Hvordan Og Med Hva Du Skal Mate Et Epletre? Hvordan Mate Et Ungt Og Gammelt Epletre Under Frukting, Etter Blomstring Om Våren Og Andre Ganger? Gjødslingsregler

Innholdsfortegnelse:

Video: Hvordan Og Med Hva Du Skal Mate Et Epletre? Hvordan Mate Et Ungt Og Gammelt Epletre Under Frukting, Etter Blomstring Om Våren Og Andre Ganger? Gjødslingsregler

Video: Hvordan Og Med Hva Du Skal Mate Et Epletre? Hvordan Mate Et Ungt Og Gammelt Epletre Under Frukting, Etter Blomstring Om Våren Og Andre Ganger? Gjødslingsregler
Video: Høstgryte med epler og purre 2024, Kan
Hvordan Og Med Hva Du Skal Mate Et Epletre? Hvordan Mate Et Ungt Og Gammelt Epletre Under Frukting, Etter Blomstring Om Våren Og Andre Ganger? Gjødslingsregler
Hvordan Og Med Hva Du Skal Mate Et Epletre? Hvordan Mate Et Ungt Og Gammelt Epletre Under Frukting, Etter Blomstring Om Våren Og Andre Ganger? Gjødslingsregler
Anonim

Mange gartnere foretrekker å dyrke epletrær. Det er dette fruktbare naturens mirakel som gir mennesker en utmerket høst hvert år. For å få saftig og velsmakende frukt må gartnere imidlertid legge ned mye arbeid, siden omsorg for epletrær innebærer spesielle krav.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Behovene til epletreet for næringsstoffer

Epletrær vokser på nesten alle steder i sommerhuset. De liker ikke transplantasjoner fra henholdsvis sted til sted, gartneren må forstå at på bare et visst stykke land vil disse fruktplantingene strekke seg oppover . Med riktig pleie gleder hvert tre eieren sin med en rik høst i flere tiår. På samme tid bestemmes smaken og rikdommen til frukten ved å ta nyttige mineraler fra jorda.

Uten gjødsel, etter en stund, er jordsammensetningen utarmet . Treet har ingen steder å ta naturlig gjødsling, noe som betyr at utbyttet av fruktavlingen minker. Selve treet begynner å verke og kan dø. For å forhindre at dette skjer, er det nødvendig å foreta befruktning av epletreet i tide. Topp dressing bør startes med utseendet på de første bladene på grenene. Utviklingen av løvverk påvirkes av nitrogengjødsel eller komplekse blandinger, som inneholder kalium, nitrogen og fosfor. I dette tilfellet begynner nitrogen og fosfor å virke umiddelbart, og kalium aktiveres noen dager før blomstring.

Yablona smaker forskjellige typer gjødsel, både organisk og mineralsk . Det viktigste er å følge proporsjonene som er angitt i bruksanvisningen strengt. For eksempel, hvis det er mer nitrogen enn det burde være, vil epletreet utvikle løvverk, men ingen frukt. Treet vil lede all sin energi på grunn av et overskudd av nitrogen til utvikling av skudd.

Det verste er at en overdose med mineralgjødsel kan skade rotsystemet til et tre, og det kan dø.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Mulig gjødsel

Få mennesker vet at hyrder var de første som fant ut at gjødsel er bra for planter. Da de guidet husdyr fra beite til beite, la de merke til at landet, beriket med møkk fra vandrende dyr, vokste frodig vegetasjon . Etter det fant landsbyboere i nærheten av elver at fôring av epletrær med fisk og alger økte produktiviteten og var mindre utsatt for jernmangel.

Og dermed, listen over organisk gjødsel økte . Etter en tid, med utvikling av vitenskap og nye teknologier, har den kjemiske industrien klart å utvikle et bredt spekter av dressinger hentet fra mineralbasen. Og nå kan gartneren bare velge det mest akseptable alternativet.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Økologisk

Gartnere som velger økologisk fôring, må fylle på flytende gjødsel eller lage kompost. Det er lov å bruke råtnet gjødsel . Denne toppdressingen bør spres i stamcirklene, i et forhold på 4-5 bøtter per voksen epletre. Men det er mye mer praktisk hvis gjødsel har en flytende konsistens. Det er mye lettere for en gartner å mate et frukttre, og det er lettere for selve treet å assimilere det innførte organiske stoffet.

Gjødsel inneholder en enorm mengde kalium, som er godt beholdt i jorda . Regnet har ingen effekt på kalium, og det er derfor det er nok å foreta en mating av epletrærotsystemet i juli. Det er verdt å merke seg, til tross for de mange positive egenskapene til gjødsel, har det en ulempe, nemlig fravær av fosfor i sammensetningen. Følgelig må gartneren legge til ekstra fosfortilskudd. Fisk eller benmel er ideelt.

Mengden bandasjer beregnes ut fra jordens sammensetning på stedet . For eksempel er svart jord rik på nitrogen. Hvis epletreet vokser på svart jord, bør nitrogengjødsling bare utføres en gang om våren. Hvis jorda er sand, må toppdressing innføres flere ganger i vekstsesongen. Videre foreslås det å behandle beinmel mer detaljert. Den inneholder ikke bare fosfor. Kalsium og kalium er også tilstede der. Mengden nitrogen er ikke mer enn 3%. Kalsium påvirker smakligheten til epler, siden det er dette elementet som deltar i dannelsen av søthet.

Benmel er en langvarig gjødsel . Tiden for fullstendig oppløsning er 8 måneder. Men dette betyr ikke at fôring utføres først etter den angitte perioden. Melet begynner å oppløses etter at det er tilsatt i jorda. Det frigjør gradvis de nødvendige stoffene for henholdsvis planter, fôring av frukttrær vil skje fortløpende.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Benmel påføres under epletrær om høsten, når fruktingen avsluttes. I vintermånedene blir det behandlet til essensielle stoffer som gir næring og støtte til trær . Deretter bør du lese fiskemelet nøye. Den inneholder organisk fosfor og 10% nitrogen. Det er mye mer fosfor og kalium enn benmel. Ved påføring av fiskemel alkaliseres jorda. Derfor brukes den ofte på surgjort jord. Forresten, det er fiskemel som er en utmerket medisin for å gjenopprette rotsystemet til trær.

En annen ganske populær organisk gjødsel er treaske . Det er rester av brente planter som halm eller tre. Den inneholder mange næringsstoffer som kan mates til epletrær under modning og frukting. Det er viktig for Apple å hele tiden få i seg store mengder kalium. Dette gjødselelementet trekkes veldig raskt ut av gjødselgjødsel, derfor bør aske påføres som ekstra omsorg. Men ikke dryss den på toppen, men grave den opp med bakken ved siden av stammen.

Det skal bemerkes at sporelementene i treaske hjelper planter til å takle sykdommer, forbedrer stoffskiftet . I tillegg til ernæring er treaske ansvarlig for tilførsel av oksygen til jorda. Og dette er ekstremt viktig for unge epletrær. Rotsystemet deres er fremdeles skjørt, svakt, begynner bare å utvikle seg, og tilstedeværelsen av oksygen for denne prosessen er ekstremt nødvendig.

Gartnere bør huske at hvis eplehagen vokser på leirjord, vil treaske være den mest nødvendige gjødsel som kan løsne jorda og lette treets vekstprosess.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Mineral

Før du behandler funksjonene til mineralgjødsel, bør du bli kjent med deres generelle konsept. Først av alt må du huske at dette er en uorganisk forbindelse, som inneholder næringsstoffene som kreves for planter i form av mineralsalter.

Den mest passende mineralgjødsel for eple er urea . I vitenskapelig terminologi kalles det "urea". Den inneholder en stor mengde nitrogen, og derfor er det viktig å følge proporsjonene angitt i instruksjonene når du fortynner den. Sammensetningen av mineralgjødsel inneholder en stor mengde nitrogen og viktige sporstoffer. Alle vet at mangel på sporstoffer forårsaker klorose i et epletre - død av løvverk og skudd. Hvis gartneren plutselig la merke til at flekker dukket opp på bladene eller at tipsene deres begynte å tørke, er det nødvendig å behandle med en løsning. På salg kan du finne både spesialiserte og universelle formuleringer.

Behandlingen må utføres om kvelden, helst i overskyet vær. Dermed vil løvet bli mettet med løsningen og vil ta inn de nødvendige komponentene i fôringen.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Vilkår og regler for påføring av toppdressing

Den ideelle datoen for introduksjon av gjødsel anses å være slutten på agroteknisk arbeid. I enkle ord , etter å ha kuttet kronen, hvitvasket stammen og vintervannet . For fullstendig assimilering av den innførte gjødsel trenger epletreet minst 3 uker. I løpet av denne tiden er det nødvendig å fukte jordsammensetningen ved siden av stammen. Men hvis det regner regelmessig på gaten, kan denne hendelsen ignoreres.

I henhold til hagebrukens regler er fôring helt avhengig av frukttrærets alder . Konsentrasjonen av gjødsel som er laget avhenger også av denne indikatoren. For eksempel er det å foretrekke å gjødsle unge frøplanter om høsten. Det er ønskelig at gjødsel inneholder fosfor og kalium. Løsningen lages som følger: 4 ss blandes. l. fosfor-kaliumgjødsel med 10 liter vann. Vannet bør varmes litt opp, ellers vil ikke gjødsel oppløses. Treaske kan brukes som tilleggsfôring. Amatørgartnere som dyrker epletrær på tomten deres, forstår ikke helt forskjellen mellom omsorg for en frøplante og et voksen tre. En viktig forskjell er at unge trær som ikke har sterk immunitet og ikke bærer frukt trenger en annen konsentrasjon av dressinger. De krever også andre stoffer.

Det er strengt forbudt å mate unge frøplanter med tørre blandinger, siden sistnevnte kan brenne rotsystemet . Men den fortynnede løsningen bør brukes med ekstrem forsiktighet. Imidlertid anbefaler mange gartnere, som gjentatte ganger bruker forskjellige dressinger, når de avler en sammensetning for unge trær, å dele matlagingsformelen med 2. Med enkle ord, hvis oppskriften indikerer å bruke 2 ss. l. stoffer som skal oppløses 1.

Unge epletrær tåler mineralfôring godt, men det er mye bedre å bruke organisk gjødsel til dem . For eksempel treaske. Med sin hjelp vil en ung plante kunne overleve selv en hard vinter, mens den interne prosessen med treutvikling vil fortsette som forventet. Forresten, noen gartnere bruker hull for å mate unge frøplanter. Men dette kan ikke gjøres, denne metoden kan skade plantens rotsystem.

Hvis du ikke overholder de presenterte fôringsreglene, er det høyst sannsynlig at jorda blir overmettet med nyttige sporstoffer. Følgelig vil trær begynne å eldes veldig raskt, og dette vil påvirke forventet levetid og produktivitet negativt.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Ved landing

Uerfarne gartnere begynner å mate unge frøplanter umiddelbart etter planting. Dette anbefales imidlertid ikke. Et ungt tre må slå rot i den nye jorda og begynne å motta elementene som kreves for vekst . Dette betyr at nødvendig gjødsel bør innføres i plantegropen.

Ideelt sett graver du et hull med dimensjoner 50x50 cm, der det første tallet betyr diameteren, og det andre tallet betyr dybden . I bunnen av gropen skal 200 g treske helles. Som analog kan du bruke 10 g kaliumgjødsel. Deretter kommer svart jord blandet med superfosfat. Omtrent 15 cm av hullet forblir tomt, der hovedmaten legges - jord blandet med humus i samme forhold.

Kompleks gjødsel, fortynnet i henhold til vedlagte instruksjoner, introduseres som et supplement for høstplanting . Hvis plantene plantes sent på høsten, vil fôringen ikke ha tid til å bli fullstendig absorbert. Store mengder nitrogen vil skade rotsystemet til treet. Det er bedre å produsere kompleks ernæring for epletreet om våren. For overvintring er det som ble lagt i plantehullet nok.

Bilde
Bilde

Om våren

For planter er vinteren en tid med ro etter blomstring og høsting. I denne perioden forbereder nyrene seg på vekstsesongen. Imidlertid trenger de ikke mat. Så lenge lufttemperaturen er lav, absorberer plantene viktige næringsstoffer fra jorda.

Sapflyten begynner i mars . Følgelig er det nødvendig å begynne å introdusere gjødsel. Dermed vil det være mulig å garantere god vekst og utbytte av epletreet. I april, når vårens lufttemperatur overvinner kalde fronter, vises blader og blomster på knoppene. Rotsystemet aktiveres, og det begynner å absorbere næringsstoffer. Når epletreet raskt assimilerer næringsstoffer ved røttene, og fotosyntesen begynner i bladene, er det ekstremt vanskelig for treet å holde de nødvendige behovene i balanse. Følgelig begynner epletreet å ta bort stoffene som har blitt bevart i røttene, stammen og grenene fra den tidligere vegetasjonen.

På dette stadiet av utvikling krever et fruktbærende tre nitrogen, fosfor og kalium . Bor og sink bør betraktes som tilleggsfôring. De to siste elementene er tilstede i sammensetningene av organisk gjødsel, noe som betyr at det ikke er nødvendig å legge dem til i tillegg.

Bilde
Bilde

Sommer

Etter at epletrærne har blomstret, er treets energi fullstendig rettet mot å dyrke frukt og legge fremtidige knopper. Vekstsesongen slutter vanligvis i juni når knoppene er fullt utviklet . På dette stadiet av utvikling krever epletrær en høy mengde næringsstoffer og tilstrekkelig fuktighet. De trenger nitrogen, fosfor, kalium og kalsium.

Under frukting, fra juli til september, viser epler aktiv vekst og vektøkning . De nye skuddene slutter å strekke seg og begynner å akkumulere nyttige stoffer. I løpet av denne utviklingsperioden må mengden nitrogen reduseres, siden det vil påvirke fruktkvaliteten negativt. Men samtidig øker behovet for kalium i treet.

Med sin hjelp blir størrelsen på epler større, smakskarakteristikken er forbedret.

Bilde
Bilde

Om høsten

I september går de fleste næringsstoffene som bladene samler inn til epletreet og stammen. De deponeres som karbohydrater og aminosyrer, som treet trenger når våren kommer.

Som høstfôring bør nitrogen brukes, introdusere det med bladmetoden . Dermed vil tilførselen av næringsstoffer øke. Det viktigste er ikke å utsette fôringen. Høstgjødsel skal være i varm jord. Det er derfor i Sibir og Ural begynner de å gjødsle epletrær i slutten av august. Og i de sørlige delene av Russland kan du utsette høstmating til november.

Bilde
Bilde

Hyppige feil

Når de mater epletrær, gjør noen gartnere veldig grove feil

  • De holder seg ikke til introduksjonshastigheten for gjødsel. Det er veldig viktig å følge instruksjonene fra fôrprodusenten. Mangel og overflod av næringsstoffer påvirker treets vitalitet og avling negativt.
  • Når du bruker rotfôringsmetoden, bruker noen gartnere flere nitrogenholdige komponenter. En overflod av dem påvirker tilstanden til treet negativt. Først og fremst blir kronen brent.
  • En stor feil når bladmating skal utføres ved lunsjtid. Denne metoden utføres fortrinnsvis om morgenen eller om kvelden i overskyet vær.
  • Noen gartnere legger mer kalium til gjødsel. Men det er dette elementet som blir et hinder for det aktive arbeidet med magnesium og fosfor.

Faktisk er det ikke vanskelig å ta vare på frukttrær. Det viktigste er å gjødsle dem i tide med gjødsling av høy kvalitet, observere andelen av komponentene og gå rundt i hagen en gang om dagen og fortelle trærne hvor gode de er. Et vennlig ord er behagelig for enhver skapning.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Erfarne hagetips

Et viktig tips for erfarne gartnere er å holde oversikt over mengden gjødsel som påføres. En overflod eller mangel på gjødsling påvirker treets tilstand og den fremtidige høsten negativt . For introduksjon av gjødsel er det viktig å vurdere kronens grenser. Rotprosessene til unge epletrær strekker seg ikke lenger enn grenene. I modne trær kan rotsystemet være en og en halv ganger større enn selve kronens diameter. Det er nødvendig å inspisere trær årlig, måle veksten av frukt og kontrollere den biokjemiske sammensetningen av jorda.

For de som dyrker søyle epletrær ved hjelp av beholdere, er det nødvendig å huske at trær ikke er i stand til å finne gjødsel alene, og derfor må de mates annenhver uke med balansert fôring.

Anbefalt: