Nitrogen Gjødsel: Hva Er Det? Typer, Plasseringsfaktorer, Betydning Og Anvendelse Av Nitrogengjødsel Hjemme

Innholdsfortegnelse:

Video: Nitrogen Gjødsel: Hva Er Det? Typer, Plasseringsfaktorer, Betydning Og Anvendelse Av Nitrogengjødsel Hjemme

Video: Nitrogen Gjødsel: Hva Er Det? Typer, Plasseringsfaktorer, Betydning Og Anvendelse Av Nitrogengjødsel Hjemme
Video: Naturlig gjødsel (del 1) 2024, Kan
Nitrogen Gjødsel: Hva Er Det? Typer, Plasseringsfaktorer, Betydning Og Anvendelse Av Nitrogengjødsel Hjemme
Nitrogen Gjødsel: Hva Er Det? Typer, Plasseringsfaktorer, Betydning Og Anvendelse Av Nitrogengjødsel Hjemme
Anonim

De viktigste nyttige elementene for planteernæring blir konsumert fra jorden. I mangel eller mangel bremser utviklingen av avlinger. I dette tilfellet blir de svake, lider oftere av skadedyr, bakterielle eller soppsykdommer. Men etter hvert som næringsstoffer passerer inn i planteorganismen, reduseres mengden i jorden gradvis. På fruktbar jord det første året kan du få en rik høst, men hvert år blir jorda dårligere, og utbyttet reduseres. Derfor, etter to år, er det viktig å gjødsle stedet flere ganger per sesong, og fylle opp stoffene som ble absorbert av plantene under veksten.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Hva er det og hva er det til?

Gjødsling av jorda er et agroteknisk tiltak som, når det brukes riktig, bidrar til å forbedre jordens tilstand for en årlig rik høst og styrke immunsystemet til avlinger.

Det riktige valget av dressinger ligger i å kjenne deres egenskaper, idet man tar hensyn til egenskapene til jordsmonnet og plantens behov , samt i samsvar med dosering og sikkerhetstiltak. Dette er den eneste måten å øke utbyttet av frukt- og grønnsaksavlinger betydelig eller forlenge blomstringen av dekorative planter.

Det er mange naturlige stoffer eller kjemikalier som planter trenger for å vokse harmonisk . Og nitrogen spiller en viktig rolle i denne prosessen. Mangelen på dette kjemiske elementet i jorda kan etterfylles som et eget aktivt stoff (monoforming). Imidlertid brukes komplekser som inneholder nitrogen oftere. Disse blandingene er de mest praktiske.

Bilde
Bilde

Viktigheten av nitrogengjødsel for landbruksavlinger skyldes at nitrogen påvirker metabolismen av planter og er et byggemateriale for dannelsen av cellene deres. Nitrogenforbindelser (som ingen andre) påvirker absorpsjonen av alle nyttige mineraler og vitaminer. Takket være nitrogen er prosessen med klorofyllsyntese mer aktiv.

Alle disse komplekse biokjemiske prosessene fungerer for:

  • økt plantevekst, spesielt deres unge skudd - de vegetative organene når frøene modnes er betydelig utarmet i nitrogen, i løpet av denne perioden er det spesielt nødvendig;
  • økt produktivitet - dette elementet påvirker dannelsen av avlingen, øker størrelsen på blomster først og deretter frukt;
  • helbredelse av sår på planter og økende immunitet mot sykdommer;
  • akselerasjon av frukting - det hender at fruktplantasjer, som vokser aktivt oppover og i bredden, ikke blomstrer i årevis, ikke bærer frukt, mating to ganger i året med nitrogengjødsel hjelper til med å takle dette problemet.
Bilde
Bilde

Produksjon

I den moderne verden produseres mer og mer mineralgjødsel i alle land. Bruken av dem vokser også. Verdensmarkedet for mineralgjødsel har økt nesten flere ganger og har en stabil trend mot videre vekst . Den ledende posisjonen er okkupert av asiatiske land og store europeiske.

Denne industrien er en av de ledende i den russiske kjemiske industrien . I forhold til resten av næringene er den den mest avanserte på grunn av den aktive moderniseringen av industrien som helhet og utstyrer fabrikkene med høyteknologisk utstyr. Derfor er de tradisjonelle og innovative produktene som produseres ikke bare konkurransedyktige på verdensmarkedet for mineralgjødsel, men har også viktige fordeler. I bransjen produserer rundt tretti bedrifter opptil 8% av den globale produksjonen. Og blant verdens største produsenter og eksportører av disse produktene inntar de førsteplassen i salg av nitrogenkomplekser.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

I segmentet av markedet for alle typer gjødsel har produksjonsvolumet for hovedtyper nitrogengjødsel ikke endret seg på mange år - det holder indikatoren på 49%.

Gjødsel som inneholder nitrogen er hentet fra et mineral med tre formler av forbindelser: amid NH2, ammonium NH4 og nitrat NO3

Grunnstoffet er ammoniakk, hentet fra hydrogen og nitrogen. Nitrogen i atmosfæren har et volum på 78% - det er hovedkomponenten i luft. Og mengden hydrogen i atmosfærisk luft er ubetydelig; det er snarere en urenhet. Derfor er hovedkilden til hydrogen naturgass, koksovn og oljegasser.

Det er flere teknologier for produksjon av ammoniakk: ved konvertering av koks, som krever en enorm mengde kull, og ved den elektriske metoden, med store energiforbruk. Derfor ble fabrikkene som produserte ammoniakk i Russland bestemt av slike lokaliseringsfaktorer - nærheten til kullforekomster, samt termiske kraftverk som opererer på gass, kull eller fyringsolje og vannkraftverk.

Bilde
Bilde

Mesteparten av produksjonen av mineral nitrogengjødsel er lokalisert i den europeiske delen av landet; i den asiatiske delen produseres bare en liten mengde. Bedrifter er også lokalisert i de største metallurgiske sentrene.

Så, i Zarinsk, Novotroitsk, Chelyabinsk, Magnitogorsk, blir nitrogenholdig gjødsel produsert av metallurgiske anlegg selv som biprodukter.

En av de ledende russiske fabrikkene for mineralgjødsel i Kirovo-Chepetsk produserer, sammen med ammoniumnitrat og nitroammophos, nye produkter: hurtigvirkende gjødsling ASN fra nitrogen, svovel og nitrat og AKS-tørt urea-ammoniumnitrat.

Anlegget i Nevinnomyssk, Stavropol -territoriet, er en annen ledende produsent av ammoniakk i verden . Det leverer ikke bare produkter til russiske kjemiske og landbruksforetak, men eksporterer også en betydelig mengde av det til rundt 40 land rundt om i verden.

Bilde
Bilde

I flere år har ledende posisjon i bransjen blitt holdt av OJSC NAK Azot, Novomoskovsk, Tula Region

Nitrogengjødsel produseres i store mengder. Derfor har hvert foretak som spesialiserer seg på produksjon av mineralgjødsel sine egne kjemiske anlegg i nærheten, som produserer ammoniakk fra luft og salpetersyre, som deretter sendes til verkstedene i nærheten.

Samme produsenter i denne industrien (Salavat, Angarsk) produserer sine nitrogenprodukter fra oljeraffineringsavfall.

De siste årene, i stedet for koks og koksovn, har naturgass blitt brukt som råstoff i produksjonen av ammoniakk. Fokuset på store gassrørledninger gjorde det mulig å lokalisere spesialiserte komplekser nærmere forbrukerne av disse produktene.

Bilde
Bilde

Oversikt over arter

Alle nitrogenholdige forbindinger etter opprinnelse er av to grupper

  • Mineral (uorganisk) mikronæringsstoffer syntetisert kjemisk i en form som er lett for planter å assimilere. Noen av dem er produsert av kjemisk industri, andre er industriavfall. Naturlige salter brukes også som gjødsel. Disse inkluderer: nitrogen, nitrat, mikronæringsgjødsel og organiske forbindelser, for eksempel urea.
  • Økologisk - de skylder sitt utseende til naturlige produkter av vital aktivitet av dyr eller vegetabilsk opprinnelse, som, før de absorberes av planter, må rotere og brytes ned i bakken.

For å håndtere de mange representantene for gjødselklassen, vil deres klassifisering hjelpe. Hun deler dem i grupper avhengig av tilstedeværelsen av komponenter og prosentandelen nyttige elementer som bestemmer deres egenskaper.

Bilde
Bilde

Den første indikatoren - virkningens art - deler dem i direkte og indirekte

De direkte bidrar til berikelse av jorda med mikro- og makroelementer som er nødvendige for ernæring av avlinger.

Indirekte forbedrer de effektiviteten til mineraler, for eksempel påvirker de endringen i jordens sure miljø (kalk, kritt og andre).

Det neste tegnet er komposisjon . Direkte visning kan være enkel og består av bare ett element. For eksempel inneholder direkte nitrogenholdig gjødsel ett mineralelement - nitrogen. Og komplekse består av flere komponenter, oftest er det en kombinasjon av nitrogen, kalium, fosfor med andre stoffer i mindre mengder. Eksempler er diammofoska, natriumnitrat og lignende, hvis navn gjenspeiler sammensetningen av toppdressingen.

I henhold til aggregasjonstilstanden skilles det ut flere kategorier

  1. Faste gjødsel i form av pulver, granulat eller krystaller. De kan også produseres i form av tabletter, pinner i forskjellige størrelser, egnet både for tørr påføring i jorda, og når de er oppløst i vann.
  2. Væske. I denne aggregeringstilstanden absorberes de bedre av planter. De tilsettes til jorden under vanning, og er også egnet for sprøyting av blader.
  3. Halvflytende.
  4. Gassformig (CO2).
Bilde
Bilde

Valget bestemmes av produsentene i henhold til bekvemmeligheten med påføringsmetoden og avhengig av arealet til det dyrkede området. For eksempel, for potteplanter, er væske eller pinner bedre egnet, og for store områder er det mer praktisk å bruke pulver sprayet ved hjelp av landbruksteknologi.

I henhold til den aktive ingrediensen er sammensetningene som vurderes klassifisert i grupper: ammoniakk, nitrat og amid. Ammoniumformen av nitrogen er gunstigere for assimilering av planter og akkumuleres ikke i frukt i form av overskudd, i motsetning til nitrogen som brukes i nitratformen . Men ammoniumnitrat er spesielt aktivt og inneholder samtidig to nitrogenformer: ammonium og nitrat.

Moderne landbruksprodusenter er i stor etterspørsel etter universelle og konsentrerte toformede ammoniumnitrat og karbamid (urea). De gir optimal næringsbalanse i jorda og inntar en ledende posisjon i segmentet av nitrogenholdig gjødsel.

Urea er en høyt konsentrert amidgjødsel . Det er mye brukt i avlingsproduksjon på grunn av tilstedeværelsen i sin sammensetning av den maksimale prosentandelen av aktiv substans - 46%. Dette er det største beløpet sammenlignet med andre produkter. Urea er den mest gunstige gjødsel for personlige datterier. Den er produsert i to versjoner (hvite granulater eller gjennomsiktige krystaller) og har et lavt innhold av urenheter.

Bilde
Bilde

Blant gjødsel med en lav andel makronæringsstoffer er produksjonen og salget av noen nå stadig synkende, men populariteten til ammoniumsulfat er uendret.

Ammoniumnitrat inneholder opptil 35% av den basiske aktive ingrediensen . Den har god vannløselighet og produseres i små granulater opptil 3 mm. Det kan også være i form av flate flak eller i form av plater.

Ikke-granulert nitrat er svært hygroskopisk, i stand til å absorbere fuktighet og samtidig kake . Derfor har den økt krav til lagringsforhold - bare i et tørt rom og i små poser.

Urea er lett oppløselig og kan, under forhold med svært høy luftfuktighet, kaste seg sammen i en stor klump. Den brukes hovedsakelig på lette sandjord, hvor den har en mye større effekt sammenlignet med ammoniumnitrat. Den eneste begrensningen er at urea skal føres inn på forhånd og i jorden oppvarmet til 10-15 ° C, ellers vil det ikke fungere.

Det er ikke så hygroskopisk, men krever en spesiell tilnærming til emballasje for å opprettholde de originale kvalitetene.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Aktiv etterspørsel etter saltpeter fra russiske landbruksprodusenter fortsetter å vokse. Det svært effektive produktet er tilgjengelig i flere versjoner: som enkelt, ammoniakk-kalium, kalk-ammoniakk, magnesium og kalsium . Den brukes under vårens graving av jorda og som en påfølgende sommertoppdressing. Gjødsel brukes ofte i utarmede tomter med økt risiko for å utvikle sykdommer som lider av årlig dyrking av samme avling. Eksperter advarer om at jorda må hjelpes - for å gjøre opp for mangel på næringsstoffer, gjødsle den med nitrat, noe som øker plantens immunitet og beskytter mot spredning av sykdommer.

På grunn av den enkle assimileringen, anbefales ammoniumproduktet til bruk på all jord i Russland og for alle avlinger

Det er helt ufarlig og brukes som emulgator og stabilisator overalt i matproduksjon. Ammoniumsulfat skader ikke miljøet og inneholder ikke farlige urenheter.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Stoffet har en lett sur reaksjon, derfor er det tilrådelig å fortynne det med aske eller andre jordnøytraliserende midler for å fjerne overflødig surhet.

All nitrogenholdig gjødsel må lagres på riktig måte, ellers kan det nødvendige elementet forgiftes . Kompetent lagring betyr å opprettholde optimale temperaturforhold og unngå plutselige temperaturendringer. Oppvarming over 32,3 ° C kan antenne stoffer og til og med forårsake en eksplosjon. I denne forbindelse bør det eksplosive ammoniumsaltet av salpetersyre bevares nøye. Ved å observere de tekniske lagringsforholdene (under kalesjer i rom med god ventilasjon) kan stor skade unngås.

Blant de mest brukte organiske stoffene er miljøvennlig organisk gjødsel gjødsel . Den inneholder nitrogen i en liten konsentrasjon - fra 0,5% til 2,5%, derfor legges det i bakken i store mengder.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Søknadsregler

Jorden inneholder svært lite nitrogen i en form som kan absorberes av grønne skudd. Hver jordtype har et annet innhold av dette makronæringsstoffet. Tsjernosem er rike på nitrogen, ekstremt fattig - lett sand- og sandholdig jordsmonn . Atmosfærisk nitrogen kan absorberes av vegetasjonen i enda mindre grad og bare etter bearbeiding av nitrogenfikserende mikroorganismer. Denne mengden makronæringsstoffer er absolutt utilstrekkelig for ernæring, og planter opplever nitrogensult.

Bilde
Bilde

Nitrogen hjelper til med å utvikle og hagebruk avlinger, og landskapsplenplanter og innendørs blomster . Nitrogen er mobilt, krever ikke fordypning, det er ganske enkelt spredt over overflaten om våren eller i første halvdel av sommeren i doseringen som kreves for hver avling og vannes med vann (helst om kvelden for å unngå bladforbrenning). Det når øyeblikkelig rotsystemet til plantene. I tillegg til "kontinuerlig" applikasjon, kan du bruke andre mer effektive metoder: "i rader" eller "hull ". Disse - utmerkede mineralbesparende - metodene brukes til å behandle frøavlinger.

Det er viktig å vite: nitrogennæring fungerer bare positivt med riktige agrotekniske tiltak. Både mangel på ernæring og overfôring av planter fører alltid til deres sykdommer og redusert utbytte. Høye konsentrasjoner har en negativ skadelig effekt på frøplanter. Men hvis problemer blir lagt merke til i tide, vil fôring av plantene gi full utvikling.

Bilde
Bilde

Forstyrrelse av klorofyllsyntesen kan føre til redusert utbytte eller til og med død av planter.

Langsom vekst og forsinket blomstring, svakhet i blader og stilker med nitrogenmangel er vanlige tegn på forsinket utvikling. Men hver kultur har også sine egne karakteristiske manifestasjoner. Så:

  • tomater feller eggstokkene;
  • rødbeteblad blir gule og dør raskt av;
  • en rød stripe dannes langs kanten av jordbærbladene;
  • roser blomstrer ikke;
  • frukttrær setter ikke frukt.

En overflod av et element fører også til negative konsekvenser. I nærvær av store og frodige grønnsaker bremser blomstrings- og fruktprosessen seg. I frokostblandinger kan hytteopphold begynne.

I tuberøse og løvrike plantasjer som er overfôret med mineraler, som ikke trenger store doser næring, vil overflødig nitrat akkumuleres i fruktene. Streng overholdelse av doseringen vil bidra til å forhindre overmetning, noe som forhindrer akkumulering av nitrater og kreftfremkallende nitrosaminer.

Det største behovet for nitrogen i en plante er om våren, når den vokser aktivt. Du kan berike jorda med kjemiske mineraler, men miljøvennlig organisk materiale tilberedt hjemme på egen hånd er å foretrekke.

Lederen i popularitet blant alle folkemidlene er sløsing med husdyr av husdyr (gjødsel) . Nytten av denne typen organisk materiale hentet fra forskjellige dyr er ikke den samme. Hest er av spesiell verdi for avlinger. Men gjødsel av hvilken som helst opprinnelse skal ikke påføres fersk (som har ligget i opptil tre måneder). Det anbefales å lagre det i haugene for enzymatisk spaltning.

Bilde
Bilde

Halvråtent, et halvt år gammelt eller godt dekomponert ekskrement er ideelt for tilberedning av en ernæringsinfusjon. De har allerede kvittet seg med skadelige bakterier, soppsporer . Og de mangler levende ugressfrø, men bare råtne.

Bare råtnet (etter aldring i opptil to år) kan gjødsel tilsettes direkte under planting. Det er flott å kappe med slik humus, samt å løsne tung jord.

Hakket, tørket fjærfe fungerer godt . Men for å redusere den høye toksisiteten til due- eller kyllingavfall, bør den blandes med høy eller sagflis.

Den mest brukte humusen er gjødsel som har råtnet sammen med råttent løvverk. Du kan mate jorden med nyttig husholdningskompost - en blanding av gjæret avfall av forskjellige produkter. Gjæringsprosessen foregår ved hjelp av bakterier og varme. For individuelle avlinger tilsettes aske for å alkalisere jorda og ytterligere gjødsling.

Naturlige tilsetningsstoffer - humates kan fremskynde prosessen med gjæring av gjødsel. Hvis det ikke er tid for nedbrytning, kan den graves opp med jord om høsten eller spres over snøen om vinteren.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Landsbyboerne lager sin egen kompost ved hjelp av en kompostgrop . I dette tilfellet fyller de i tillegg gropen med torv, noe som kan øke prosentandelen av det nyttige elementet i komposten betydelig.

Grønt middel utarbeides for å stimulere utvikling og styrking på det russiske landskapet - et avkok av brennesle eller annen urtemasse, infisert i varmen, med ytterligere tilsetning av gjødsel og aske til den.

Batteritørket og hakket i en kjøttkvern, bananskall er en utmerket kilde til ikke bare nitrogen, men også kalium. Under vårens graving av stedet må det tilberedte bananpulveret blandes med jorda.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Det bør bemerkes i dag motvilje til mange gartnere og gartnere for å bruke mineralgjødsel. De foretrekker å bruke bare organisk materiale i tomtene sine. Men dette er grunnleggende feil. Uten bruk av mineraler er det nå praktisk talt umulig å øke jordens fruktbarhet og dermed avling . I tillegg, hvis doseringen er feil beregnet og organisk materiale, kan det forårsake store skader på jorda. Og dette faktum beviser den spesielle viktigheten av å kjenne gjødselstypene og en kompetent og ansvarlig tilnærming til bruk i hager og grønnsakshager, på plenblomster og når du dyrker potteprydplanter hjemme.

Anbefalt: