Behandling Av Roser Om Høsten Med Jernvitriol: Proporsjoner Og Konsentrasjon Av Sammensetningen For Sprøyting. Hvordan Behandle Det Før Ly For Vinteren?

Innholdsfortegnelse:

Video: Behandling Av Roser Om Høsten Med Jernvitriol: Proporsjoner Og Konsentrasjon Av Sammensetningen For Sprøyting. Hvordan Behandle Det Før Ly For Vinteren?

Video: Behandling Av Roser Om Høsten Med Jernvitriol: Proporsjoner Og Konsentrasjon Av Sammensetningen For Sprøyting. Hvordan Behandle Det Før Ly For Vinteren?
Video: Агрогороскоп с 9 по 11 августа 2021 года 2024, Kan
Behandling Av Roser Om Høsten Med Jernvitriol: Proporsjoner Og Konsentrasjon Av Sammensetningen For Sprøyting. Hvordan Behandle Det Før Ly For Vinteren?
Behandling Av Roser Om Høsten Med Jernvitriol: Proporsjoner Og Konsentrasjon Av Sammensetningen For Sprøyting. Hvordan Behandle Det Før Ly For Vinteren?
Anonim

Høstbehandling av roser med jernvitriol forhindrer utvikling av soppinfeksjoner, skremmer av gnagere og insekt skadedyr … Kjemikalien brukes ofte som gjødsel, da den opprettholder jordens mineralsammensetning og forbedrer plantens immunitet. Forbered deg på behandling 3% vandig løsning , som vanner den overjordiske delen av busk og matjord.

Bilde
Bilde

Behandlingsfunksjoner

Alternative navn for jernholdig sulfat er ferrosulfat, ferrosulfat . I utseende er stoffet et grønt krystallinsk pulver som raskt oppløses i vann. Gartnere bruker den til å dyrke jorda på stedet sitt sent på høsten. I sjeldne tilfeller gjentas prosedyren tidlig på våren.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

En vandig løsning av jernholdig sulfat har følgende egenskaper:

  • etter høstbehandlingen vil rosene ikke bli angrepet av skadedyr;
  • det kjemiske stoffet inneholder mer enn 50% aktivt jern, så vel som svovel - på grunn av inkludering i sammensetningen av mineralkomponenter i fortynnet tilstand, kan vitriol -løsningen fungere som en mikronæringsgjødsel;
  • refererer til potente kontakt fungicider;
  • i høy konsentrasjon viser ferrosulfat insektdrepende egenskaper, på grunn av hvilken det brukes til å eliminere larver, egg og voksne av insekter som forblir i organisk avfall om vinteren.
Bilde
Bilde

Ved avl av rosenkrans brukes ferrosulfat som et billig soppdrepende middel. Det er nødvendig å forberede planter for overvintring. En vandig løsning av en kjemisk forbindelse har følgende fordeler:

  • høy motstand mot smittsomme og soppsykdommer;
  • rimelig pris - 200 g pulver selges for 20-25 rubler;
  • brukervennlighet;
  • lang holdbarhet på produktet.

Når du utfører behandling, er det viktig å huske at det aktive stoffet i høy konsentrasjon virker aggressivt mot planter.

Som et resultat, til tross for en rekke fordeler, fremhever erfarne gartnere følgende ulemper med jernholdig sulfat:

  • et overskudd av en kjemisk forbindelse forårsaker forbrenning av knopper, unge skudd og blader av planter;
  • lett vaskes av overflaten av roser ved nedbør;
  • bremser utviklingen av planter i vekstsesongen om våren.
Bilde
Bilde

Jernvitriol er henholdsvis et salt av svovelsyre pH innen 3-5 enheter . På grunn av dette, det ikke egnet for behandling av sure og lett sure jordsmonn.

Jernsulfat er nødvendig for behandling av unge skudd av en rose, en jordblanding nær stammesirklene, mulch i høst-vinterperioden.

Det anbefales å spraye roser med en vandig oppløsning av ferrosulfat bare om høsten . Når du bruker stoffet om våren, er det fare for å skade planten: på grunn av brannskader vises mørkebrune flekker på bladplatene. Om høsten utføres desinfeksjonsarbeid etter at løvet har falt av eller den grønne massen er kunstig eliminert, derfor oppstår det ikke negative konsekvenser etter påføring av en kjemisk forbindelse. For profylakse er behandling med en vandig løsning med 3% konsentrasjon tillatt . Den lages ved å blande 30 g ferrosulfatpulver med 1 liter vann. Høyere konsentrasjoner fører til døden til de grønne skuddene i rosehagen, mens lavere konsentrasjoner er ineffektive i kampen mot sopp- og bakterieinfeksjoner.

Bilde
Bilde

I unntakstilfeller er det tillatt å behandle roser med en 1% vandig oppløsning av jernsulfat for å oppløse knoppene og akselerere veksten av ungt løvverk . Det er viktig å huske det stoffet bør ikke komme på kronbladene på planten . Løsningen fordeles jevnt over bladene og stilkene ved hjelp av en sprayflaske. Desinfeksjon utføres 2 ganger med et intervall på 10 dager. Det er tilrådelig å utføre behandlingen under fravær av nedbør, siden regnet raskt vasker produktet fra buskene.

Det tar 48 timer før løsningen fungerer . Behandlingen utføres før lyet for vinteren. Fallne blader blir brent eller kastet, da det kan være spor av kjemikaliet på det. Når du bruker ferrosulfat i hagebruk, er det viktig å huske at løsningen ikke kan brukes sammen med kalk og andre typer soppdrepende midler.

Bilde
Bilde

Hvorfor er dette nødvendig?

Høstsprøyting av roser med en løsning av jernsulfat er fokusert på følgende oppgaver:

  • å gi busker beskyttelse mot frysing om vinteren;
  • forhindre utvikling av soppsykdommer
  • eliminere skadedyr;
  • skremme av gnagere.

Kjemisk behandling får planten til å miste løvverk og fremskynder forberedelsen til dvalemodus.

Bilde
Bilde

For at busken skal overleve kulden, er det nødvendig å dekke den forsiktig.

Når du dyrker blomsteravlinger, i tillegg til jernsulfat, mange soppdrepende preparater , fordi jernholdig sulfat ikke takler maksimal effektivitet med alle typer infeksjoner og skadedyr. Denne ulempen kompenseres av det faktum at det øker plantens immunitet . Til tross for at løvet faller av etter bruk av løsningen, brukes jernholdig sulfat ofte som gjødsel. Det fremmer den aktive veksten av busken, og reduserer derved de negative konsekvensene av bruk av andre potente soppdrepende midler.

Bilde
Bilde

Et preparat basert på ferrosulfat forhindrer utvikling av følgende farlige sykdommer:

  • pulveraktig mugg;
  • grå råte;
  • reduserer risikoen for et svart ben;
  • coccomycosis.

Det opprettholder balansen mellom jern i jorda, slik at planten kan motta de nødvendige næringsstoffene. Ved bruk av jernsulfat kan følgende mål oppnås:

  • øke antall knopper og fremskynde blomstringsprosessen;
  • forhindre utvikling av klorose eller gulfarging av den grønne delen;
  • provosere rikelig vekst av skudd, forårsake landskapsarbeid.
Bilde
Bilde

Disse egenskapene til jernholdig sulfat brukes hovedsakelig om våren når det er nødvendig å raskt vekke anlegget fra dvalemodus og plante grøntområder på stedet. Det er strengt forbudt å bruke kjemikalier til behandling av innendørs roser . Sistnevnte har ikke sterk immunitet og går ikke i dvale, derfor kan de raskt dø under virkningen av stoffet.

Det er viktig å huske det jernvitriol vaskes lett av med vann … Dette gjelder ikke bare luftens del av planten, men også jorda. For å unngå råtning av rotsystemet om høsten før du får ly for vinteren, er det nødvendig å vente til jorden er helt tørr.

Derfor utføres sprøyting i tørt vær, etter vanning av busken.

Bruksanvisning

For å oppnå maksimal terapeutisk effekt ved bruk av jernholdig sulfat, en vandig løsning for arbeid må tilberedes før direkte bruk . Ellers reduseres effekten av stoffet, og derfor vil jernsulfat ikke hjelpe til med å kvitte busken av smittsomme lesjoner eller skadedyr. Denne effekten skyldes det faktum at jernholdig sulfat raskt oksideres i vann og luft over tid. Som et resultat blir den ferdige løsningen ubrukelig under lagring. De resterende produktene av oksidativ reaksjon kan skade plantene.

Bilde
Bilde

Erfarne gartnere hevder at den sikreste og mest effektive konsentrasjonen av jernsulfat er 3% . Det eliminerer de fleste voksne av insekter, larver, egg og patogene mikroorganismer. Samtidig brenner ikke det ferdige produktet den overjordiske delen av plantene. For å forberede det må en person måle ut 300 g av et tørt pulverformig preparat og oppløse det i 10 liter vann.

Hvis rosenkransen påvirkes av klorose eller flekker, anbefales det å tilberede en 1% løsning av jernholdig sulfat . Det brukes bare til løvet faller. Behandlingen utføres minst 3-4 ganger for å oppnå maksimal effekt. Med riktig vanning forbedres plantens immunitet.

Bilde
Bilde

Forberedelse av løsningen

For høst vanning av rosenbusken, anbefales det å forberede en vandig oppløsning av jernsulfat 3% eller 5% konsentrasjon … For nybegynnere i hagearbeid kan spørsmålet oppstå: hvordan lage en slik komposisjon. Det er nødvendig å huske følgende: hvis du tar et pulver av jernholdig sulfat i en dose på 100 g og fortynner det i 10 liter vann, får du en løsning på 1% konsentrasjon. Tørrstoff og løsningsmiddel tas i et forhold på 1: 100.

En vandig løsning av jernholdig sulfat for desinfeksjonsbehandling av roser fremstilles i henhold til følgende opplegg

  1. Vanning av grønne skudd med 3% konsentrasjon. 10 liter vann utgjør 300 g tørrstoff.
  2. Sprøyting av jord og mulch med 5% vandig løsning. I 10 liter vann fortynnes 500 g jernsulfat.

Det anbefales å ikke ta vann fra springen som et løsningsmiddel, men settet vann. Bruk av regnvann er tillatt.

Det er nødvendig å fortynne pulveret til krystallene av ferrosulfat er fullstendig oppløst.

Bilde
Bilde

Hvis jernsulfatpulver ikke er tilgjengelig, vil kontaktfungicid fungere som et alternativ:

  • "Abiga-Peak", eller kobberoksyklorid;
  • Oksykrom, som representerer oksadiksyl og kobberoksyklorid;
  • Bordeaux -blanding - kalsium- og kobberhydroksid -sulfat;
  • Ridomil gull.

Legemidlene som presenteres er tryggere enn jernsulfat, på grunn av deres lave toksisitet . Samtidig kan de ikke brukes mot en sterk soppinfeksjon av roser, og vil heller ikke hjelpe til med å ødelegge en stor koloni av skadedyr.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Sprøyting

Behandlingen av busker med jernsulfat utføres i henhold til følgende algoritme:

  • du må først kutte av grønne skudd som ikke hadde tid til å utvikle seg;
  • peduncles og knopper er kuttet;
  • klatreplanter må fjernes fra støtteveggen og spres over dekket jord;
  • standard roser er bøyd til bakken;
  • tilbered en 3% vandig løsning av jernholdig sulfat, fyll den med en sprayflaske;
  • det er nødvendig å sprøyte plantene jevnt, behandlingen utføres nedenfra og opp.
Bilde
Bilde

Det anbefales å helle jordblandingen under buskene med vann eller behandle den med en 5% løsning av jernsulfat . Sprøyting utføres først etter fjerning av organisk rusk rundt rosestenglene, løsnet jord og fuktighetsgivende vanning. Behandling med jernsulfat utføres bare i tilfeller der buskene har vært påvirket av bakterielle eller soppinfeksjoner i lang tid, som ikke kunne elimineres fullstendig.

Bilde
Bilde

Sprøyting med en kjemisk forbindelse av mulken som brukes til å beskytte roser for overvintring er obligatorisk. Etter at prosedyren er fullført, må du tørke den.

Med en soppinfeksjon

Sopp kommer i de fleste tilfeller på busker med nye varianter. Derfor, før du planter nyervervede roser på stedet, er det nødvendig å nøye undersøke stilkene og bladene for tegn på infeksjon. Sprøyting av planter med jernsulfat utføres for følgende soppsykdommer:

  • rust;
  • septoria;
  • spheroteka;
  • peonosporose;
  • spor av grå råte;
  • bladforbrenning fra soppinfeksjon.
Bilde
Bilde

Du kan bruke en vandig løsning av jernsulfat til behandling og forebygging av sykdommer hos unge frøplanter . Sammensetningen påføres ved bruk av en sprayflaske. Det er viktig å huske at i dette tilfellet faller bladene av, og planten vil gjøre vondt en stund. Det tar opptil 7-10 dager å komme seg.

For å bekjempe skadedyr

For behandling av planter fra fytofager, en vandig løsning den brukes bare før busken skjuler frost . Før sprøyting av den grønne delen av busken utføres beskjæring, fallne blader og avskårne stilker fjernes fra bakken. Som forberedelse til desinfeksjon vannes jorda rikelig og rosen mates med mineralgjødsel.

Bilde
Bilde

Foredling som komplementær mat

Jernvitriol brukes ikke bare for ødeleggelse av smittsomme sykdommer og planteetende insekter, men også som dressing for roser før overvintring . Ferrosulfat er nødvendig for jordoksidasjon, metallioner assimilert av planter og gå videre til utviklingen av busken.

For å utføre behandlingen oppløses 30 g jernsulfatpulver i 3 liter vann med lav hardhet. Vanning av jorda utføres i klart, vindstille vær. Det er forbudt å bruke vitriol om sommeren, da overflødig sollys kan akselerere oksidasjonsreaksjonen og bladene vil motta kjemiske forbrenninger.

Bilde
Bilde

Sikkerhetstiltak

Sammensetningen av en vandig oppløsning av jernsulfat tilsvarer helt den kjemiske strukturen til det opprinnelige krystallinske stoffet. Som et resultat er jernholdig sulfat klassifisert som fareklasse III. Den uorganiske forbindelsen kan skade mennesker.

På grunn av den høye surheten er brannskader, hudutslett, kløe og rødme mulig.

Bilde
Bilde

Følgende forholdsregler må følges når du utfører hagearbeid:

  • bruk en tett beskyttelsesdrakt;
  • arbeid med jernsulfat i respirator og vernebriller;
  • fjerne små barn og kjæledyr vekk fra behandlingsområdet;
  • Det er strengt forbudt å bruke matbeholdere til fremstilling og lagring av syresammensetningen.

Hvis produktet kommer inn i øynene, fordøyelseskanalen og luftveiene i en oppløst og krystallinsk form, trenger du ring førstehjelp umiddelbart. En alkalisk løsning brukes til å nøytralisere syrer.

Bilde
Bilde

Ekspertråd

Erfarne gartnere rådes til å følge følgende anbefalinger ved behandling av roser med jernsulfat

  1. Før du utfører høstsprøyting av rosenbusken, trenger du sørg for å samle og brenne de falne bladene … De resterende skuddene må kuttes. I organisk avfall forblir egg og larver av insekt skadedyr overvintrende, og sopp og patogene mikroorganismer forblir også. For å akselerere bladfall og redusere fytopatogen belastning, anbefales det å sprøyte planter med 1% ureaoppløsning.
  2. Behandlingen bør utføres i tørt, rolig vær . Før du starter arbeidet, anbefales det å se på prognosen til meteorologer i en uke, for det må gå 48 timer for å få effekten av sprøyting.
  3. Du bør prøve å spraye løsningen slik at den dekket hele busken . Unntaket er blader og knopper ved behandling om våren.
  4. Ikke bruk jernsulfat med andre soppdrepende eller antibakterielle legemidler … Ellers kan plantens død skyldes.
  5. Etter at rosene har tørket, kan du kutte og dekke busker for vinteren .
  6. Hvis de grønne skuddene og bladene under lyet en stund etter høstbehandlingen har blitt svarte, må du vente til våren … Bare i vekstsesongen er det mulig å finne ut årsaken til denne reaksjonen: om svertningen skyldes forbrenning fra vitriol på grunn av høy konsentrasjon av stoffet eller et naturlig fenomen. I det første tilfellet skjer plantens død vanligvis, så den slutter å vokse etter overvintring.

Anbefalt: