Hvordan Og Hva Du Skal Mate Jordbær Om Høsten? Hvordan Mate Etter Beskjæring? Hvordan Gjødsle Slik At Det Blir En God Høst? Høstfôring Ved Planting

Innholdsfortegnelse:

Video: Hvordan Og Hva Du Skal Mate Jordbær Om Høsten? Hvordan Mate Etter Beskjæring? Hvordan Gjødsle Slik At Det Blir En God Høst? Høstfôring Ved Planting

Video: Hvordan Og Hva Du Skal Mate Jordbær Om Høsten? Hvordan Mate Etter Beskjæring? Hvordan Gjødsle Slik At Det Blir En God Høst? Høstfôring Ved Planting
Video: Агрогороскоп с 26 по 28 сентября 2021 года. Луна для Жизни 2024, Kan
Hvordan Og Hva Du Skal Mate Jordbær Om Høsten? Hvordan Mate Etter Beskjæring? Hvordan Gjødsle Slik At Det Blir En God Høst? Høstfôring Ved Planting
Hvordan Og Hva Du Skal Mate Jordbær Om Høsten? Hvordan Mate Etter Beskjæring? Hvordan Gjødsle Slik At Det Blir En God Høst? Høstfôring Ved Planting
Anonim

Jordbær er en populær hageavling. Imidlertid klarer ikke alle gartnere å sikre en bærekraftig høst i mange år. Du kan ofte høre at buskene har blitt eldre, ikke mindre utbredt er oppfatningen om degenerering av hagejordbær når den visstnok går tilbake til sin naturlige tilstand som følge av den kalde vinteren. Det er færre bær på slike planter, mens størrelsen også avtar. Hva er i veien? Og saken viser seg å være omsorg, fôring er spesielt viktig, og ignorerer hvilken du kan dømme hagejordbær til årlig stress og for tidlig aldring.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Hvorfor bruke topp dressing?

Hagebruk avlinger er vesentlig forskjellige fra sine ville slektninger. Jordbær er intet unntak. Fruktene er mye, noen ganger titalls ganger, større, vanligvis er det mye flere av dem, og frukttiden er lengre, og i remontant -varianter kan denne prosessen fortsette til den første snøen.

Fruktens overflod og størrelse krever årlig fôring, og hvis dette ikke er gjort, vil utbyttet om 2-3 år faktisk nærme seg det som er karakteristisk for ville jordbær som vokser under naturlige forhold (3-5 bær).

Bilde
Bilde

Uten fôring oppfører noen av de moderne variantene seg på samme måte. Bær blir mindre, og antallet reduseres … Fibrøst rotsystem trekker raskt ut stoffene det trenger fra det øvre jordlaget, og siden det ikke er noen hovedrot som kan vokse til dypere lag, er det umulig å mate fra dem. Eksperimenter med å plante andre planter gir ingenting, om et år eller to vil alt gjentas igjen.

Bare rettidig fôring med mineralsk og organisk gjødsel kan redde situasjonen. Høstfôring er spesielt viktig, siden planter må forberede seg på vinteren for å overleve den uten tap og gå videre til neste like store frukt ..

Bilde
Bilde

En rekke gjødsel

Gjennom årtusener av jordbruk har menneskeheten empirisk funnet en rekke gjødsel, ved hjelp av hvilken en eller annen avling kan mates for å oppnå konsekvent høye avlinger. Vitenskap har hjulpet bønder siden 1800 -tallet. Slik dukket det opp meget effektive stoffer og blandinger av industriell produksjon, som fikk navnet mineralgjødsel. Her er noen eksempler på gjødsel som oftest brukes om høsten.

Mineral

Å mate jordbær med mineralgjødsel er en veldig effektiv måte å øke vitaliteten på og dermed gi avling.

Oftest brukes gjødsel fra følgende grupper for denne avlingen:

  • nitrogen (nitrophoska);
  • potash (kaliumsalt eller kaliumklorid);
  • fosforsyre (superfosfat, nitrofoska).
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Nitrophoska kan klassifiseres som gjødsel med en kompleks sammensetning, den bør brukes hvis det er nødvendig å tilsette nitrogen og fosfor i jorda. En god nitrogenkilde kan være ammoniakk eller ammoniakkoppløsning, men de bør brukes veldig forsiktig som gjødsel, siden det er fare for å overskride konsentrasjonen av det aktive stoffet i løsningen, noe som kan være skadelig for planter. Vi vil det skal huskes at overdreven nitrogengjødsling om høsten vanligvis forårsaker aktiv vekst av blader og til og med dannelse av nye stoloner (kinnhår) , som ikke bare ikke vil styrke anlegget, men tvert imot vil tvinge det til å kaste bort mineralelementer som er så nødvendige som forberedelse til vinteren. Det vil være veldig vanskelig å overvintre en slik gjengrodd busk, sannsynligheten for at den dør, vil øke betydelig.

Nitrogen er veldig viktig om våren, når jordbær må forberedes for blomstring og frukting.

Bilde
Bilde

Som det fremgår av navnet på gruppene med mineralgjødsel, er det viktigste nitrogensubstansen nitrogen, i det andre tilfellet er det kalium, og i den siste gruppen, henholdsvis, fosfor. Vanligvis kommer alle disse stoffene på en eller annen måte i jorda fra rester av døde dyr og planter, men det oppstår ofte problemer med dette på det dyrkede området, og særegenheten til jordbær lar ikke mineraler samle seg i tilstrekkelige mengder. Noen av stoffene vaskes ut med vann i dypere jordlag og blir på grunn av rotsystemets karakteristiske struktur utilgjengelige for jordbær, og det som blir igjen blir intenst konsumert under frukting og fjernet fra stedet sammen med høsten. Snart begynner jordbær å oppleve mangel på stoffer som er nødvendige for normal funksjon.

Noen gartnere er redde for å bruke mineralgjødsel på jorden, og argumenterer for beslutningen med ønsket om å få en såkalt ren høst, og glemmer at hagekultur, fremdeles ikke en enkel plante, det er en form oppnådd gjennom komplekst utvalg, for avsløring av alle de iboende egenskapene som naturlige forhold er uakseptable … For en slik høst må du gå til skogen. Men selv en enkel sammenligning av vill- og hagebær kan vise hvor mye mer intensivt jorden brukes av sistnevnte, og hvis du ikke legger til ytterligere nødvendige stoffer, vil alle fordelene bli intet.

Den mest effektive introduksjonen av forskjellige typer blandinger. I tillegg kan du finne ferdige blandinger av mineralgjødsel i forskjellige proporsjoner, og deres bruk sparer gartnerens tid betydelig.

Treaske, som inneholder kalium, fosfor og en rekke andre elementer som er nødvendige for planter, utfyller mineralfôringen ganske godt. Dette enkle middelet har en lang tradisjon for bruk, inkludert å hjelpe til med å bli kvitt noen skadedyr. Ask er helt trygt for planten ..

Bilde
Bilde

Mer et folkemiddel for mineral dressing er borsyre, det beriker jorda med bor , som er nødvendig for planter når de danner nye knopper og forbereder en ny høst. 1 gram av stoffet fortynnes i en bøtte med vann, plantene vannes med den resulterende løsningen. Bøtta skal være nok til 30-40 busker. Effekten av denne bandasjen er også todelt. Borsyre har desinfiserende egenskaper og vil hjelpe i kampen mot alle typer sopp, samtidig som den gir næring til plantene.

Også som kilde til kalsium, kalium og fosfor benmel brukes ofte, men i motsetning til mineralgjødsel forlenges effekten kraftig over tid, og det vil ikke være mulig å oppnå en rask effekt … Den kan brukes for generell jordberikelse, men som en høstdressing som tar sikte på å styrke jordbær for vinteren og forberede neste høst, er det fortsatt bedre å ty til industrielt oppnådd mineralgjødsel.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Økologisk

I årtusener gjorde jordbruket uten mineralgjødsel, og brukte mye organisk materiale som toppdressing - avfallsproduktene fra husdyr eller bearbeidede planterester.

I landlige områder, lenge, i frukthager og grønnsakshager, har gratis og praktisk talt ubegrenset ku- eller hestemøkk og kyllingavfall blitt effektivt brukt.

Det er viktig å huske at befruktning med umoden gjødsel eller fjørfe er avgjørende på grunn av høy avkastning av disse avfallsproduktene, siden de har et høyt nitrogeninnhold i form av forskjellige typer syrer som kan forårsake brannskader på blader eller røtter. av hagejordbær.

I sommerhytter, der kjæledyr ikke holdes, og produktene av livsviktig aktivitet må kjøpes, er mengden slik gjødsel ofte svært begrenset.

Gartnere har lenge lært hvordan man får mest mulig ut av selv en liten mengde organisk materiale. Den kan brukes til å kappe gangene i området med jordbær eller legge den til på samme måte på gangene. Denne fôringen mater jorden i 2-3 år.

Bilde
Bilde

Gjødsel, eller som sommerboere kaller det - mullein, må fortynnes med vann til konsistensen av rømme og la den brygge i 2-3 dager for at løsningen skal gjære. Deretter fortynnes den fortsatt med vann med en hastighet på 1 liter løsning per bøtte vann, og den resulterende sammensetningen helles over jordbærene under røttene.

Den mest aggressive er fortsatt fugleskitt .… Imidlertid overgår det også mange organiske gjødsel når det gjelder effektivitet. Tørr avføring kan tilsettes i en svært begrenset mengde mellom radene. Imidlertid er det samme det er tryggere å mate jordbær for å fortynne kyllinggjødsel med vann i forholdet 1:10 og la det gjære i 2 dager … Vanning av gangene, siden selv i en slik fortynnet form vil løsningen ha et økt innhold av nitrater - stoffer som inneholder nitrogen, og dette, som allerede nevnt, stimulerer veksten av blader og stilker, noe som ikke er nødvendig for jordbær om vinteren.

Mat jordbær og andre avlinger perfekt med infusjon av ugress … Et slikt verktøy hjelper ikke bare med å kvitte seg med ugress, men returnerer også stoffene som er fjernet av dem til jorda. Det beste er infusjon av brennesle .… To tredjedeler av en bøtte må fylles med urter (stilker og blader) av brennesle, hell vann og la det brygge i en uke. Fortynn infusjonen med vann i forholdet 1:10 før du vanner jordbærene. Vann ved roten.

Bilde
Bilde

Gode resultater kan oppnås ved å bruke den såkalte grønn gjødsel som toppdressing .- urter med et høyt innhold av mineraler: erter, lupiner, bønner, etc.

Alle disse plantene tilhører belgfrukterfamilien, et trekk ved mange av dem er den fantastiske evnen til å konsentrere mineraler. Greens av disse plantene er plassert på jordbærene og dekket med jord.

Råtnende, stilker og blader av grønn gjødsel vil gi jorden akkumulert av dem nitrogen, fosfor, kalium og andre mineraler.

Bilde
Bilde

Et godt resultat kan observeres ved å bruke brød som toppdressing .… Tørket brødskorpe må helles med vann og vente på at gjæringen skal skje, minst en uke. Løsningen må blandes med vann i et forhold på 1:10 og vanne jordbærbuskene under roten eller mellom radene med den. Gjærsopp kommer inn i bakken, som omdanner mange mineraler til en form som er praktisk for planter å konsumere, og bidrar dermed til ernæringen.

Et annet folkemiddel - vanning av jordbær med melkevassle … Noen ganger er det på det at kyllingfett insisteres eller tre aske blir avlet. Denne ekstra dressingen beriker ikke bare jorda med mineraler, men øker også surheten, og fungerer også som grobunn for utvikling av jordbakterier, som fremskynder nedbrytningen av organisk gjødsel.

Bilde
Bilde

Når skal man gjødsle?

Tidspunktet for fôring er i stor grad bestemt av de klimatiske forholdene i regionen. Så, i Sibir må disse hendelsene gjennomføres to måneder tidligere enn i Black Earth -regionen eller Moskva -regionen, der manipulasjoner med jordbær vanligvis slutter i oktober … Vekstsesongen for hagejordbær avhenger av gjennomsnittlige daglige temperaturer, og ingenting kan gjøres med det, bortsett fra å plante dem i et drivhus eller drivhus. Men denne måten er mye dyrere enn tradisjonell utendørs dyrking.

En av faktorene som bestemmer tidspunktet for fôring bør være plantens livssyklus. Blomstring, frukting, forberedelse til vinter og akkumulering av styrke til neste høst, dette er hovedstadiene som en dyrket plante går gjennom, og de bør styres av slik at det blir en god høst lengst mulig tid.

Bilde
Bilde

Fôring av jordbær bør i alle fall utføres etter frukting.

De innførte stoffene kan påvirke kvaliteten på bærene, dette gjelder spesielt mineralgjødsel, som raskt absorberes av planter og gir en nesten umiddelbar effekt. Dermed bør aktiv forberedelse for vinteren og neste høst startes umiddelbart etter at de siste fruktene er høstet. I remontant -varianter er det vanskelig å vente til frukten er slutt, de kan blomstre og bære frukt til frost. Av denne grunn utsettes mange av de nødvendige aktivitetene med slike planter til sen høst.

Vinteraktiviteter kan omfatte fjerning av gammelt løvverk. Etter beskjæring er fôring ganske passende … Jordbær trenger først og fremst kalium og fosfor, som er nødvendige for etablering av nye knopper, inkludert blomsterknopper. Rikelig fôring med nitrogen kan provosere aktiv vekst av blader og skudd, dette vil ikke tillate at planten samler nok næringsstoffer for den kommende vinteren, men du bør heller ikke ignorere nitrogennæring helt. En blanding av organisk materiale som kilde til nitrogen, med fosforgjødsel og kaliumsalt er perfekt på dette tidspunktet.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

En høsttransplantasjon for å forynge plantasjen er også en grunn til å mate plantene i tillegg … Tørr mineralgjødsel påføres under planting i hullene. Rikelig vanning fremmer deres aktive oppløsning og assimilering av planter. Etter transplantasjon kan jordbær mates med organisk materiale: gjødsel eller grønn gjødsel, som er begravet i midtgangene. Om høsten vil prosessen med nedbrytning av organisk gjødsel av bakterier begynne, så vil det fortsette om våren, dette vil tillate jorden å samle nok stoffer som er nødvendige for neste høst.

Bilde
Bilde

Hvordan mate riktig?

Grunnleggende fôringsregler kan ikke ignoreres.

  • Mineralgjødsel forbrukes raskt og effektivt, derfor er det først og fremst viktig for plantene selv, at deres akkumulering i jorda er ubetydelig, siden deres virkestoffer lett kommer i reaksjoner eller vaskes ut av vann i dypere jordlag. Påføringen av mineralgjødsel nær røttene eller under roten gir det beste resultatet … Det er av denne grunn at det er uønsket å bruke nitrogengjødsel om høsten. De må påføres om våren for å bygge opp den grønne massen som vil gi næring til planten og danne grunnlaget for den fremtidige høsten.
  • Organisk materiale er viktigere for å berike jorda på stedet, introduksjonen under roten er valgfri og noen ganger farlig … Vanligvis varer effekten av behandling med organisk gjødsel 3 år. Gjødsle nettstedet regelmessig med dem. I dette tilfellet vil prosesser stadig forekomme i jorda og frigjøre stoffer som er nødvendige for planter.
  • Fersk gjødsel eller fugleskitt er ikke tillatt for jordbærbusker ., siden de inneholder ganske aggressive syrer som kan forårsake brannskader på blader og røtter, og til og med død av planter. For å behandle området med denne effektive gjødsel, bør du ta det råtne materialet og fortynne det med vann. Løsningen bør infunderes i minst en uke, gjæringsreaksjoner nøytraliserer syrer, og alle stoffer som er nyttige for planter vil forbli i samme mengde.
  • Industrielle mineralblandinger for jordbær kan ha store effekter , er det viktig å følge instruksjonene når du bruker dem og ikke overskride dosen.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Anbefalinger

  • De beste resultatene oppnås når kombinere organiske jordnæringsstoffer med mineral gjødsel for planter.
  • Om høsten kan råtten gjødsel eller kompost fra matavfall mulch stedet opptatt med jordbær. Du kan også kaste ugresset som er samlet opp til høsten, og erstatte dem med det så populære halmen, det er viktig å sørge for at det ikke er frø på dem. Prosedyren har en dobbel effekt, på den ene siden starter en langsom fôring av området, på den andre siden opprettes en luftpute som redder jordbær fra vinterfrost.
  • Til For å oppnå de beste overvintringsresultatene, bør du ikke la jordbærene stå helt uten blader , det skal gå under snøen, etter å ha hatt tid til å komme seg etter frukting, og derfor er det umulig å ignorere nitrogengjødsling helt, det er viktig å ikke overdrive. Gjødsel eller kyllingavfall er en utmerket kilde til nitrogen i moderate mengder.
  • Hvis det av en eller annen grunn ikke var mulig å utføre høstmating i tide, er det ikke nødvendig å gjøre det under snøen , er det bedre å utsette noen prosedyrer til våren eller til og med neste høst, for ikke å forstyrre plantene som går over i en vinterdvalemodus.
  • Hvis høsten er tørr, er det bedre å kombinere toppdressing med vanlig rikelig vanning av området med hagejordbær ., vann vil oppløse mineraler og skape et gunstig miljø for mikroorganismer som bryter ned organisk materiale.

Anbefalt: