Urea (urea): Hva Er Denne Gjødsel? Behandling Av Hagen Med Urea Om Høsten Og Våren, Sprøyting Av Trær. Instruksjoner For Bruk Mot Skadedyr Og Sykdommer

Innholdsfortegnelse:

Video: Urea (urea): Hva Er Denne Gjødsel? Behandling Av Hagen Med Urea Om Høsten Og Våren, Sprøyting Av Trær. Instruksjoner For Bruk Mot Skadedyr Og Sykdommer

Video: Urea (urea): Hva Er Denne Gjødsel? Behandling Av Hagen Med Urea Om Høsten Og Våren, Sprøyting Av Trær. Instruksjoner For Bruk Mot Skadedyr Og Sykdommer
Video: Spray And Green Liquid Lawn Fertilizer 2024, Kan
Urea (urea): Hva Er Denne Gjødsel? Behandling Av Hagen Med Urea Om Høsten Og Våren, Sprøyting Av Trær. Instruksjoner For Bruk Mot Skadedyr Og Sykdommer
Urea (urea): Hva Er Denne Gjødsel? Behandling Av Hagen Med Urea Om Høsten Og Våren, Sprøyting Av Trær. Instruksjoner For Bruk Mot Skadedyr Og Sykdommer
Anonim

For å få en anstendig høst er en forutsetning regelmessig fôring og behandling av planter med agroteknisk gjødsel. Bruken av forskjellige organiske og mineralske stoffer gir imidlertid ikke alltid et positivt resultat, og fører i noen tilfeller til en forverring av tilstanden til jordbruksvegetasjon. En universell gjødsel som har etablert seg som et pålitelig og påvist middel er karbamid eller urea.

Bruksområdet er stort nok: det er egnet for blomster-, hage- og grønnsaksavlinger. Derfor brukes det ofte som en organisk komponent i mange komplekse gjødsel av mineralsk opprinnelse.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Hva det er?

Urea er et organisk stoff som oppnås kjemisk og brukes som gjødsel for ulike landbruks- og prydavlinger. Lavpris kombinert med høy effektivitet og brukervennlighet gjør urea populært blant bønder i alle størrelser, fra eiere av små sommerhytter til store industriforetak. Sammensetningen av urea inkluderer karbon, oksygen, hydrogen og hovedkomponenten - nitrogen. I Alle komponenter av organisk opprinnelse utgjør derfor ingen fare for menneskers helse. I utseende ser urea ut som et hvitt pulver, hvorfra tabletter og granulater er avledet.

En økning i avlingsutbyttet ved hjelp av urea kan bare oppnås hvis hastigheten og doseringen av bruken tilsvarer plantetypen og jordens surhet . Overskridelse av den tillatte konsentrasjonen av det aktive stoffet kan føre til forbrenning av vegetasjonsrotsystemet. Urea oppløses lett i enhver væske som er vannbasert. Derfor er bruksområdet ikke begrenset til introduksjon i jorden, det brukes også til ekstern behandling av avlinger.

Ved kontakt med luft mister ikke gjødsel egenskapene, men når den utsettes for fuktighet, blir den til en solid monolit.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Fordeler og ulemper

Blant de viktigste fordelene med urea er følgende:

  • gjødsel bidrar til å akselerere veksten av grønn avling, øke smaken av frukt med full sikkerhet for mennesker;
  • øker prosentandelen protein;
  • påvirker ugress negativt;
  • bruk av den i maksimal konsentrasjon avlaster planter fra sykdommer og skadedyr uten å skade plantene selv;
  • brukervennlighet og praktisk;
  • miljøvennlighet;
  • lang holdbarhet uten tap av kvalitetsindikatorer.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Ulempene med det agrokjemiske stoffet er:

  • arbeid med gjødsel trenger forholdsregler: å få løsningen på huden forårsaker irritasjon;
  • feil beregnet konsentrasjon av løsningen fører til skade og død av planter;
  • den kalde sammensetningen, helles i jorden, tømmer kultursystemet, svekker frøene;
  • gjødsel er ikke kombinert med syreholdige agrokjemikalier, mens den mister de fleste positive egenskapene eller blir giftig.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Hvorfor brukes den?

Urea har en positiv effekt på veksten og styrking av de fleste landbruks- og prydplanter. Bruk av organisk gjødsel har følgende positive egenskaper:

  • fremmer en økning i protein i sammensetningen av avlinger;
  • øker produktiviteten til grønnsaks- og hageplanter betydelig;
  • påvirker forbedringen av smakligheten til frukt;
  • er en effektiv måte å forebygge og bekjempe typiske sykdommer, inkludert sopp, skadelige insekter som utgjør en fare for planter;
  • øker vegetasjonens immunitet og motstand mot negative ytre påvirkninger: atmosfæriske manifestasjoner (nedbør, frost) og stressende situasjoner som oppstår som følge av analfabet omsorg og fører til en deprimert tilstand av planten.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Når den kommer ned i jorda, går organisk gjødsel inn i en kjemisk interaksjon med enzymer og bakterier i den . Derfor, for å oppnå den mest positive effekten av befruktning, må den påføres jorden direkte under dannelsen og veksten av løvmassen. Dekorative blomster etter påføring av urea er preget av frodig løvverk, full og lang blomstringstid.

Takket være toppdressing med organisk gjødsel får plantene et sunt utseende, blir større, og antallet og størrelsen på blomsterstandene øker også.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Hvordan er det forskjellig fra ammoniumnitrat?

Den første og fremste forskjellen mellom næringsstoffer er at urea er et organisk fôr, mens ammoniumnitrat eller ammoniumnitrat er et mineralsalt av salpetersyre, som er en uorganisk forbindelse. Forskjellen mellom gjødsel ovenfor er som følger:

  • løselighetsindeksen for urea er bedre enn for ammoniumnitrat;
  • til tross for at begge gjødselene er nitrogengjødsel, er mengden aktivt stoff (nitrogen) i urea høyere;
  • ammoniumnitrat er bare begrenset til introduksjon i jorden, mens urea kan brukes til bladbehandling av planter;
  • på grunn av det faktum at urea er en organisk gjødsel, er effekten på planter mykere og sparsom;
  • for avsløring av effektiviteten av urea, tar det mer tid enn saltpeter, men et positivt resultat etter at det varer lenger;
  • urea er fast festet i jorda, derfor er det ikke utsatt for utvasking ved nedbør
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Hvordan avle?

Urea brukes som hovedgjødsel eller toppdressing. For å gi planten den mengden aktivt stoff den trenger, er det viktig å observere doseringen, proporsjonene og forbruksraten som er angitt på gjødselpakken. De avhenger av avlingstypen, dens alder, struktur og fuktighetsinnhold i jorda, tid og gjødslingsmetode.

Prinsippet for å tilberede en vannbasert løsning er enkelt og består i å fullstendig oppløse den nødvendige mengden granulat i 1-2 liter varmt vann . Etter det fylles den resulterende løsningen med volumet av rent vann som er angitt i instruksjonene. For sprøyting av hage og innendørs planter brukes en 0,5-1% løsning av et agrokjemikalie. Matlagingsoppskrift: du bør fortynne 5-10 g karbamid i 1 liter vann (50-100 g per 10 liter).

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Søknadshastigheter

Urea er en allsidig agrokjemikalie som er egnet for blomster (roser, gladioli, krysantemum), grønnsaker, frukt- og bærbusker og trær (druer, bringebær, rips, epler, pærer, plommer). De kan også mates innendørs blomster. Omtrentlige introduksjonshastigheter er som følger:

  • for grønnsaker: ikke mer enn 10 g per 1 m2 for vår og vegetativ fôring, 30-50 g per 10 liter for bladbehandling;
  • for trær og busker: opptil 20 g per 1 m2 for hoveddressingen, 50-70 g fortynnet i en bøtte med vann for sprøyting.

Det bør bemerkes med en gang at løsningshastighetene ovenfor er omtrentlige og avhenger av forskjellige faktorer. En mer nøyaktig dosering av agrokjemisk stoff kan gjøres på grunnlag av instruksjonene som er vedlagt gjødsel. For enkelhets skyld kan du måle urea i skjeer eller glass. For å nøyaktig bestemme hvor mye gjødsel som er inkludert i en spiseskje, kan du bruke en enkel formel: du må veie 10 ss karbid, dele det resulterende tallet med antall målinger, det vil si 10. Ifølge omtrentlige indikatorer, 130 g gjødsel legges i 1 glass (200 g), 1 ss … l. - 10-13 g, i 1 ts. - 3-4 g.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

applikasjon

Hovedformålet med urea er å stimulere vegetativ vekst av planter, derfor er den gunstigste tiden for påføring av gjødsel tidlig på våren. Erfarne gartnere anbefaler å begrense bruken av urea i spirende periode - i dette tilfellet øker risikoen for redusert avling.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Rotdressing

Når den er kommet i jorda, kommer urea inn i en aktiv reaksjon med enzymdannelser og bakterier i jorda, som følge av at karbondioksid, gassformig ammoniakk begynner å utvikle seg aktivt fra stoffet. Derfor, hvis du lar granulært urea på overflaten av jorden, vil de fleste næringsstoffene ganske enkelt fordampe, og effekten av slik fôring vil være ubetydelig. Den optimale dybden som det er nødvendig å legge inn gjødselgranulat i jorden for å oppnå maksimal effekt er 5-8 cm.

Funksjoner ved rotfôring

  • Jorddyrking med urea i høstperioden er ineffektiv på grunn av at nitrogen som frigjøres av gjødsel blir ødelagt aktivt, og ved slutten av vinterperioden går det dypt ned i jorden, hvorfra det vil være utilgjengelig for rotsystemet i planter. Under flerårige avlinger, for eksempel vinterhvete, anbefales det ikke å påføre urea i høst i det hele tatt.
  • Kosttilskuddet bør påføres riktig på hullene og furer før såing av frøene. Det anbefales å dekke nitrogenblandingen på toppen med et tynt lag jord: dette vil utelukke direkte kontakt mellom granulatet og frøet og beskytte det mot mulig skade. Det er mulig å beskytte plantene så mye som mulig mot frigjort ammoniakk ved å mate jorden 1, 5-2 uker før såing. Kombinere urea med potash gjødsel vil også bidra til å eliminere de negative effektene av ammonium.
  • Du kan gjødsle jorden ikke bare med tørre granulater av stoffet, men også ved vanning med en vannbasert løsning. Dosering og proporsjoner av sammensetningen for hver planteart er angitt i forrige seksjon.

Det er viktig å se etter tegn på nitrogenmangel i jord. Han deltar i prosessen med fotosyntese av planten, hvor mengden klorofyll i avlingens grønne masse avhenger.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Utbyttet og kvaliteten på frukten avhenger av hvor mye planten er utstyrt med alle nødvendige næringsstoffer. Mangel på nitrogen i jorda kan sees på følgende grunner:

  • planter utvikler seg sakte, er deprimerte i veksten;
  • løvet er lite, lysegrønt eller gulaktig;
  • gulfarging, tregt løvverk;
  • blader er preget av en tendens til å felle;
  • unge skudd er tynne, ser svake og livløse ut, svakt løvrike, dårlig forgrenede;
  • anlegget utvikler et lite antall knopper.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Sprøyting

Den eksterne behandlingen av planter med urea er spesielt populær innen hagebruk. Det er viktig å huske at denne fôringsmetoden er en tillegg til den viktigste og ikke kan erstatte den helt . Konsentrasjonen av det aktive stoffet avhenger av formålet med behandlingen og varierer fra 0,5% til 1%. Unnlatelse av å følge instruksjonene på gjødselpakken kan forårsake etseskader. Første gang å spraye kronene på frukttrær bør være om våren etter at bladdannelsesfasen er fullført. Det anbefales å behandle hver annen uke i mai og juni.

For å oppnå maksimal effekt fordeles løsningen med en liten dråpe på øvre og nedre side av arket . Jo lenger en film av en vandig næringsoppløsning blir igjen på overflaten av bladplatene, desto mer aktivt absorberes nitrogen av planten. Derfor er den mest gunstige tiden for vår- og høstsprøyting av trær tidlig morgen, kveldstid eller overskyet vær.

Hvis det regner innen 6 timer etter at planten har blitt behandlet med et agrokjemisk middel, må hendelsen gjentas.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Fra sykdommer og skadedyr

Urea brukes i hagen og grønnsakshagen, i landet, ikke bare som en næringsrik mat for planter, men også som et middel for beskyttelse og bekjempelse av sykdommer og skadedyr. Den første sprøytingen av avlinger bør utføres før spirende periode, ved en omgivelsestemperatur på minst 5 grader Celsius. Skadedyr på dette tidspunktet er fortsatt i dvale, derfor er de inaktive.

Urea er effektivt i kampen mot slike skadelige insekter som fjær, honningbille, blomsterbille, potetnematode, Colorado potetbille, larve . Hvis det i forrige sesong var høy aktivitet av skadedyret, økes konsentrasjonen av stoffet til 700 g. Gjennomsnittlig forbruk er 2,5 liter per 10 kvadratmeter. m.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

For å bli kvitt Colorado -potetbillene er det nødvendig å spre potetknollene dynket i en løsning av urea og vann i et forhold på 1: 1 mellom grønnsaksradene.

Blant de populære sykdommene i hage- og frukttrær, som urea effektivt bekjemper, er lilla flekker, skorpe og monilial brenning . For en arbeidsløsning oppløses 500 g agrokjemikalie i 10 liter vann. Etter å ha kommet på den grønne massen, hemmer stoffet utviklingen av det smittsomme stoffet, som mister evnen til å reprodusere. Ved å behandle hagen om høsten kan du bli kvitt sykdommer og skadedyr som ligger i dvale i falne blader. Det er viktig å minimere treffen av den konsentrerte løsningen på trestammen - dette kan forårsake brannskader og alvorlig skade.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Forebyggende tiltak

Når du arbeider med urea, er det nødvendig å følge de generelle reglene og anbefalingene som vil bidra til å beskytte mot de negative effektene av plantevernmidlet og er obligatoriske for implementering:

  • sprøyting må utføres med en spesiell sprøytepistol, som jevnt fordeler agrokjemiske dråper over hele overflaten av plantens grønne masse;
  • klargjøring og sprøyting av landbrukskjemikalier bør utføres i hansker, respirator og vernebriller;
  • bare en tørr, vindstille dag er egnet for arrangementet;
  • etter avsluttet behandling, er det nødvendig å vaske hendene, ansiktet og alle utsatte områder av kroppen grundig, vaske arbeidstøyet.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Hvordan kombineres med annen gjødsel?

Eksperter anbefaler ikke å blande urea med en rekke andre gjødsel: superfosfat, kalsiumnitrat, aske, kalk, kritt, dolomittmel. Som et resultat av reaksjonen som oppstår mellom disse komponentene, endrer de egenskapene, og i stedet for et positivt resultat for planter kan det oppstå uønskede konsekvenser. I tillegg er urea en svært sur gjødsel, som, når den interagerer med alkaliske agrokjemikalier, reagerer med dem, noe som fullstendig nøytraliserer næringssammensetningen til det nitrogenholdige stoffet.

Det anbefales heller ikke å kombinere urea og monofosfater . Begge landbrukskjemikalier er basert på syre, så kombinasjonen av disse vil føre til forsuring av jorda, noe som er uakseptabelt for noen planter (for eksempel kål, belgfrukter, rødbeter).

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Blant de mest akseptable kombinasjonene skiller man interaksjonen mellom karbamid og fosfatberg eller ammoniumsulfat. Det må imidlertid tas i betraktning at slike formuleringer ikke er beregnet på langtidslagring, men krever rask påføring.

Ifølge gartnere gir en kombinasjon av urea og jern (kobber) vitriol, som forbedrer tilstanden til selv forsømte trær og busker, et utmerket resultat . Urea er en rimelig og populær gjødsel blant gartnere og gartnere. Den riktige bruken tillater ikke bare å forbedre fruktingen og få en anstendig høst, men også for å beskytte vegetasjonen mot mange skadedyr og smittsomme sykdommer.

Anbefalt: