Formering Av Tradescantia: Hvordan Forplanter Den Ved Frø, Deling Og Stiklinger I Vann? Omsorg Etter Podning

Innholdsfortegnelse:

Video: Formering Av Tradescantia: Hvordan Forplanter Den Ved Frø, Deling Og Stiklinger I Vann? Omsorg Etter Podning

Video: Formering Av Tradescantia: Hvordan Forplanter Den Ved Frø, Deling Og Stiklinger I Vann? Omsorg Etter Podning
Video: Stiklinger af roser - sådan gør du 2024, Kan
Formering Av Tradescantia: Hvordan Forplanter Den Ved Frø, Deling Og Stiklinger I Vann? Omsorg Etter Podning
Formering Av Tradescantia: Hvordan Forplanter Den Ved Frø, Deling Og Stiklinger I Vann? Omsorg Etter Podning
Anonim

Tradescantia er en plante med lange klatreskudd av familien Commeline, egnet for dyrking både innendørs og i blomsterbed. Det har vært kjent for blomsteroppdrettere siden 1600 -tallet. Blant elskere av blomsterblomstring har Tradescantia mottatt universell anerkjennelse for sin enkle omsorg og upretensiøsitet i forhold til forholdene. I dag vil vi fortelle deg hvordan du kan forplante Tradescantia hjemme.

Bilde
Bilde

Beskrivelse

Først vil vi introdusere deg for denne planten. Den viktigste dekorative effekten leveres av flere grener med fantastiske blader, malt i en rekke fargevalg - fra grønt (med sine forskjellige nyanser) til blåbær, og noen varianter har blader med originale striper. En kaskade av velstelte planter med frodig løvverk ligner en magisk foss . Tradescantia blomstrer med ubeskrivelige blomster, som etter sitt utseende ikke inspirerer kontemplatorer spesielt, derfor anbefaler mange designeksperter å plukke knoppene.

Moderne oppdrettere jobber stadig med å lage nye naturskjønne varianter av Tradescantia, etterspørselen som fortsetter å vokse, takket være enkel plantepleie og enkle avlsmetoder.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Reproduseringsmetoder

Den beste tiden å avle Tradescantia er våren. Du kan gjøre dette på andre tider av året, det anbefales ikke bare om vinteren. Ikke glem å alltid ta hensyn til en finess: disse plantene har veldig skjøre sprø stilker, vær ekstremt forsiktig når du jobber med dem. Tradescantia kan formeres ved stiklinger, rotte stiklinger, dele busker og frø.

Stiklinger

Den enkleste og mest populære måten. For poding velges sterke modne skudd og kutt opp til 15 cm lange kutt. Kuttene gjøres under nodene slik at hver av stiklingene er med knopper. Stiklinger dyppes i vann for å danne røtter.

Etter omtrent 10 dager vokser små røtter (ca. 5 cm). Rotete stiklinger må plantes i potter, flere stykker kan være i hver. For å styrke forgreningen av busken praktiseres forkortelse av stilkene. Den riktige sammensetningen av jordblandingen er nøkkelen til god utvikling av stiklingene. Det bør inneholde kompostjord, humus og elvesand.

Noen dyrkere planter stiklinger direkte i potter med et underlag, og omgår rot i vann . Ved en temperatur på omtrent +20 grader og diffust belysning vil røttene vokse vellykket i underlaget, og skudd med mange grener og vakkert løv vil dannes fra knoppene på stiklingene. Med full overholdelse av landbruksteknologi vokser det etter 1–1, 5 måneder en helt dekorativ busk.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Roterende stiklinger

På de hengende grenene av Tradescantia er det alltid knapt merkbare rotrudimenter. Hvis skuddet "når" jorda, klistrer det umiddelbart til bakken, som vellykket brukes til reproduksjon. En gryte med et vått underlag plasseres ved siden av hovedplanten, en av de nedre skuddene er bøyd til den og festet til bakken med en hårnål. Røttene begynner nesten umiddelbart å spire inn i jorden, en ny busk dannes.

Den ferdige rotte busken kuttes fra moderplanten og dyrkes separat.

Bilde
Bilde

Ved å dele busken

Denne prosedyren utføres på våren. Planten graves ut av potten, røttene fjernes fra jorden og kuttes i biter med en skarp hagekniv. Skjæresteder er drysset med aske (du kan bruke aktivt karbon) og sitter i preparerte beholdere med et underlag.

Bilde
Bilde

Frø

Dette er den lengste veien. Hvis Tradescantia formeres av frø, vil 2-3 år gå fra øyeblikket såing av frøene til en voksen busk. Før planting blir frøene dynket i en løsning av en vekststimulator i flere timer, så blir de sådd på en grunn dybde i en beholder med en fuktet jordblanding. Avlinger er dekket med gjennomsiktig materiale og plassert i et rom med en temperatur innenfor 20 grader over null.

De venter på fremveksten av frøplanter, og overvåker nøye betingelsene for internering (temperatur, fuktighet) og ventilerer systematisk det improviserte "drivhuset ". Med fremveksten av frøplanter fjernes lyet. Når 3-4 blader dannes på plantene, kan de transplanteres i separate boller eller potter.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Omsorgsfunksjoner

Til tross for sin bemerkelsesverdige evne til å "holde utenfor" eierne, trenger Tradescantia fortsatt minimal oppmerksomhet og enkelt vedlikehold. Overvåk tilstanden til matjorden, vann rikelig med vann i varmt vær, tapp overflødig vann fra brettene, og sørg for moderat vanning om vinteren.

Ikke overdriv med toppdressing - Tradescantia undertrykkes av overdreven mengde næringsstoffer i jorda, noe som påvirker dets dekorative effekt negativt . Påfør kompleks gjødsel med halve mengden som er angitt i anbefalingene. For å opprettholde tettheten av bladene og buskens vakre form, klemmes unge planter.

Hvis omsorgsreglene brytes, kan plantene bli syke. Mangel på lys vil føre til "skallethet" av stilkene, de begynner å strekke seg, og bladene blir små og sjeldne. Hvis luften er for tørr, tørker bladets spisser ut.

Utilstrekkelig vanning indikeres av trege stengler og blader, og dens overflødighet - deres brune fargetone. Etter å ha lagt merke til avvik i utseendet til favorittplanten din, må du rette opp situasjonen - følg pleieparametrene.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Fordelaktige funksjoner

Tradescantia siden antikken tiltrukket blomsteroppdrettere ikke bare med sin subtile originale skjønnhet, men også med sine medisinske egenskaper:

  • gartnere kjenner det som et hemostatisk og helbredende middel for hudskader;
  • hvis du legger et friskt blad på det ømme stedet og lager bandasje, vil såret stoppe blødning, hevelse og blåmerker vil avta, og mindre kutt og riper vil raskt gro;
  • det er nyttig å tygge et blad av tradescantia med jevne mellomrom for å forhindre tannkjøttproblemer;
  • alkoholholdige infusjoner brukes til kremer i behandling av skader og for å gni ømme flekker;
  • Avkok av Tradescantia lindrer symptomer på forkjølelse ved halssykdommer og ARVI (gurgling).
Bilde
Bilde

Men man bør ikke glemme at selvmedisinering er ekstremt farlig - forhåndskonsultasjon med en spesialist er alltid nødvendig.

Når du kommer hjem etter en lang dag på jobben, vil du gjerne slappe av i en atmosfære av hygge og komfort ved synet av velstelte planter. Hvis du er seriøst interessert i dyrking av Tradescantia, vil det sikkert bli et uunnværlig tillegg til samlingen av planter i det indre av hjemmet eller hagen din.

Anbefalt: