Hvordan Løser Man Opp Epoksyharpiks? Hvordan Rengjøre Epoksy Med Løsemiddel? Hvordan Ellers Vaske Det Av Etter Herding?

Innholdsfortegnelse:

Video: Hvordan Løser Man Opp Epoksyharpiks? Hvordan Rengjøre Epoksy Med Løsemiddel? Hvordan Ellers Vaske Det Av Etter Herding?

Video: Hvordan Løser Man Opp Epoksyharpiks? Hvordan Rengjøre Epoksy Med Løsemiddel? Hvordan Ellers Vaske Det Av Etter Herding?
Video: How to Clean Epoxy (Cured or Uncured) 2024, Kan
Hvordan Løser Man Opp Epoksyharpiks? Hvordan Rengjøre Epoksy Med Løsemiddel? Hvordan Ellers Vaske Det Av Etter Herding?
Hvordan Løser Man Opp Epoksyharpiks? Hvordan Rengjøre Epoksy Med Løsemiddel? Hvordan Ellers Vaske Det Av Etter Herding?
Anonim

Herding av ethvert epoksybasert materiale er bare mulig etter at det reagerer med herderen, så det er mye lettere å behandle det fargede området før den siste polymeriseringen. Den kjemiske formelen for epoksyharpiks har en kompleks struktur, bestående av korte polymerkjeder, som gir sammensetningen høy styrke . Det er ganske vanskelig å vaske av en så herdet flekk. I artikkelen vil vi finne ut hvordan dette kan gjøres.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Mekaniske rengjøringsmetoder

Fjerne epoksyflekker hjemme kan gjøres mekanisk. Noen ganger er det bedre enn å bruke kjemiske løsningsmidler. Imidlertid absolutt ikke å gjøre uten dem.

Hvor raskt resultatet kommer, avhenger av størrelsen og alderen på flekken, samt på delikatessen til materialet den påføres.

Bilde
Bilde

Varmebehandling

Området med flekken behandles med en varm luftstråle fra en hårføner i bygningen. Prosessen med å fjerne herdet epoksy er som følger:

  • behandle det fargede området med aceton eller vask med oppløsende egenskaper;
  • slå på hårføner, varm opp harpiksstedet til en temperatur som overstiger 180-190 grader (begrensende temperatur på stoffets varmebestandighet);
  • som det varmes opp og flytende, er det nødvendig å rengjøre tilstrømningen;
  • du kan slippe aceton inn i midten av flekken for å rengjøre mer effektivt;
  • det er bedre å tørke av harpiksen med en svamp eller en myk klut, men om nødvendig kan en skarp kniv også brukes;
  • den gjenværende harpiksen varmes opp igjen ved å gjenta prosessen til harpiksen kan fjernes helt.

Vanligvis tar det ikke mer enn 5 minutter å fjerne flekker. Hvis det ikke er mulig å bruke en hårføner, kan du bruke et loddejern. Det varmer harpiksen bare gjennom papirlaget.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Fryser

For å fjerne en epoxyflekk fra et produkt, trenger det ikke å plasseres i frysekammeret, spesielt siden det ikke i alle tilfeller er en slik mulighet. Et spesielt kjølemiddel må kjøpes fra byggeavdelingen.

Men når du jobber med ham, må du ta vare på sikkerheten: kjøp tykke hansker, vernebriller og åndedrettsvern. Arbeid med kjølemiddel uten dem er helsefarlig.

Bilde
Bilde

Hvordan utføres behandlingen:

  • det er nødvendig å bare jobbe med åpne vinduer eller med ventilasjon for tilførsel slått på;
  • det skal ikke være barn, dyr i rommet;
  • rist boksen kraftig før du bruker produktet;
  • spray kjølemedium på det herdede området med harpiks i en avstand på 30 cm, mens flasken skal rettes oppover;
  • når harpiksen begynner å smuldre, er det viktig å tørke av epoksyet umiddelbart, skrape av med en kniv eller slikkepott (du kan prøve å bryte flekken med en hammer og bruke en støvsuger for å samle smulene).

Om nødvendig sprayes kjølemediet to ganger på harpiksen . Fragmenter av epoksy må kastes umiddelbart, tett pakket i en plastpose. Denne metoden er mest egnet hvis harpiksen ikke kan fjernes kjemisk, og termisk virkning er umulig på grunn av risikoen for ødeleggelse av overflaten. Klipp av flekken lag for lag for å unngå utilsiktet skade på basen.

Hvis omfanget av forurensning er stort, vil det ta mer tid og mye tålmodighet. Prosessen er tidkrevende.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Bruk av kjemikalier

Selv om epoksy anses som et løselig materiale, kan ikke alle løsninger vaske det av. Epoxy er preget av høy kjemisk motstand, derfor er det nødvendig å velge et ganske aggressivt stoff for å oppløse det . Før du kjøper komposisjonen, må du lese på etiketten om den er egnet for en bestemt situasjon. Mange løsemidler kan skade huden, etterlate merker på steinoverflater og brenne gjennom plast. Spesiell forsiktighet vil være nødvendig når du arbeider med dyre møbler og tekstiler. Etter å ha behandlet et stoffprodukt med noen av metodene, er det viktig å vaske tøyet i varmt vann med et pulver som er kjent i sammensetningen.

For å fjerne flekken uten å berøre basen, kan du prøve å bruke emalje og lakkfortynner eller aceton . Først påføres et par dråper av produktet på midten av epoksyperlen, hvoretter reaksjonen evalueres. Hvis harpiksen løses opp, kan rengjøringsmiddelet fikse problemet. Områdene med harpiks tørkes med et slikt middel, mens overflaten rengjøres mekanisk.

Arbeidet utføres utelukkende i respirator, med åpne dører og vinduer . Det er tilrådelig å rengjøre det i det fri, ettersom løsemiddeldampene er svært giftige.

Bilde
Bilde

Ikke hell en stor mengde løsemiddel på plast og tre om gangen - dette vil skade materialet.

Hva annet kan du fortynne epoksyet med etter herding? Epoksy kan raskt oppløse metylenklorid, men det er et så etsende og giftig kreftfremkallende stoff at du ikke bør bruke det. Håndverkere hjemme brukes ofte til å rydde opp i epoksyrester:

  • neglelakk fjerner;
  • denaturert alkoholoppløsning;
  • SP-6;
  • DMF eller DMSO.

Det er mer eksotiske måter å fjerne harpiksoppbygging etter herding. Du kan prøve å oppløse det med brus-Pepsi-Cola eller Coca-Cola. MEN det er også tips om hvordan du kan bli kvitt drypp ved å bruke apoteksløsningen "Dimexide" i et forhold på 1: 3 med vann . Plasseringen av flekken er fuktet, og deretter prøver de å fjerne den.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

En universell fjerner som er designet for å fjerne gamle maling- og lakkbelegg, kan også hjelpe til med å takle en flekk i flekker . Hun myker også det herdede belegget, etterfulgt av behandling av harpiksen på overflaten med en konstruksjonssparkel eller kniv. Det er ikke lett å finne en effektiv vask av høy kvalitet nå. Den er beregnet for rengjøring av arbeidsflater, verktøy, men uegnet som løsningsmiddel.

Det er viktig å huske at svovelsyre ikke kan brukes til å rengjøre overflater og myke opp epoksy.

I en kjemisk reaksjon med metaller brenner denne svært giftige oksidanten gjennom treverket . Det utgjør en fare for menneskers helse. Hvis den kommer i kontakt med huden, etterlater svovelsyre en kjemisk forbrenning.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Forebyggende tiltak

Bruk av kjemikalier og kjølemedier for å fjerne epoksyforekomster krever obligatorisk bruk av personlig verneutstyr: respiratormasker, vernebriller og hansker. Hvis behandlingen innebærer sprøyting, er det nødvendig med et beskyttende forkle . Rommet der arbeidet utføres skal kunne ventileres.

Etter rengjøringsprosedyren må alle beskyttelsesgjenstander skylles med rennende vann og tørkes.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Nyttige tips

Det skjer at under rengjøringsprosessen kommer litt epoksylim på huden (hender, andre områder). Dette er hovedsakelig tilfellet for de som forsømmer anbefalingene for bruk av vernehansker. Hvis du ikke reagerer raskt, er det stor risiko for å få en kjemisk forbrenning eller utvikle kontaktdermatitt. Følgende manipulasjoner kreves:

  • vask stedet for kontakt med epoxy umiddelbart med såpe;
  • bruk desinfeksjonsmiddel på dette området;
  • tørk det behandlede området grundig med en myk klut eller et papirhåndkle.
Bilde
Bilde

Skrell av hendene

Det er tillatt å bruke aceton for å fjerne flekker fra epoksylim fra hendene, men dette bør ikke gjøres med sensitiv hud. Aceton (neglelakkfjerner) behandler bare harpiksstedet, ikke hele hånden . Ellers kan det oppstå sprekker på overflaten av huden. Etter rengjøring med aceton vaskes hendene med såpe, eventuell nærende krem påføres huden.

Hvis forurensningen allerede har stivnet, uten tilsyn umiddelbart, må den dynkes i vegetabilsk olje til den eksfolierer grundig.

Bilde
Bilde

Vask av klærne

Eposidka absorberes umiddelbart i stoffet og herder veldig raskt. Aggressive rengjøringsmetoder kan skade fibrene og skade varen irreversibelt. Små tjærestreker kan prøves å rydde opp.

  1. Fukt flekken med 10% ammoniakk, etylalkohol. Vent et par minutter, og skrap deretter av harpiksen med hjørnet på en slikkepott.
  2. Legg det skitne i en tett pose og frys i 2 timer. Prøv deretter å skrape av epoksyen fra stoffet.
  3. Dekk tjæreflekken med et rent papir, kjør et oppvarmet jern på toppen av det flere ganger til sammensetningen er helt smeltet. Fjern deretter harpiksen med en egnet enhet.
Bilde
Bilde

Fjern tjære fra flisene

Stygge epoksyoppbygginger er enkle å fjerne når det kommer til nye flekker. Du trenger en fuktig klut og såpevann. Enhver metode beskrevet ovenfor er egnet for behandling av herdede flekker: oppvarming, frysing, kjemiske løsningsmidler . Flisen er motstandsdyktig mot nesten enhver eksponeringsmetode. Men du kan bare fjerne limet fra brettet med et loddejern. Andre alternativer vil ødelegge delen uten sjanse for gjenoppretting.

Vær ekstremt forsiktig og forsiktig når du arbeider med kjemikalier! Ikke glem sikkerhetstiltak!

Anbefalt: