på 20 og 50 kg. For implementering av mur i industriell skala produseres pakker på opptil 1 tonn eller mer.

Hvordan arbeide med ildfast blanding?

Ildfaste blandinger tilberedes under hensyntagen til visse anbefalinger. De må fortynnes i henhold til instruksjonene, og sikre at alle komponenter i løsningen danner en homogen masse, tilstrekkelig plastisk, tyktflytende . Det er uakseptabelt å bruke en varmebestandig blanding som eksfolierer, smuldrer og sprer seg under bruk. Den optimale tykkelsen på leddene under installasjonen bør være 1-3 mm.

Tørketiden til ildfaste mørtel avhenger i stor grad av sammensetningen . Det er mulig å fortynne blandingen riktig, med tanke på størrelsen på fraksjonene. Med en korndiameter på ikke mer enn 1 mm blandes sand med leire i forholdet 1: 1. Å sette rene forbindelser kan brukes når du arrangerer ovner og peiser. Leire tørker og får styrke under påvirkning av høye temperaturer. Bruk av tilsetningsstoffer i form av sement eller salt er uønsket, men om nødvendig er volumet av urenheter ikke mer enn 1/10 av det totale volumet.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Å lage en ildfast murblanding er ganske enkelt. Det er nok å følge instruksjonene.

  1. Leire helles i beholderen, fylt med vann. Blir i 5-48 timer, rør av og til.
  2. Vann tilsettes den hovne leiren. Det normale volumet er opptil 25% av det tilgjengelige volumet.
  3. Frø sand blir introdusert.
  4. Sammensetningen blandes grundig.
  5. Det er enkelt å kontrollere beredskapen: blandingen skal sakte gli av murske eller spade.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Når du arbeider med murmørtler med ildfaste egenskaper, er det viktig å ta hensyn til noen av funksjonene og hemmelighetene som er kjent for mestrene. Blant de viktige anbefalingene du bør huske når du begynner å lage ovner, peiser, er det verdt å markere følgende punkter.

  1. Ikke bruk klassisk skorsteinleire. Kondens som dannes vil føre til sprekker. Her brukes alltid blandinger basert på limdeig, noen ganger med tilsetning av gips for akselerert herding.
  2. Oppretthold den anbefalte tiden før den første brannen. Ved å bryte denne regelen, kan du møte vridning av murverket, sprekkingen.
  3. Grunnlaget legges ut ved hjelp av sementkalk eller kalkblandinger.
  4. Ovnlegemet dannes kun på grunnlag av ildfaste blandinger som er ugjennomtrengelige for karbonmonoksid. Varmebestandige og varmebestandige alternativer er ikke egnet her.
  5. Det anbefales å arbeide med murblandinger bare ved atmosfæriske temperaturer som ikke er lavere enn +10 grader Celsius.
  6. Vannets hardhet må kontrolleres. Med høye rater kan den ikke brukes til fremstilling av murmørtler.
  7. Vær oppmerksom på fargen på sanden. Gul er ikke egnet for fremstilling av løsninger som brukes i konstruksjonen av brannboksen. Hvit - universell, har ingen restriksjoner på bruk.

I mangel av erfaring med å forberede løsninger, er det verdt å kjøpe en ferdig sammensetning, som allerede inneholder alle nødvendige ingredienser . Det er tilstrekkelig å fortynne en slik ildfast blanding med vann.

Anbefalt: