Arbeide Med Epoxy: Hvordan Fortynnes Med En Herder For En Nybegynner? Hva Annet å Avle? Hvordan Bruke Korrektoren?

Innholdsfortegnelse:

Video: Arbeide Med Epoxy: Hvordan Fortynnes Med En Herder For En Nybegynner? Hva Annet å Avle? Hvordan Bruke Korrektoren?

Video: Arbeide Med Epoxy: Hvordan Fortynnes Med En Herder For En Nybegynner? Hva Annet å Avle? Hvordan Bruke Korrektoren?
Video: Hvordan bruker man Sigural Epoksy gulvmaling? 2024, Kan
Arbeide Med Epoxy: Hvordan Fortynnes Med En Herder For En Nybegynner? Hva Annet å Avle? Hvordan Bruke Korrektoren?
Arbeide Med Epoxy: Hvordan Fortynnes Med En Herder For En Nybegynner? Hva Annet å Avle? Hvordan Bruke Korrektoren?
Anonim

Epoksyharpiks, som er et allsidig polymermateriale, brukes ikke bare til industrielle formål eller reparasjonsarbeid, men også til kreativitet. Ved hjelp av harpiks kan du lage vakre smykker, suvenirer, fat, dekorartikler, møbler og så videre. Et epoksyprodukt består av to komponenter, så du må vite hvordan og i hvilke proporsjoner de brukes. I denne artikkelen vil vi se nærmere på hvordan du arbeider med epoxy.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Grunnleggende regler

Du kan jobbe med epoksyharpiks hjemme. For at slikt arbeid skal bli hyggelig og resultatet av kreativt arbeid for å glede og inspirere, er det nødvendig å kjenne til og følge de grunnleggende reglene for bruk av denne polymeren.

  • Ved blanding av komponentene må proporsjonene overholdes nøye . Antall komponenter blandet med hverandre avhenger av graden av epoxy og produsentens anbefalinger. Hvis du er den første som har utviklet seg med et merke av polymerharpiks som er nytt for deg selv, bør du ikke stole på tidligere erfaring her - hver type harpikssammensetning har sine egne egenskaper. Hvis du gjør en feil, er det ikke sikkert at den resulterende blandingen kan brukes. I tillegg må proporsjonene av epoksy og herder overholdes strengt når det gjelder vekt eller volum. For eksempel, for å måle den eksakte mengden ingredienser, brukes en medisinsk sprøyte - en separat for hver komponent. Bland polymerharpiksbestanddelene i en egen bolle, ikke den du målte med.
  • Tilkoblingen av komponentene må utføres i en bestemt sekvens, hvis den brytes, begynner sammensetningen å polymerisere på forhånd . Når du blander, tilsett herderen til basen, men ikke omvendt. Hell sakte i, mens blandingen sakte omrøres i 5 minutter. Under omrøring vil luftbobler fanget i blandingen når herderen helles forlate harpiksen. Hvis massen viste seg å være for tyktflytende og tykk ved kombinasjon av ingrediensene, ble den oppvarmet til + 40 ° C i et vannbad.
  • Epoxy er veldig følsom for omgivelsestemperatur . Når harpikskomponenten blandes med herderen, oppstår en kjemisk reaksjon med frigjøring av varme. Jo større volumet av blandingen er, desto mer varmeenergi frigjøres når komponentene kombineres. Temperaturen på blandingen under denne prosessen kan nå over + 500 ° C. Derfor helles blandingen av harpikskomponenten og herderen for drift i former laget av varmebestandig materiale. Vanligvis herder harpiksen ved romtemperatur, men hvis det er nødvendig å fremskynde denne prosessen, må de originale ingrediensene forvarmes.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Polymerharpiksblandingen kan påføres i et tynt lag eller bulkformes til en forberedt form. Ofte brukes epoksyharpiks for å impregnere den med strukturelt glassstoff.

Etter herding dannes et tett og holdbart belegg som ikke er redd for vann, leder varme godt og forhindrer ledning av elektrisk strøm.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Hva og hvordan å avle?

Du kan lage en ferdig epoksyblanding med egne hender hjemme hvis du fortynner harpiksen med en herder. Blandingsforholdet er vanligvis 10 deler harpiks til 1 del herder . Dette forholdet kan være forskjellig, avhengig av typen epoksyblanding. For eksempel er det formuleringer der det er nødvendig å blande 5 deler polymerharpiks og 1 del herder. Før du forbereder en fungerende polymersammensetning, er det nødvendig å beregne mengden epoksy som er nødvendig for å fullføre en bestemt oppgave. Beregningen av harpiksforbruket kan gjøres på grunnlag av at for å helle 1 m² areal for en lagtykkelse på 1 mm, kreves 1, 1 liter av den ferdige blandingen. Følgelig, hvis du trenger å helle et lag lik 10 mm på det samme området, må du fortynne harpiksen med en herder for å få 11 liter av den ferdige blandingen.

Herder for epoksyharpiks - PEPA eller TETA, er en kjemisk katalysator for polymeriseringsprosessen . Innføringen av denne komponenten i sammensetningen av epoksyharpiksblandingen i den nødvendige mengden gir det ferdige produktet styrke og holdbarhet, og påvirker også materialets gjennomsiktighet.

Hvis herderen brukes feil, reduseres levetiden til produktene, og forbindelsene som er gjort med harpiksen kan ikke betraktes som pålitelige.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Harpiksen kan fremstilles i varierende mengder volum

  • Tilberedning med lite volum . Epoksyharpikskomponentene blandes kaldt ved romtemperatur som ikke overstiger + 25 ° C. Det anbefales ikke å blande all nødvendig mengde materiale samtidig. Til å begynne med kan du prøve å lage en testbatch og se hvordan den vil størkne og hvilke funksjoner den har. Når du blander en liten mengde epoksyharpiks og herder, vil det genereres varme, så du må lage spesielle retter for å arbeide med polymeren, samt et sted hvor denne beholderen med varmt innhold kan plasseres. Bland polymerkomponentene sakte og forsiktig slik at det ikke er luftbobler i blandingen. Den ferdige harpikssammensetningen må være homogen, viskøs og plast, med absolutt grad av gjennomsiktighet.
  • Koking i stort volum . Jo flere ingredienser som er involvert i blandingsprosessen etter volum, jo mer varme genereres av polymerharpikssammensetningen. Av denne grunn tilberedes store mengder epoksy ved hjelp av den varme metoden. For dette oppvarmes harpiksen i et vannbad til en temperatur på + 50 ° C. Som et resultat tillater et slikt tiltak bedre blanding av harpiksen med herderen og forlenger levetiden før den herdes med 1,5–2 timer. Hvis temperaturen stiger til + 60 ° C under oppvarming, vil polymeriseringsprosessen akselerere. I tillegg er det nødvendig å sikre at det ikke kommer vann inn i epoksyet ved oppvarming, noe som vil ødelegge polymeren slik at den mister sine klebeegenskaper og blir uklar.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Hvis det som følge av arbeid er nødvendig å skaffe et sterkt og plastmateriale, tilsettes et DBF- eller DEG-1-mykner før epoksyharpiksen før innføringen av herderen . Mengden til det totale volumet av harpiksbestanddelen bør ikke overstige 10%. Mykner vil øke det ferdige produktets motstand mot vibrasjoner og mekaniske skader. I 5-10 minutter etter introduksjonen av mykneren, blir herderen tilsatt epoksyharpiksen.

Dette tidsintervallet kan ikke brytes, ellers vil epoksyet koke og miste egenskapene.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Nødvendige verktøy

For å jobbe med epoxy trenger du følgende verktøy:

  • medisinsk sprøyte uten nål - 2 stk.;
  • glass- eller plastbeholder for blanding av komponenter;
  • glass eller trepinne;
  • polyetylenfilm;
  • aerosolkorrektor for å eliminere luftbobler;
  • sandpapir eller slipemaskin;
  • vernebriller, gummihansker, åndedrettsvern;
  • farging av pigmenter, tilbehør, dekorative gjenstander;
  • former for fylling av silikon.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Når du utfører arbeidet, bør formannen ha et stykke ren klut klar til å fjerne overflødig eller dråper myknet epoksyharpiks.

Hvordan å bruke?

Enhver mesterklasse for nybegynnere, hvor opplæring i teknikken for arbeid med epoksyharpiks utføres, inneholder instruksjoner for bruk av denne polymeren. Uansett hvilken metode du bestemmer deg for å bruke for arbeid, må du først og fremst forberede arbeidsflatene. De må rengjøres for forurensning og avfetting av høy kvalitet med alkohol eller aceton utføres.

For å forbedre vedheftet, slipes overflatene med fint glattpapir for å skape den nødvendige overflateruheten.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Etter denne forberedende fasen kan du gå videre til de neste trinnene.

Fyll inn

Hvis du trenger å lime to deler, påføres et lag epoksyharpiks, ikke mer enn 1 mm tykt, på arbeidsflaten. Deretter justeres begge overflatene med limet med hverandre med en tangensiell glidebevegelse. Dette vil bidra til å feste delene på en sikker måte og sikre at luftbobler fjernes. For vedheftstyrke kan delen festes i 2 dager i en klemme. Når det er nødvendig å utføre sprøytestøping, følges følgende regler:

  • å helle sammensetningen i formen er nødvendig i horisontal retning;
  • arbeid utføres innendørs ved romtemperatur ikke lavere enn + 20 ° C;
  • slik at etter herding produktet lett forlater formen, blir kantene behandlet med vaselinolje;
  • hvis det skal helles ved, må det tørkes grundig.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Etter at fyllingen er fullført, fjernes luftbobler ved hjelp av en aerosolkorrektor. Deretter må produktet tørkes før slutten av polymerisasjonsprosessen.

Tørke

Tørketiden til polymerharpiks er avhengig av friskheten, gammel harpiks tørker i lang tid. Andre faktorer som påvirker polymeriseringstiden er typen herder og mengden i blandingen, arbeidsflaten og dens tykkelse og omgivelsestemperaturen. Polymerisering og herding av epoksyharpiks går gjennom følgende stadier:

  • polymerharpiks i flytende konsistens fyller hele rommet til formen eller arbeidsplanet;
  • konsistensviskositeten ligner honning, og det er allerede vanskelig å helle harpiksavlastningsformer med harpiks;
  • høy tetthet, som bare er egnet for liming av deler;
  • viskositeten er slik at når en del er skilt fra den totale massen, trekkes en fjær, som stivner rett foran øynene våre;
  • epoxy ligner på gummi, den kan trekkes, vrides og klemmes;
  • sammensetningen polymeriserte og ble fast.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Etter det er det nødvendig å tåle produktet i 72 timer uten bruk, slik at polymeriseringen stopper helt, og materialets sammensetning blir sterkere og herdet. Tørkeprosessen kan akselereres ved å øke romtemperaturen til + 30 ° C. Det er bemerkelsesverdig at i kald luft reduseres polymeriseringen . Nå er det utviklet spesielle akselererende tilsetningsstoffer. Harpiksen herdes raskere når den tilsettes, men disse midlene påvirker gjennomsiktigheten - produktene etter bruk har en gulaktig fargetone.

For at epoksyharpiksen skal forbli gjennomsiktig, er det ikke nødvendig å kunstig akselerere polymerisasjonsprosessene i den. Termisk energi må frigjøres naturlig ved en temperatur på + 20 ° C, ellers er det fare for gulning av harpiksproduktet.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Sikkerhetstiltak

For å beskytte deg selv når du arbeider med de kjemiske komponentene i epoksyharpiks, må du følge flere regler

  • Hudbeskyttelse . Arbeid med harpiks og herder må bare utføres med gummihansker. Når kjemikalier kommer i kontakt med åpne hudområder, oppstår alvorlig irritasjon som en allergisk reaksjon. Hvis epoksy eller herder kommer i kontakt med huden, fjern sammensetningen med en vattpinne fuktet i alkohol. Deretter vaskes huden med såpe og vann og smøres med vaselin eller ricinusolje.
  • Øyebeskyttelse . Ved håndtering av harpiks kan kjemiske komponenter sprute i øynene og forårsake brannskader. For å forhindre en slik utvikling av hendelser, er det nødvendig å bruke vernebriller mens du arbeider. Skyll kjemikalier i øynene, skyll umiddelbart med rennende vann. Hvis den brennende følelsen vedvarer, må du søke lege.
  • Åndedrettsvern . Varme epoksygasser er helsefarlige. I tillegg kan menneskelige lunger bli skadet under sliping av den herdede polymeren. For å forhindre dette må du bruke respirator. For sikker håndtering av epoksy må god ventilasjon eller avtrekkshet brukes.

Epoxy blir spesielt farlig når det brukes i store mengder og over store områder. I dette tilfellet er det strengt forbudt å arbeide med kjemikalier uten personlig verneutstyr.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Anbefalinger

De velprøvde rådene fra erfarne epoksyhåndverkere vil hjelpe nybegynnere med å lære det grunnleggende i håndverket og forhindre vanlige feil. For å lage produkter med et høyt nivå av kvalitet og pålitelighet, kan du finne noen tips som er nyttige.

  • Ved oppvarming av en tykk epoksyharpiks i et vannbad er det nødvendig å sikre at temperaturen ikke stiger over + 40 ° C og harpiksen ikke koker, noe som vil føre til en reduksjon i dens egenskaper og egenskaper. Hvis det er nødvendig å farge polymersammensetningen, brukes tørre pigmenter til dette formålet, som, når de tilsettes til harpiksen, må blandes grundig og jevnt til en jevn farget masse oppnås. Når du bruker et vannbad, må du sørge for at ikke en eneste dråpe vann kommer inn i epoksyharpiksen, ellers vil sammensetningen være grumsete og det vil ikke være mulig å gjenopprette den.
  • Etter at epoksyharpiksen er blandet med herderen, må den resulterende blandingen brukes innen 30-60 minutter. Restene kan ikke reddes - de må bare kastes, da de vil polymerisere. For ikke å kaste bort dyrt materiale, er det nødvendig å nøye beregne forbruket av komponenter før du starter arbeidet.
  • For å oppnå høy vedheft, må overflaten på arbeidsobjekter slipes og avfettes godt. Hvis arbeidet innebærer lag-for-lag påføring av harpiks, blir hvert påfølgende lag ikke påført det helt tørkede forrige. Denne klebrigheten vil tillate lagene å binde seg godt sammen.
  • Etter støping i en form eller på et fly, må den tørke i 72 timer. For å beskytte det øverste laget av materialet mot støv eller små partikler, er det nødvendig å dekke produktet med plastfolie. Du kan bruke et stort lokk i stedet for en film.
  • Epoksyharpiks tåler ikke ultrafiolette stråler fra solen, der den får en gul fargetone. For å holde produktene dine på sitt ideelle gjennomsiktighetsnivå, velg polymerharpiksformuleringer som inneholder spesielle tilsetningsstoffer i form av et UV -filter.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Når du arbeider med epoxy, må du finne en perfekt flat, horisontal overflate . Ellers kan produktet ende opp med en ujevn strøm av polymermasse på den ene siden. Mestring i å jobbe med epoxy kommer bare gjennom vanlig praksis.

Du bør ikke umiddelbart planlegge store og arbeidskrevende gjenstander for deg selv. Det er best å begynne å lære denne ferdigheten på små gjenstander, og gradvis øke kompleksiteten i arbeidsprosessen.

Anbefalt: