Sykdommer Og Skadedyr Av Pelargonium (16 Bilder): Hvorfor Blir Bladene På Geranium Gul Og Tørre? Hvordan Gjenopplive Henne Hjemme? Hva Om Det Er Midger I Den?

Innholdsfortegnelse:

Video: Sykdommer Og Skadedyr Av Pelargonium (16 Bilder): Hvorfor Blir Bladene På Geranium Gul Og Tørre? Hvordan Gjenopplive Henne Hjemme? Hva Om Det Er Midger I Den?

Video: Sykdommer Og Skadedyr Av Pelargonium (16 Bilder): Hvorfor Blir Bladene På Geranium Gul Og Tørre? Hvordan Gjenopplive Henne Hjemme? Hva Om Det Er Midger I Den?
Video: Problems with Geraniums 2024, Kan
Sykdommer Og Skadedyr Av Pelargonium (16 Bilder): Hvorfor Blir Bladene På Geranium Gul Og Tørre? Hvordan Gjenopplive Henne Hjemme? Hva Om Det Er Midger I Den?
Sykdommer Og Skadedyr Av Pelargonium (16 Bilder): Hvorfor Blir Bladene På Geranium Gul Og Tørre? Hvordan Gjenopplive Henne Hjemme? Hva Om Det Er Midger I Den?
Anonim

Pelargonium, eller innendørs geranium, er ikke en lunefull plante. Imidlertid skjer det problemer som gulhet på bladene, flekker eller beleiring av insekt skadedyr. Du bør vite hvordan du hjelper ditt innendørs kjæledyr og gjør ham frisk.

Navnegenskaper

Nedstammende fra den samme Geranium -familien, har pelargonium med pelargoner ytre likheter, men tilhører forskjellige slekter. Pelargonium har omtrent 300 arter av blomstrende urteaktige busker, inkludert den vanlige geraniumen, feilaktig kalt av oss, som mer riktig kalles pelargonium.

Moderne botaniske forskere er av den oppfatning at pelargonium er den nærmeste slektningen til geranium, selv om den tidligere ble tilskrevet en annen slekt … Forvirringen om navnene på planter oppstod da en forsker fra 1700 -tallet rangerte begge plantene som forskjellige slekter, og den andre, hans samtidige, forente dem nesten samtidig med ham. De spektakulære pelargoniene, som var populære på den tiden blant adelen, ble feilaktig kalt pelargoner. I dag er det lov å kalle pelargoniumrom for geranium, og blomstrende pelargonbusker anbefales å dyrkes i hagetomter. Begge plante navn kan betraktes som synonymt.

Blant de betydelige forskjellene mellom de to slektningene, er det viktig å merke seg at hagen geranium er en flerårig, den trenger ikke graves opp for vintersesongen eller dekkes til på stedet, den krever ikke fôring og vokser godt i skyggefulle tørre soner. Pelargonium krever mer skånsomme forhold. Hagearten av pelargonium er en årlig og krever graving, og innendørsrepresentantene, hvorav flertallet, elsker sørlig retning, rettidig fôring og rikelig lys, uten som de kan slutte å blomstre

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Sykdommer og behandling

På grunn av forvirringen i navnet, vet mange dyrkere ikke hvordan de skal håndtere pelargonium, og ikke geranium. Herfra utilfredsstillende vekst og sykdommer i denne innendørs blomsten kan forekomme: bladene tørker eller blir gule, brune flekker vises på dem, eller insekt skadedyr starter. Du kan imidlertid unngå sykdommer, dårlig vekst i en leilighet eller på en balkong. La oss prøve å håndtere hver årsak til problemene mer detaljert.

Bilde
Bilde

Endring av bladfarge

Bladenes gulhet med påfølgende visning bort er en naturlig prosess i livet til pelargonium, men du bør se nærmere på hvis bladene på blomsten ofte blir gule. Tross alt er deres intensivt skiftende farge et tydelig tegn på plantens ubehagelige tilstand. Hvis bladene i et rom geranium blir gule, eller det har falt dem, bør du ta hensyn til noen faktorer.

  • Overflytende eller underfyllende fuktighet. Når de er underfylte, blir bladets kanter mørkere og brune flekker vil vises på dem. Med rikelig vanning vil gulhet vises øverst: ved skjæring av et blad råtner rotkragen ofte. Intensiteten til fukttilførselen til blomsten reguleres avhengig av sesong: om vinteren utføres vanning sjeldnere.
  • Den gule fargen på løvet til pelargonium indikerer for hardt vann, som forkalker jorda.
  • Fuktig inneluft over 20 ° C, så vel som for tørt og varmt, forårsaker også gulfarging av innendørs geraniumblader. Vanligvis sprayes det ikke, men den optimale luftfuktigheten i rommet overvåkes: 40-50% ved en temperatur på 16-23 ° C. Kulde er farlig for pelargonium, og allerede under + 5– + 6 ° С begynner det å bli gult, bladene faller av, og så dør det hjemme. Selv om vinteren ved en temperatur på + 7– + 10 ° føles innendørs pelargonium flott.
  • Overdreven luftvibrasjon, trekk. Innendørs pelargoner bør ikke plasseres på ventilerte steder.
  • Pelargoniumrøtter er trange i en gryte. Innendørs pelargoner trenger tilstrekkelig plass i beholderen, siden de har et velutviklet rotsystem som krever en viss mengde næringsstoffer. Men en unødvendig romslig beholder kan bremse plantens blomstring og fremkalle stagnasjon av fuktighet.
  • Overflod eller mangel på mineralgjødsel. Det er nødvendig å følge normene for fôring av planten, og også for å unngå kontakt med pelargonium med ugressmidler, hvoretter bladene blir gule og tørre.
  • Direkte overdreven sollys, så vel som mangel på belysning, vil føre til at bladene på denne blomsten blir gule.

De nedre bladene på innendørs geranium kan bli gule etter å ha transplantert det inn i en ny planter, dette regnes som normen.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Sykdommer

Hvis alle betingelsene for internering samsvarer med standardene, bør du tenke på om innendørs pelargon er syk. Blant de vanlige sykdommene i pelargonium er det flere.

  • Sopp Alternaria Det manifesteres av brune flekker og gulhet. Med høy luftfuktighet vises en brun blomst på flekkene. Hvis jorda i potten får tørke godt, og deretter sprayes med soppdrepende midler, kan pelargonium revurderes.
  • Visning er vertikalt . Beskrivelse av symptomer: gulhet på de nedre bladene av pelargonium. På grunn av en progressiv sykdom forsvinner hele planten. I dette tilfellet vil fullstendig eliminering av vanning og en fullstendig utskifting av jorda hjelpe.
  • Rot er grått . I tillegg til at bladene visner og blir gule, vises råtnende grå flekker og fløyelsaktig blomstring på dem. For å bekjempe sykdommen er det bare nødvendig å transplantere pelargoner i keramikk eller fajanse (ikke plast) med å bytte ut jorden og installere blomsten på et lyst sted. De berørte områdene på anlegget må fjernes, og de kuttede stedene må pulveriseres med aske.
  • Rhizoctonia råte . Det gjenkjennes av mørke flekker presset inn i bladene og stilken. Senere er grå mugg synlig på flekkene. Behandling av en blomst hjemme utføres med fullstendig utelukkelse av vanning og jordbehandling med Granozan.
  • Rust . Tegnene er utseende av rødbrune flekker på bladets overflate, som deretter visner og faller av. I dette tilfellet vil det hjelpe å flytte pelargoner til et rom med tørr luft, redusere hyppigheten av vanning og behandling av jord med soppdrepende midler.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Skadedyr

Pelargonium plantes ofte på balkonger eller brukes til å dekorere bygningsfasader. En plante i det fri kan angripes av forskjellige skadedyr.

  • Et bevinget insekt som ligner en midge eller møll - hvitfluen - kan sette seg på innsiden av arket. For pelargonium er det en parasitt, siden både voksne og larver lever av plantesaft. Hvis hvitfluen ikke blir lagt merke til i tide, dør den innendørs pelargonien raskt. Det er nødvendig å manuelt samle alle hvite fluer, og behandle planten med insektmidler i intervaller på 2-3 uker.
  • Insektmidler er også en viktig hjelper i kampen mot bladlus . Planten angrepet av bladlus bretter bladene og får gulhet innover. Det er viktig å legge merke til bladlus i tide og bli kvitt dem ikke bare ved hjelp av kjemikalier, men også med gamle påviste midler: såpeløsning eller løsning med aske. De syke bladene fra blomsten bør fjernes.
  • Edderkoppmidd . Det er også en parasitt som lever av pelargoniumjuice. Utseendet til en edderkoppmidd er preget av dannelse av små prikker på løvet og misfarging av små blomsterfragmenter. Edderkoppmidd bør bekjempes ved å behandle pelargonium med insektmidler med jevne mellomrom. Dette bør gjøres om kvelden i tørt, rolig vær.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Forebygging

Slik at de vakre blomstene i geranium stadig gleder eieren, og løvet er sunt og ikke blir gult, når det gjelder omsorg for pelargonium, er det viktig å følge enkle, men viktige regler.

  • Velg en retning sørvest eller sørøst når du plasserer blomsten, da sørlig overflod av solen kan gulne og tørke ut de nedre bladene, og det kan mangel på lys på nordsiden. Rommet skal være godt ventilert, men det skal ikke være trekk på blomsten.
  • Lag den optimale temperaturen i rommet, der om natten + 14– + 16 ° С, og i løpet av dagen ikke høyere enn + 20– + 23 ° С. Om vinteren kan den tas ut på en lys veranda med kald luft + 7– + 12 ° С. Om vinteren krever pelargonium også ekstra belysning. Hvis rommet har tørr luft med en luftfuktighet på under 40%, plasser tallerkener med vann i nærheten. Innendørs geranium sprayes ikke.
  • Vann etter behov, med fokus på litt tørket matjord. Det bør vannes spesielt forsiktig i den kalde årstiden for å unngå å rote plantens rot og gulne bladene.
  • Overvåk hardheten til vannet ved hjelp av bare avsatt fuktighet, og myk det om nødvendig med en klype sitronsyre.
  • Det er viktig å legge et dreneringslag i beholderen der pelargonium vil leve. Sand er ikke egnet for ham, det er bedre å velge en spesiell drenering og et underlag som inneholder torv i en spesialbutikk.
  • Beholderen for pelargonium skal ikke være plast, det er bedre å velge pustende keramikk eller leire.
  • Størrelsen på potten bør ikke begrense plantens rotsystem. Den optimale størrelsen er en radius på 15-20 cm fra blomstens stilk og 10 cm dyp fra bunnen av roten.
  • Ved påvisning av en soppsykdom, råte, blir blomsten gjenopprettet ved systemisk behandling med soppdrepende midler.
Bilde
Bilde

Undersøk bladene nøye: er det noen midger, edderkoppmider, andre skadedyr, og påfør umiddelbart såpevann eller insektmidler hvis de blir funnet. Gjødsel blomstrende pelargonium med flytende mineralsk dressing ikke mer enn annenhver uke.

Anbefalt: