Hvordan Mate Phloxes? Topp Dressing I Juli Og Juni, Før Og Under Blomstring

Innholdsfortegnelse:

Video: Hvordan Mate Phloxes? Topp Dressing I Juli Og Juni, Før Og Under Blomstring

Video: Hvordan Mate Phloxes? Topp Dressing I Juli Og Juni, Før Og Under Blomstring
Video: VLOGG: SKITUR, HALVSYK OG ROOMTOUR? 2024, Kan
Hvordan Mate Phloxes? Topp Dressing I Juli Og Juni, Før Og Under Blomstring
Hvordan Mate Phloxes? Topp Dressing I Juli Og Juni, Før Og Under Blomstring
Anonim

Phloxes er en dekorasjon av mange hager i dag. Disse flerårige og ettårige plantene trenger ikke spesiell omsorg, er i stand til å slå rot på nesten alle typer jord, og har også frodige blomsterstander med lyse farger. I dette materialet lærer du hvordan og hvordan du skal mate phloxes i hagen din.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Hvorfor mate?

Alle erfarne gartnere vet at konstant omsorg ikke er nok til å dyrke en sunn og vakker blomst - det er nødvendig å regelmessig påføre organisk og mineralsk gjødsel på jorda. Nesten alle hagebrukavlinger kan ikke klare seg uten nitrogen-, kalium- eller fosforgjødsel i perioden med aktiv vekst og hevelse i knoppene, så vel som i blomstringsperioden.

Takket være toppdressing forbedres plantens generelle tilstand, immuniteten forbedres og motstand mot virus- og soppsykdommer dannes.

Bilde
Bilde

I tillegg er gjødsel ganske enkelt nødvendig for phlox under overvintringen - uten fôring og uten ly av høy kvalitet, vil disse plantene ikke overleve selv den varmeste vinteren og deretter vokse dårlig om våren.

Plantens veksthastighet og rotsystem avhenger av mengden gjødsel i jorda, samt av balansen i jordsmammensetningen ., pomp og metning av blomsterstanden, samt varigheten av selve blomstringsperioden. For rikelig og frodig blomstring tilsettes mineralgjødsel - nitrogenholdige stoffer og kaliumgjødsel - til den blomstrende floxen i jorda.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Balanserte blandinger og gjødsel lar deg fullstendig endre sammensetningen av jorda i et bestemt område, noe som gjør det mulig å plante phlox selv i hageområder med høy surhet. I tillegg, etter langsiktig vekst av hageplanter på ett sted, blir jorden gradvis utarmet … Alle næringsstoffer absorberes over tid av hagebruk og vanlige engplanter, eller de kan ganske enkelt vaskes ut med regn. Toppdressing lar deg fylle opp de tapte komponentene, gjøre jorden lettere og mer løs.

Bilde
Bilde

Grunnleggende regler

Det er en rekke punkter du bør være nøye med under phlox -fôringsprosedyren. Prøv å følge retningslinjene nedenfor for å dyrke sunne, sterke og vakre phlox -busker.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Gjødselmengde

Mange gartnere, når de dyrker phlox, følger prinsippet om at jo mer gjødsel du putter i jorda, desto bedre. Når det gjelder denne hagebrukavlingen, er situasjonen helt motsatt - det er bedre å legge til en lavere gjødseldose enn å ødelegge plantens røtter og blader.

Et overskudd av næringsstoffer i jorda kan føre til en rekke ubehagelige konsekvenser:

  • bremse eller fullstendig stoppe utviklingen av blomster;
  • svekkelse av immunitet og redusert beskyttelse mot virus- og soppsykdommer;
  • visning og død av planten.

Når du kjøper en bestemt gjødsel, må du alltid være oppmerksom på den anbefalte dosen for bruk på jorden.

Bilde
Bilde

I tillegg, når du bruker en viss mengde stoff, er det nødvendig å ta hensyn til plantens alder, så vel som forholdet mellom en bestemt type floks og mengden gjødsel som brukes.

Bilde
Bilde

Jordforberedelse

Når det dyrkes phlox, begynner jorden å bli befruktet noen uker før du planter selve planten. Hvis det er planlagt å plante høsten eller neste vår, bør kompost og humus legges til jorden der phloxes senere vil vokse. Når jorden på plantestedet er for sur, tilsettes kalkblandinger til den. Hvis jorden er for tung eller tett, bør den tynnes med litt sand.

Dagen før du planter phloxjord, tilsettes en blanding av gjødsel fra superfosfat (50 g), benmel (0,1 kg) og aske (1 glass). Blandingen blandes og tilsettes i en mengde på ikke mer enn 1 ss. skjeer per hull.

Bilde
Bilde

Foringstid

Når det gjelder phlox, er det ikke mengden eller sammensetningen av bandasjene som er veldig viktig, men deres aktualitet. De viktigste periodene der phlox -befruktning vil være mest effektiv.

  • 15-20 mai. For å styrke røttene og stimulere hevelse i knoppene, blir planten befruktet med fugleskitt, urea eller mulleininfusjon.
  • Tidlig til midten av juni. I denne perioden er det best å tilsette fugleskitt, råtnet eller flytende gjødsel eller ammoniumnitrat i jorda.
  • Juli. Den beste tiden å gjødsle phlox er med blandinger som inneholder nitrogen og kalium.
  • Topp dressing i august er nødvendig for å forberede phloxes for frost og kald årstid. Potasj- og fosforgjødsel må føres inn i jorden til plantene.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Noen gartnere anbefaler å utføre den første toppdressingen av jorda for phlox i februar, før snøen smelter.

For å gjødsle 1 kvadratmeter av området i hagen, må du blande superfosfat (60 g), ammoniumnitrat (20 g) og treaske (1 glass). Blandingen er grundig blandet og spredt tilfeldig på snøen på stedet der blomstene vokser. Når våren begynner, må blandingen absorberes i bakken sammen med tint snø.

Når hvis det ikke er snø på stedet, bør det øverste jordlaget graves ned i dybden på 10 cm og blandes med toppdressing ved å løsne.

Bilde
Bilde

Introduksjonssted

Hvis vi snakker om dyrking av prydhageflox, må fôring for slike planter brukes på strengt definerte steder. Når det gjelder organisk gjødsel, påføres de vanligvis ikke direkte på plantens røtter, men fordeles i sirkelen nær stammen eller legges ut i tilstøtende senger - dette reduserer risikoen for rotforbrenning. Hvis vi snakker om mineralgjødsel, bør de påføres under busken selv eller brukes som en del av væsker for sprøyting av denne hageavlingen.

Bilde
Bilde

Mulching

Et lag mulch er laget ikke bare for å beholde fuktighet i plantens nærstammesirkel, men dekker også røttene om vinteren, og forsyner også jorden med organisk gjødsel. Følgende elementer kan fungere som mulch: slått gress, kompost, torv, fosfatstein, råtnet gjødsel, nåler, halm, kompost og humus.

Som oftest, mulking utføres om våren og høsten, sammen med prosedyren for å grave bakken i nærheten av floksbusker … Mulchlaget avhenger av plantens alder så vel som de klimatiske forholdene i ditt område. Så for phlox -dyrking i områder med et temperert klima og kalde vintre (opptil -20 grader), må du organisere et lag mulch opp til 7 cm tykt.

Bilde
Bilde

Gjødselstyper og deres bruk

Til tross for at phlox kan befruktes med nesten alle typer mineralsk og organisk gjødsel, reagerer disse blomstene ulikt på individuelle fôringsalternativer.

Mineral

Ulike mineralgjødsel påføres jorden for phloxes, avhengig av utviklingsperioden. Så om våren og før aktiv vekstperiode brukes nitrogenbaserte preparater, for god blomstring av floks, mates kalium og fosfor om sommeren, og om høsten, for å styrke immuniteten før vinteren, bytter de til kompleks gjødsel.

Bor, nødvendig for dannelsen av rotsystemet til frøplanter, kan fungere som mineralgjødsel ., urea, som i lav konsentrasjon svært effektivt driver bort skadedyr fra planter, så vel som superfosfater - for å akselerere begynnelsen av blomstring og stimulere avlingens utvikling.

Bilde
Bilde

Økologisk

Eksperter anbefaler å velge organisk materiale som gjødsel for flerårige phlox -varianter. Fordelen med slik gjødsel er at de kan påføres jorda når som helst: før blomstringsperioden, under blomstring om sommeren og til og med etter at blomsterstandene tørker opp. Hvori naturlige bakker, med riktig påføring på jorda, hvis de ikke hjelper planten, vil de åpenbart ikke skade den.

Bilde
Bilde

Torv

Som regel brukes dette elementet til å lage et mulchlag, men på grunn av sin fibrøse struktur kan det også føres inn i jorden for å forbedre jordens luft- og vanngjennomtrengelighet.

Oftest brukes torvgjødsel under høstfôring av phlox - det gjør at plantene tåler vinteren smertefritt og forhindrer at rotsystemet fryser.

Bilde
Bilde

Treaske

Denne organiske gjødsel brukes ofte som et alternativ til mineralsk kaliumgjødsel og superfosfater. Gartnere anbefaler å bruke treaske fra løvtrær, furuåler eller blå druer. Ask fra frokostblandinger eller poteter er også et godt alternativ. Vanligvis blir aske introdusert før blomstringsperioden for phlox, så vel som om sommeren under dannelsen av blomsterstander . En løsning tilberedes fra 300 g aske og 1 liter vann. Før vanning, bør den oppbevares på et mørkt sted i 3 dager, omrøres regelmessig for å unngå sedimentdannelse. Hvis tørr aske føres inn i jorden, må plantene før det vannes rikelig, og selve asken skal siktes.

Bilde
Bilde

Organisk avfall (avføring, mullein og møkk)

Ingen av disse elementene påføres direkte på phloxjorden. For fôring opprettes spesielle infusjoner, som i tillegg forsvares før vanning av plantene. Søppel fortynnes med vann i et forhold på 1 til 20. For å lage en infusjon fra gjødsel må du fylle en bøtte med en tredjedel, og deretter legge til 10 liter vanlig vann . Etter det legger blandingen seg på et mørkt sted i et døgn, og deretter fortynnes det igjen med 3 bøtter vann før det vannes.

Gjødsling med disse stoffene kan utføres før blomstringstiden og under dannelsen av blomsterstander.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Anbefalinger

  • Det er mest rimelig å gjødsle jorden i nærheten av phloxes om kvelden - dette vil utelukke muligheten for fordampning av fuktighet, dannelse av brannskader og de første næringsstoffkomponentene kan komme inn i jorden til planten om morgenen - etter at dugg har smeltet.
  • Husk at toppdressing med flytende gjødsel alltid bør utføres på fuktet jord - bare i dette tilfellet kan de absorberes i jorden og nå røttene til phlox. I tillegg, uten fuktighet, kan noen gjødsel forårsake brannskader på røttene av phlox. En god tid ville være morgenen etter et regnvær over natten.
  • Gartnere holder vanligvis ikke floksbusker på ett sted i mer enn 7 år. Etter denne perioden har planten en kraftig nedgang i antall blomsterstander, en nedgang i veksthastigheten og en svekkelse av immuniteten. Det er derfor etter 5-6 år det er bedre å transplantere dem eller gjødsle grundig / endre jorden i sirkelen nær stammen.
  • Når du sprayer phlox busker, må du bruke preparater med lav konsentrasjon av aktive stoffer. Fra en stor mengde nitrogen eller kalium i dem kan brannskader i form av gule og mørke flekker vises på phlox -blader. Det er best å spraye allerede voksne busker av phlox - minst 3 år gamle.
  • Det vil være mest effektivt å ikke bruke et strengt definert element for å lage et lag mulch, men en blanding av flere komponenter. Deres rolle kan være kompost, råtnet gjødsel og fosfatbergart. Dette vil ikke bare redde planten fra ugress og beholde fuktighet, men vil gradvis fylle jorden med næringsstoffer.
  • Til tross for at alle varianter av phlox absorberer nesten alle typer gjødsel perfekt, kan noen varianter variere i individuelle krav til sammensetningen av dressinger. Når du kjøper phloxfrø, må du finne ut nøyaktig hvilken sort de tilhører og hva som er deres foretrukne gjødsel.
  • Den enkleste gjødselen å lage er kompost - den tilsettes vanligvis i jorden sammen med vann under vanning. Standard kompostblanding består av enggress, vegetabilsk matavfall og sagflis.
  • Under ingen omstendigheter bør phlox befruktes om høsten med gjødsel som inneholder nitrogen - dette vil føre til vekst av unge skudd, som vil dø med den første frosten.

Anbefalt: