Sykdommer Og Skadedyr Av Grantrær (30 Bilder): Beskrivelse Og Behandling, Edderkoppmidd Og Kampen Mot Dem. Hvordan Takle Hvit Blomst, Grønne Larver Og Bladlus?

Innholdsfortegnelse:

Video: Sykdommer Og Skadedyr Av Grantrær (30 Bilder): Beskrivelse Og Behandling, Edderkoppmidd Og Kampen Mot Dem. Hvordan Takle Hvit Blomst, Grønne Larver Og Bladlus?

Video: Sykdommer Og Skadedyr Av Grantrær (30 Bilder): Beskrivelse Og Behandling, Edderkoppmidd Og Kampen Mot Dem. Hvordan Takle Hvit Blomst, Grønne Larver Og Bladlus?
Video: Høst af harpiks fra grantræer og fyrretræer 2024, April
Sykdommer Og Skadedyr Av Grantrær (30 Bilder): Beskrivelse Og Behandling, Edderkoppmidd Og Kampen Mot Dem. Hvordan Takle Hvit Blomst, Grønne Larver Og Bladlus?
Sykdommer Og Skadedyr Av Grantrær (30 Bilder): Beskrivelse Og Behandling, Edderkoppmidd Og Kampen Mot Dem. Hvordan Takle Hvit Blomst, Grønne Larver Og Bladlus?
Anonim

Bartrær er veldig ofte brukt i landskapsdesign ettersom de beholder sitt vakre dekorative utseende hele året. Imidlertid skader forskjellige sykdommer og skadedyr, som påvirker gran, deres dekorative egenskaper.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Symptomer og årsaker

Årsakene til forskjellige sykdommer hos graner er forskjellige infeksjoner. I utgangspunktet påvirkes gran av sopp og andre typer bakterielle infeksjoner, samt patogene mikroorganismer som er tilstede i jorda.

Soppinfeksjoner oppstår oftest ved en veldig tett planting av grantrær, med utilstrekkelig belysning og overflødig fuktighet.

Bilde
Bilde

Og også ikke-smittsomme sykdommer kan forekomme i gran, hvis hovedårsaker er faktorer som:

  • brudd på plantingsreglene (sterk utdyping av frøplanten i jorden);
  • et ugunstig landingssted for gran på stedet;
  • feil omsorg;
  • uegnet klimatiske forhold.
Bilde
Bilde

Alle disse grunnene fører til det faktum at det er konsekvenser som påvirker helsen til treet negativt, nemlig:

  • stagnasjon av vann i bakken;
  • høy syresammensetning av jorda;
  • dårlig lufting av trær på grunn av overdreven tetthet av granplanting;
  • mangel på belysning;
  • overflødig eller mangel på gjødsel;
  • vannlogging av jord og luft;
  • tørke om sommeren og veldig lave temperaturer om vinteren.
Bilde
Bilde

Sunn gran har en vakker frodig krone med rik farge. Enhver endring i treets utseende indikerer forekomsten av sykdom eller angrep av skadedyr.

Hver spesifikk sykdom har sine egne spesifikke symptomer. Imidlertid er det mulig å fastslå at granen er syk av generelle symptomer som:

  • nålene tørker opp, smuldrer, blir gule, blir røde eller brune og faller deretter ut;
  • gule prikker vises på nålene;
  • nålene faller av, og de bare grenene blir dekket med mørke flekker;
  • sprekker vises på stammen, der harpiks og oransje bobler dannes;
  • kjeglene er dekket med mørke flekker, som inneholder sporer av rustsopp, som et resultat av at kjeglene åpnes bredt;
  • granskudd begynner å vokse skjevt.
Bilde
Bilde

Selv om mange typer gran ikke tåler kaldt vær, lider vanlig gran minst av frost.

Lave vintertemperaturer, så vel som frost om våren, kan forårsake slike skader på planten: Nålene tørker ut, granen mister nålene . Med en sykdom i røttene og stammen til granen, tørker toppen, og soppvekst kan vises på stammen. Utseendet til en hvit blomst på nålene indikerer at treet er skadet av skadedyr.

Bilde
Bilde

Beskrivelse av parasitter

Skadelige insekter er også svært farlige for granen og kan gjøre stor skade på den. Alle parasitter som smitter det er delt inn i følgende typer:

  • suger;
  • barnåler;
  • stamme skadedyr.

De har alle sine egne egenskaper, hver på sin måte skader treet.

Suger

Edderkoppmidd og bladlus er sugende skadedyr. De er preget av bosetting på grantrær i separate kolonier, noe som gjør det lettere for dem å overleve og forenkler reproduksjonen. Først og fremst infiserer de nålene, suger saften ut av den og sprer seg deretter gjennom treet. La oss vurdere hver parasitt mer detaljert.

Edderkoppmidd . Et tegn på nederlag er utseendet på en tynn bane, som først dekker nålene på steder og plukker ut unge nye grener. På den kan du se kravlende midd som lever av juice, suger den ut av nålene og forskjellige deler av granen. Som et resultat dannes gule flekker på nålene, nålene blir brune, dør av og smuldrer. Edderkoppmidd er et ekstremt lite insekt som når størrelser fra 0,3 til 0,5 mm. Middet har en oval kropp dekket med små pigger i form av nåler. På hans tynne lemmer (det er bare 8 av dem) er det små klør, ved hjelp av hvilke han klamrer seg til nålene. Insektet har spesielle kjertler som skiller ut et spindelvev, som det vikler nåletre, greiner og en stamme med. Spindelvevet som bæres av vinden tjener også til å bosette dem. De tilbringer vinteren ved å bosette seg i basene av barskoger eller i barken under vekten.

Bilde
Bilde

Bladlus . Det er også veldig farlig for planten. Ved å suge saften fra granen, svekker bladlusen ikke bare treet, men infiserer det også med sine giftstoffer, som produseres i løpet av livet. Og dette fører til forekomst av soppsykdommer. Et trekk ved bladlus er deres evne til å danne tusenvis av kolonier. Den er så liten at det er nesten umulig å se den med det blotte øye. Størrelsen overstiger ikke 2 mm. Insektet har en lysegrønn elliptisk kropp med et mykt deksel. Den er dekket med kviser, vekster og lo i forskjellige lengder. Bladlus har spesiell snabel, som de biter gjennom nåler, overflaten av grener og skudd. Reproduksjon utføres av egg, som hunnene legger om høsten, de overvintrer godt. Et tegn på utseendet til bladlus er utseendet på gule flekker på gamle nåler, som til slutt faller av. I tillegg vises en viskøs blomst på nålene og tiltrekker seg rød maur, noe som ytterligere bidrar til spredning av bladlus.

Bilde
Bilde

Nål-gnag

Blant nålegnende parasitter er det verdt å markere dem som er de farligste.

Gran sagflue . Et voksent insekt er veldig likt utseende på en flue. Men den største skaden på gran er forårsaket av larvene, som ligner grønne larver. De bosetter seg i grupper og spiser bare på gamle nåler, spiser alle nålene og etterlater bare små fragmenter. Samtidig får kronen av gran et åpent utseende. Seksuelt modne hunner av sagfuglen legger eggene i epidermis av grannåler. Antallet i en egglegging når 1, 5–2 tusen stykker. Totalt legger hunnen egg i sommerperioden to ganger og 2 generasjoner insekter klekkes.

Bilde
Bilde

Granmøl Er en liten sommerfugl malt i gråtoner med hvite strøk. Hun gjør klør av eggene hennes i nærheten av knoppene og på pins og nåler. Senere gruver de utviklede larvene grannåler, og beveger seg deretter i det ytre laget av barken på unge grener og dekker det med hvite spindelvev. Berørte grener bremser veksten, får stygge former og tørker ut med alvorlig skade. Hovedsymptomene ved møllangrep er bare greiner og grannåler som er viklet i spindelvev.

Bilde
Bilde

Stilk

Stamme skadedyr inkluderer typografisk barkbille, en stor granbarkbille, som ødelegger barken og treet til granen, siden larvene som ble lagt av dem vokser og utvikler seg under barken og gradvis trenger dypt ned i stammen. Mens de er i barken, skiller insekter ut sterkt luktende stoffer (feromoner) som tiltrekker seg andre biller.

Et tre som påvirkes av barkbiller dør oftest.

La oss vurdere de mest populære skadedyrene mer detaljert

Barkbille typograf . Det er et lite insekt med en skinnende brun kropp og en lengde på 4, 2 til 5,5 mm. Oftest påvirker det svekket gran. Nålene blir kjedelige, så blir de gule og faller til slutt av. Billen lager mange små hull på barken. Omkretsen av stammen er dekket med rikelig brunaktig boremel. I skogen under barken gjør billen mange passasjer og kamre der hunnene legger eggene sine. Senere, larvene, fôring, gnager ved, beveger seg dypere inn i stammen. Dermed svekker de treet, som som et resultat dør. Ved massivt nederlag er de i stand til å ødelegge store granskoger.

Bilde
Bilde

Stor granbarkbille . Denne billen er den største av barkbilla. Den kan være opptil 9 mm lang. Den har en svart, glatt og skinnende overflate, lemmer og antenner av en rødrost nyanse. Kroppen og beina er dekket med lange, bustete gule børster. Dette er også et veldig farlig og aktivt skadedyr som hovedsakelig rammer gamle grantrær, men det vil ikke nekte unge vekster heller. Larvene skader treet som larvene til en typografisk bille. Tegn på skader er rødhet i nålene og tilstedeværelse av harpikstrakter i inngangshullene i bagasjerommet.

Bilde
Bilde

Boremel kan også vises på brønnhullet. Den vitale aktiviteten til dette skadedyret kan føre til at treet dør. Knopper er også en favorittmat for parasitter . Vanligvis blir de angrepet av larver som bladorm, møll, møll og andre. Sjuke humper fremheves i en endret farge, de blir skjevt, støv dukker opp i dem. Larver lever av frø. Utenfor kjeglene dannes det hauger av brunt insektekstrem og av og til harpiks.

Bilde
Bilde

Ved å ødelegge frø, skader disse skadedyrene reproduksjonen av graner.

Vanlige sykdommer

Spiste, som andre trær, kan lide av forskjellige sykdommer. De vanligste sykdommene bør vurderes.

Schütte

Denne sykdommen oppstår som følge av infeksjon med pungdyrsopp (ascomycetes) og er en soppinfeksjon. Det kan manifestere seg og fortsette i forskjellige former.

  • Nåtiden . Tidlige tegn på sykdommen vises sent på våren og kommer til uttrykk i en endring i nålenes tilstand - den blir brun og dør. Gule flekker vises om høsten. Og bare neste vår, på undersiden av nålene, dannes små skinnende brune buler som inneholder soppsporer, som senere blir svarte. De kan spre seg til små grankvister. Veksten av grantrær bremser, nålene tørker, dør av og smuldrer. Stort sett unge eller svekkede trær er syke.
  • Snødekt . Denne soppsykdommen er utbredt i Nord -Russland. Men noen ganger er det funnet i den sentrale delen. Sykdommen forekommer under snødekket ved null lufttemperatur og manifesterer seg i rødhet i nålene. Om sommeren utvikler sykdommen seg intensivt, nålene blir grå, tørker ut og smuldrer. De syke grenene er dekket med store svarte prikker som inneholder soppsporer.
  • Brun . Et karakteristisk trekk ved denne typen sykdom er at de brune og døde nåler ikke smuldrer. Derfor fremmer det den påfølgende smittespredningen gjennom treet. Sykdommen oppstår etter at snø smelter ved temperaturer fra 0 til +1 grader.
Bilde
Bilde

Fusarium

Dette er en virusinfeksjon som påvirker rotsystemet, som et resultat av at treet mangler næringsstoffer, og som et resultat tørker granen opp. For det første blir nålene rødlige, tørre og faller av. Så begynner grenene å dø av, kronen blir sjelden. Granen dør gradvis.

Bilde
Bilde

Rust

Denne sykdommen kan påvirke ulike deler av granen. Årsaken til sykdommen er også en soppinfeksjon. Plantens nåler blir gule, syke grener endrer form og tørker ut. Den presenteres i forskjellige typer.

  • Nål rust . Sykdommen begynner tidlig på våren. Typiske sylindriske gule blemmer vises på nålene, som inneholder soppens sporer. Etter at de har modnet, sprenger boblene og sporene bæres av vinden og infiserer andre graner. Over tid blir alle nålene gule og smuldrer.
  • Søyle rust . Fra og med nålene sprer infeksjonen seg gradvis til barken. Den blir først tykkere og brister deretter. Gule bobler vises i de dannede sprekker. Sår flekker tørker ut og dør av.
  • Kjegler rust . Infeksjonen fokuserer på den indre overflaten av skalaene, der det dannes mørke pustler. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, åpnes knoppene på forhånd, noe som fører til at frøene dør.
Bilde
Bilde

Lav

Denne plantesymbiotrofiske organismen har et stort antall arter og er utbredt. Ett tre kan samtidig bli infisert med dusinvis av forskjellige typer lav. De er spesielt merkbare etter regn med høy luftfuktighet. Lav har ingen røtter, så de absorberer fuktighet og næringsstoffer fra støv og regn over hele overflaten. Forventet levetid er veldig lang - opptil hundrevis av år. Lav liker å bosette seg på modne eller svekkede grantrær. Den største skaden de medfører er som følger:

  • skadelige insekter og infeksjoner kan slå seg ned under dem;
  • fullstendig respirasjon av treet forstyrres, noe som fører til en nedgang i prosessen med fornyelse og vekst av granbarken, noe som kan forårsake forskjellige andre sykdommer.
Bilde
Bilde

Rotsvamp

Dette er en annen vanlig gransykdom. Dets forårsakende middel tilhører klassen basidiomycetes. Faren for denne infeksjonen er at den angriper rotsystemet og får den til å råtne. Firtrær smittes hovedsakelig gjennom sår, sprekker og andre rotskader. Utad manifesterer sykdommen seg ikke på lang tid, men spiste de dempe veksten, nålene blir korte og harpikshevelser dannes.

Deretter vises soppens fruktlegemer, som er flerårige planteorganismer og har forskjellige former og forskjellige størrelser. De er plassert i hulrommene mellom røttene, i de nedre delene eller ved rothalsen. Soppens ytre overflate har en brun eller brun fargetone og konsentriske rynker. Det indre hvite eller lysegule stoffet ligner en myk kork. Den nedre delen av soppen består av tubuli, der dens sporer dannes.

Bilde
Bilde

Fra røttene går råten gradvis til stammen, stiger høyere og høyere, treverket blir lilla og deretter rødbrunt . Senere dannes hvite flekker med svarte linjer, noe som gir treet et variert utseende. På det siste stadiet av forfall vises tomme celler i stedet for flekker, treet blir skjørt, mykt og trådaktig, lukten av sopp vises.

Bilde
Bilde

Behandlingsmetoder

Hvis det oppdages symptomer på sykdom eller skadedyrsskade, bør du umiddelbart begynne å bekjempe dem. Det finnes forskjellige metoder for behandling av sykdommer.

Fighting shute består i systematisk sprøyting av gran med soppdrepende preparater annenhver uke. Den beste effekten er "Falcon" og "Quadris", samt preparater som inneholder kobber og svovel: Bordeaux væske (1%), "Abiga-Peak", "Fitosporin".

Bilde
Bilde

Fusarium er veldig vanskelig å behandle . I behandlingen brukes også soppdrepende midler eller biologiske produkter, injeksjoner gjøres i stammen og jorda under treet desinfiseres. Selvbehandling gir imidlertid ofte ingen effekt, treet dør. Det anbefales å konsultere en profesjonell spesialist for å avklare behandlingsmetoder.

Bilde
Bilde
  • For rustende gran brukes slike kontrollmetoder som:

    1. mekanisk - berørte nåler og grener fjernes;
    2. kjemisk - sprøyting med midler som "Topaz", "Skor", "Strobi", Bordeaux væske; behandlingen utføres opptil 3 ganger med et intervall på 10 dager, og for å forsterke effekten anbefales det å legge til biocidmidlet "Kartotsid".
Bilde
Bilde

Bekjemp lav mest effektivt mekanisk og skrape dem av stammen og grenene med treskrapere. Etter det må disse områdene behandles med en løsning av ferrosulfat (5%) eller soppdrepende midler.

Bilde
Bilde

For å forhindre spredning av den brune svampen , er det nødvendig å regelmessig inspisere graner for å identifisere de første fokusene på sykdommen. Svampen som vises fjernes mekanisk og behandles deretter med eventuelle soppdrepende midler.

Bilde
Bilde

Skadedyr må også håndteres i tide

Med en liten lesjon av bladlus, bør syke nåler og grener fjernes. Et godt resultat oppnås ved å bare skylle bladluskoloniene av de angrepne områdene med en sterk vannstråle, eller ved å spraye dem med såpevann. Insektmidler "Match", "Aktara" brukes også. Ved stor infeksjon er det først nødvendig å spraye med Aktara, og deretter hver 14. dag med Match -preparatet, vekslende med Dursban

Bilde
Bilde

Edderkoppmidd kan bekjempes ved sprøyting med kolloidalt svovel, hvitløk eller løvetanninfusjon. Ved omfattende lesjoner er det nødvendig å bruke medisiner -acaricider - "Apollo", "Oberon", "Sunmight"

Bilde
Bilde

Ved små lesjoner av en gransak, brukes mekaniske metoder som ødelegger reirene sammen med larvene, etterfulgt av sprøyting med infusjoner av planter med insektdrepende egenskaper (hvitløk, løvetann). Ved masseødeleggelse er bruk av kjemiske insektmidler ("Atellik", "BI-58", "Decis") påkrevd. På samme måte kan du bli kvitt granmøllen

Bilde
Bilde

Viktig! I kampen mot barkbiller er bruk av slike legemidler som "Bifentrin", "Sunmight", "Oberon", "Krona-Antip" effektiv.

Forebygging

Det er alltid vanskeligere å behandle enn å forhindre sykdom eller angrep av skadedyr, så det er viktig å regelmessig iverksette forebyggende tiltak.

Hovedbetingelsen for å forebygge alle sykdommer er overholdelse av agrotekniske regler: korrekt planting og påfølgende pleie av grantrær, bruk bare friske frøplanter til avl.

Når du reiser, er det viktig å følge slike generelle regler som:

  • årlig tidlig på våren, behandle grankronen med kobberholdige midler og insektdrepende preparater;
  • bakken rundt treet skal vannes med soppdrepende midler og insektmidler fra skadedyr som ligger i dvale i bakken;
  • utføre sanitær beskjæring av mistenkelige og tørre grener, etterfulgt av behandling av seksjonene med desinfeksjonsløsninger og hagelakk;
  • regelmessig fjerne og ødelegge fallne nåler og tørre grener;
  • mate granen rettidig med mineralsk kompleks gjødsel og preparater som øker treets immunitet;
  • moderat, men i tide til vanning;
  • regelmessig inspisere grantrær for tidlig påvisning av sykdommer og skadedyr;
  • utføre en rettidig kamp mot røde maur - bærere av bladlus;
  • ikke la grantrær være i tilknytning til slike planter som poppel, fuglekirsebær, osp, solbær, som har en disposisjon for vanlige sykdommer og skadedyr.

Anbefalt: