Lydisolert Ull: Lydisolering Med Basalt Og Mineralprodukter, Mineralull For Lydisolering Av Vegger

Innholdsfortegnelse:

Video: Lydisolert Ull: Lydisolering Med Basalt Og Mineralprodukter, Mineralull For Lydisolering Av Vegger

Video: Lydisolert Ull: Lydisolering Med Basalt Og Mineralprodukter, Mineralull For Lydisolering Av Vegger
Video: Lydisolering - test af tre forskellige isoleringsmaterialer 2024, April
Lydisolert Ull: Lydisolering Med Basalt Og Mineralprodukter, Mineralull For Lydisolering Av Vegger
Lydisolert Ull: Lydisolering Med Basalt Og Mineralprodukter, Mineralull For Lydisolering Av Vegger
Anonim

Isolasjon og lydisolering av bygningen er et av de vanskeligste byggetrinnene. Bruken av isolerende materialer forenkler denne prosessen sterkt. Spørsmålet om valg av materialer er imidlertid fortsatt relevant - det er nødvendig å velge et passende produkt for å montere det riktig.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Særegenheter

Lydisoleringsull, mer kjent som mineralull, er et materiale som brukes for å redusere støynivået i et rom. Dette materialet bør ikke forveksles med en lydabsorberende analog, som absorberer støy inne i rommet og forhindrer at det sprer seg utenfor rommet.

Grunnlaget for isolert isolasjon er lange og fleksible uorganiske fibre hentet fra kvarts, basalt, kalkstein eller dolomitt.

Produksjonsprosessen innebærer smelting av steinbunnen, hvoretter det trekkes fibre fra den, som deretter formes til tråder.

Bilde
Bilde

Lydisolerte ark dannes av trådene, og materialet er preget av et kaotisk arrangement av fibre. Mange luft "vinduer" dannes mellom dem, på grunn av hvilken lydisoleringseffekten oppnås.

Vatterte materialer for lydisolering har følgende tekniske egenskaper:

  • lav varmeledningsevne , som tillater bruk av bomull også som isolasjon;
  • brannmotstand på grunn av steinbunnen av materialet;
  • styrke - vi snakker om høystyrkeegenskaper ikke for en enkelt fiber, men for et bomullsark;
  • deformasjonsmotstand , inkludert når materialet er komprimert, oppvarmet eller avkjølt;
  • hydrofobi , det vil si evnen til å avvise vannpartikler;
  • varighet - Levetiden til polstrede lydisolerende materialer er i gjennomsnitt 50 år.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Anvendelsesområde

Mineralull er i dag preget av et bredt spekter av bruksområder. Materialet brukes aktivt for isolasjon av overflater som er utsatt for oppvarming, vegger og tak, brannsikring av forskjellige strukturer, samt for støyisolering av boliger og ikke-boliger, inkludert industrilokaler.

Følgende bruksområder for lydisolatorer av bomull skiller seg ut:

  • isolasjon av den ytre delen av gips og hengslede bygninger;
  • isolasjon av det indre av bygninger - vegger, tak, gulv i en leilighet, privat hus, så vel som i husholdningsbygninger;
  • isolasjon av flerlags omsluttende strukturer;
  • isolasjon av industrielt utstyr, konstruksjoner, rørledninger;
  • isolasjon av takkonstruksjoner.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Visninger

Avhengig av sammensetning, egenskaper og anvendelsesområde, er det tre hovedtyper ull for lydisolering:

Materiale

Basalt

Materialet er basert på basalt, som kjennetegnes ved sin styrke. Dette bestemmer de beste indikatorene for lyd og varmeisolasjon av det ferdige produktet, evnen til å tåle oppvarming samtidig som tekniske egenskaper opprettholdes opp til en temperatur på +600 grader.

For fremstilling av basaltull brukes fibre med en lengde på 16 mm. Diameteren deres overstiger ikke 12 mikron. I motsetning til slagg og glass er denne typen mineralull miljøvennlig , det er praktisk å kutte det, når det brukes under installasjonen, stikker det ikke.

Bilde
Bilde

Glass

Glassull er et produkt av bearbeiding av glass og kalkstein, som tilsettes sand og brus. Resultatet er et sterkt og spenstig materiale, som imidlertid har mindre brannmotstand. Maksimal oppvarmingstemperatur er 500 grader. Materialet er veldig skjørt og stikkende. Slippskjema - ruller.

Valset glassull er godt kjent selv for folk langt fra konstruksjonen. Hvis reglene for sikker installasjon ikke følges, graver tynne og lange (opptil 50 mm) tråder av materialet umiddelbart inn i huden. Derfor bør installasjon av glassull bare utføres i kjeledresser som beskytter hender og øyne.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Slagg

Materialet er basert på masovnslagger, som er preget av restsyre. I denne forbindelse provoserer til og med en liten mengde vann som kommer på isolasjonen, forutsatt at det legges på metallet, fremveksten av et aggressivt miljø.

Kjennetegnes av økt hygroskopisitet, slaggeull brukes ikke til å isolere fasader og rørledninger. Maksimal oppvarming av materialet overstiger ikke 300 grader.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Ecowool

Det er et materiale som består av 80% resirkulert cellulose. I utgangspunktet ble bygningen isolert med ecowool, men det ble raskt oppdaget at den også var egnet for lydisolering. Når det gjelder varmeisoleringsegenskapene, er det ikke dårligere enn polystyren stive polystyrenplater er imidlertid ikke egnet for isolerende rør og andre komplekse konstruksjoner.

Installasjon av ecowool krever spesialutstyr, i tillegg er det brannfarlig og kan akkumulere fuktighet.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Tetthet

Avhengig av tetthetsindikatorene, skilles følgende typer bomullsull:

Lett

Tetthetsindikatorer - opptil 90 kg / m³. Serverer varme- og lydisolasjon, montert på steder som ikke er utsatt for stress. Et eksempel på denne typen materialer er P-75 lydisolerende mineralull med en tetthet på 75 kg / m³. Den er egnet for varmeisolasjon og lydisolering av loft og tak, varmesystemsystemrørledninger, gassrørledninger.

Bilde
Bilde

Hard

Den er preget av en tetthet på mer enn 90 kg / m³, under bruk kan den utsettes for en viss belastning (graden bestemmes av tettheten til bomullsullen). Hardull P-125, som brukes til å isolere vegger og tak i bygninger, innvendige skillevegger i lokaler, omtales som stiv.

Bilde
Bilde

Teknisk

Den brukes til isolasjon av industrielt utstyr, som tåler betydelige belastninger. For eksempel brukes mineralull PPZh-200 i isolering av konstruksjonskonstruksjoner, tjener til å øke brannmotstanden til strukturer.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Slippskjema

Avhengig av frigjøringsform er mineralullsprodukter av følgende typer.

Mats

Praktisk for bruk på et stort område for installasjon i undertak, skillevegger. For enkel transport og lagring produseres materialet i en komprimert form , og etter at pakken er åpnet, får den deklarerte parameterne. Ulempen er vanskeligheten med å kutte i små biter.

Bilde
Bilde

Plater

Flislagte produkter kjennetegnes ved gode støyisoleringsegenskaper (spesielt når de absorberer "luft" -støy), enkle å installere. Det brukes til å isolere takskråninger, vegger, tak. Tetthetsindikatorer overstiger vanligvis ikke 30 kg / m³

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Stive plater

Slike materialer i plater anbefales for å absorbere "støt" -støy. De er enkle å installere, enkle å kutte. Et viktig krav er å legge et dampsperresjikt mellom isolasjonsmaterialet og gulvet.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Ruller

Materiale med liten til middels hardhet rulles vanligvis til ruller. På grunn av denne formen er den praktisk og enkel å transportere, brukeren har muligheten til å kutte lag av materiale av ønsket lengde. Materialets bredde er standard og er vanligvis 1 m.

Til slutt er det akustisk ull, som har et folielag på den ene siden. Lydisolering med foliekledd materiale er effektivt, men egnet for utvendige deler av bygninger eller ved forsiktig isolering av materialet med folie.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Materiale med folie krever ikke ytterligere vanntetting, i tillegg øker dens varmeisoleringsegenskaper på grunn av evnen til å reflektere termisk stråling.

Formen for frigjøring av foliekledd isolator er ruller og plater av basaltull eller glassfiber med folie påført på den ene siden. Tykkelsen på materialet er 5-10 cm.

Sammen med tetthetsindikatorene for mineralull øker dens verdier for termisk effektivitet, brannmotstand og lydisolasjonskapasitet.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Hvordan velge?

  • Et av de viktigste utvalgskriteriene er tettheten til bomullsullen. Jo høyere denne indikatoren er, desto høyere blir kostnaden for mineralull, som skyldes det høye forbruket av råvarer.
  • Når du kjøper mineralull med en viss tetthet, er det verdt å vurdere formålet. Hvis det er nødvendig å øke lydisolasjonen og isolasjonen til fasaden og andre elementer i et privat hus, bør alternativet middels tetthet (50-70 90 kg / m³) foretrekkes.
  • Steinull regnes som det beste alternativet - det er et miljøvennlig og brannsikkert materiale som er praktisk å jobbe med. Når det gjelder de tekniske egenskapene, overgår den glassull og slagg analog, men kostnaden er også høyere.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
  • Hvis det er nødvendig å isolere en uregelmessig formet struktur, er det mer praktisk å bruke mer plastullull med lav eller middels tetthet (jo lavere tetthet, jo mykere materiale, noe som betyr at det er lettere å passe på en overflate av en kompleks form). Imidlertid krymper den under drift, noe som er viktig å vurdere under installasjonen.
  • Hvis varmeisoleringsegenskapene til bomullsull ikke er mindre viktige enn de lydisolerte, velg bomull med et kaotisk arrangement av fibre. Slikt materiale, i sammenligning med vertikalt orienterte kolleger, inneholder flere luftbobler, noe som betyr at indikatorene for termisk effektivitet er høyere.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
  • En viktig parameter er materialets dampgjennomtrengelighet, det vil si dets evne til å passere fuktighetsdamp uten å samle væske inne i materialet. Verdien av dampgjennomtrengelighet er spesielt viktig ved isolering av vegger i boligbygg, hovedsakelig av tre. Steinull er best på dampsperre.
  • I produksjonen brukes polymerer og andre stoffer som bindingselementer. Det er viktig at de ikke inneholder formaldehydharpikser. I dette tilfellet er materialets toksisitet ubestridelig.
  • Som med kjøp av byggematerialer, bør du stoppe valget av produkter fra kjente merker når du velger mineralull. Kundenes tillit ble oppnådd av tyskproduserte produkter. Merker som Isover, Ursa, Rockwool har positive anmeldelser.
Bilde
Bilde

Hvordan bruke det riktig?

Når du legger mineralullisolasjon med egne hender, bør du først og fremst ta vare på å beskytte øvre luftveier og hud. Alle materialer som vurderes har en tendens til å irritere slimhinnene i øvre luftveier i større eller mindre grad.

En av de viktigste reglene for lydisolering er absolutt tetthet. Alle skjøter mellom materialer må forsegles med silikonforsegling. Bruk av polyuretanskum anbefales ikke, da dette ikke tillater tetthet.

Den vanligste formen for lydisolering av lokaler er installasjon av gipsplater med mineralullmaterialer inni . Først og fremst bør du pusse overflatene. Dette vil ikke bare eliminere feil, men også øke lydisoleringen i rommet.

Bilde
Bilde

Videre er spesielle braketter og profiler installert på veggene, som gipsplater er festet til. Isolasjonslag legges mellom dem og veggen.

Et viktig punkt - rammen må plasseres på en slik måte at det er en luftpakning mellom gips og vegg . Effekten av lydisolasjon avhenger av dens tilstedeværelse og tykkelse.

Husk at stikkontakter og inngangspunkter for rør inn i vegger også er kilder til støy. De må også være lydisolerte, og sømmene må fylles med silikonforsegling.

Anbefalt: