Hvilken Gjødsel Bør Påføres Om Høsten? Høstgjødsel For å Grave Land I Hagen Og Grønnsakshagen, Reglene For å Lage Gjødsel

Innholdsfortegnelse:

Video: Hvilken Gjødsel Bør Påføres Om Høsten? Høstgjødsel For å Grave Land I Hagen Og Grønnsakshagen, Reglene For å Lage Gjødsel

Video: Hvilken Gjødsel Bør Påføres Om Høsten? Høstgjødsel For å Grave Land I Hagen Og Grønnsakshagen, Reglene For å Lage Gjødsel
Video: Enklere Blir Det Ikke #11 Gjødsling 2024, Kan
Hvilken Gjødsel Bør Påføres Om Høsten? Høstgjødsel For å Grave Land I Hagen Og Grønnsakshagen, Reglene For å Lage Gjødsel
Hvilken Gjødsel Bør Påføres Om Høsten? Høstgjødsel For å Grave Land I Hagen Og Grønnsakshagen, Reglene For å Lage Gjødsel
Anonim

Du trenger ikke å være en profesjonell bonde for å dyrke en god høst på stedet. Men selv uten grunnleggende kunnskap om landbruksteknologi vil avreise ikke fungere. Nybegynnere innen hagearbeid og hagearbeid gjør ofte en typisk feil: de følger ikke fôringsregimet eller velger ganske enkelt feil gjødsel. La oss finne ut hvilken gjødsel du skal bruke om høsten og hvordan du gjør det riktig.

Bilde
Bilde

Hva trengs de til?

Ikke bare vår og sommer er varme tider for gartnere. Du må ta vare på høsten gjennom året, og høsten er sesongen når du må ta strategiske skritt. Det vil si befruktning. De vil bidra til å berike jorda, skape tilførsel av næringsstoffer. Hvorfor påføres topp dressing om høsten?

  1. Planter som blir igjen om vinteren får den nødvendige energiforsyningen. Dette vil øke deres motstand mot frost. Busker og trær på stedet bør mates hele året. Hvis vinteren er snøfri, men likevel frostig, er høstdressinger uerstattelige.
  2. Hvis du gjødsler jorda om høsten, kommer næringen til våren ikke bare til plantene som nettopp har "våknet" etter dvale, men også til friske frøplanter og frø.
  3. Gjødsel påført høsten fremmer proteinsyntese av proteinkarbohydrat. Og det stimulerer andre viktige vekstprosesser.

Hva slags gjødsel du skal ta vil avhenge av jordens sammensetning og type . Men plantingen mangler vanligvis fosfor og kalium. Hvis jordsmonnet er sand eller sandstrand på området til stedet, vil det være nødvendig med mer gjødsel. Men tung leirjord er økonomisk i denne forstand, gjødsel vaskes ikke ut av dem så raskt.

nærmere bestemt om frukttrær og busker , om høsten begynner den andre perioden av utviklingen. Det er ikke mer luftvekst av skudd, men veksten av rotsystemet er relevant nettopp om høsten. På dette tidspunktet legges fruktknopper, i røttene er det en aktiv opphopning av næringsstoffer.

Det er derfor, etter høstens ekvator, er det nødvendig å bruke fosfor-kaliumgjødsel og selvfølgelig organisk materiale.

Bilde
Bilde

Visninger

Det er flere store grupper gjødsel som påføres om høsten. De mest populære er økologiske.

Økologisk

Hovedegenskapen til organisk materiale er å gjenopprette mengden humus og forbedre jordens biokjemiske sammensetning . Organisk materiale regnes som et miljøvennlig produkt, og dette er spesielt viktig for hagen og grønnsakshagen. I organisk er det praktisk talt alt for å gjenopprette jordens sammensetning og stimulere plantens utvikling. Organic er en "cocktail" satt sammen av naturen, der alt er harmonisk. Derfor gjør høstfôring med slike formuleringer det mulig for planter å motta ernæring i en dosert dose på det optimale utviklingsøyeblikket.

Hva slags organisk fôring kan være?

Bilde
Bilde

Gjødsel

Den mest etterspurte typen organisk materiale. Men det er nok begrensninger for det .… For eksempel dyrkes ikke fersk gjødsel under trær og busker, fordi det er farlig å brenne rotsystemet. Den ideelle kombinasjonen vil være gjødsel og aske, men gjødsel kan bare brukes i form av humus eller kompost. Det er ikke nødvendig å gjødsle høsthagen med gjødsel årlig, en gang i 2-3 år er nok.

Om høsten er mullein og fugleskitt foretrukket. Gjødsel regnes som en nitrogenholdig gjødsel, den er egnet for graving.

Bilde
Bilde

Tre aske

Nesten universell komposisjon . Ask fremmer plantevekst, beskytter den mot angrep av skadedyr og katalyserer også virkningen av andre næringsstoffer.

Ask brukes som en selvforsynt toppdressing, eller annen gjødsel kan suppleres med den (som i eksempelet med gjødsel).

Bilde
Bilde

Benmel

Det regnes som en langspilt organikk . Dyrester inneholder mye fosfor, kalium, kalsium og de viktigste sporstoffene.

Men du bør ikke hyppig gjøre det med slik gjødsel, bare en gang i tre år kan du ordne høstmating med beinmel.

Bilde
Bilde

Sagflis

Trerester er ikke bare nyttige som gjødsel. I tillegg løsner de også jorda og bidrar til å beholde fuktigheten

I dette tilfellet råtnet sagflisen etter en stund, og humus mater i tillegg jorden.

Bilde
Bilde

Kompost

Dette er en passende toppdressing for utarmet jordart . Det forbedrer jordens fruktbarhet.

Og de stoffene som ble introdusert før, øker fordelene.

Bilde
Bilde

Torv

Den brukes på alle typer jord, den blir ofte matet til frøplanter. Torv inneholder praktisk talt alt som trengs for vekst, utvikling og styrking av avlinger.

Dette er en langvarig gjødsel, derfor er den perfekt for høstdressing.

Bilde
Bilde

Alle listede gjødseltyper er naturlige … Dette er økologiske kosttilskudd, naturlige og trygge. Men de er ikke alltid nok.

Mineral

Det er uønsket å bare bruke mineralgjødsel, fordi mengden humus vil avta med hver påfølgende sesong . Jorden mister sin viktige løshet og begynner å sprekke. Og dette vil påvirke smaken av avlingen. Hvis grønnsaker dyrkes rent på mineralblandinger, vil de merkbart smake annerledes enn organiske produkter. Mineralgjødsel kan være umiddelbar og langvarig. Her er de mest populære komposisjonene.

Bilde
Bilde

Fosforsyre

Fosforittmel, for eksempel, er så nært som mulig naturlig gjødsel, derfor regnes det som en gave fra gartnere. Slikt mel oppnås ved finmaling av fosforitter (dette er sedimentære bergarter, derfor anses produktet som et naturlig produkt). På sure jordarter er denne gjødsel optimal, fordi den alkaliserer jorda, bringer den nærmere en nøytral reaksjon. Men den mest populære fosfatgjødsel er dobbelt superfosfat.

Det er optimalt å introdusere det sammen med organisk materiale, humus.

Bilde
Bilde

Potash

De kan påføres om våren, om ikke for klor i sammensetningen . Med høstfôring fordamper klor, derfor blir våringen helt trygg på våren. Agronomer anbefaler å bruke kaliumsulfat. Hovedverdien er at den forhindrer nitrater i å samle seg i frukt .… Men samtidig surgjør kaliumsulfat jorda, derfor anbefales det å bruke det strengt i alkaliske og nøytrale områder. En annen kaliumgjødsel er kaliummagnesium. Den inneholder mindre kalium, men det er også magnesium. På sandjord er dette en ekstremt viktig toppdressing. Vel, den mest kaliumrike gjødsel er kaliumklorid , men det er også mye klor i den.

Derfor blir det bare hentet om høsten, oftere blir rødbeter matet med kaliumklorid.

Bilde
Bilde

Nitrogen

I utgangspunktet introduseres nitrogenforbindelser bare om våren . Men det er også de i denne kategorien som kan festes i jorda lenge. Om høsten trenger planter nitrogen, om enn i små doser. Av de populære alternativene - ammonium Nitrat , som fungerer bra selv i frossen jord. Men det har en ødeleggende effekt på sur jord.

Mindre nitrogen i ammoniumsulfat, som brukes i alkaliske områder.

Bilde
Bilde

Poteter og tomater elsker en kompleks toppdressing, der det er tilstrekkelig mengde nitrogen. Men i mineralformen henger nitrogen ikke i jorden i lang tid, derfor ville det beste valget være siderater . Men valget av grønn gjødsel er ikke begrenset til dette.

Siderata

Siderata er et veldig effektivt organisk stoff . Bonden kan plante disse plantene mellom de viktigste avlingene på stedet. Men vanligvis planlegger sideratene å plante etter at høsten er høstet. Da kan ugress angripes på tomme områder, og for å forhindre dette, og samtidig berike landet, planter jeg vegetasjon med et sterkt rotsystem. I denne rollen søker de vanligvis:

  • belgfrukter er soyabønner og erter, samt kløver, linser, alfalfa, søtkløver, etc.;
  • planter av familien Korn - for eksempel bygg- eller vårhavre, hirse, vinterrug og hvete;
  • phacelia;
  • fløyelsblomst;
  • bokhvete;
  • solsikke;
  • amarant.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Siderata løsner jorda, beriker den med en nyttig sammensetning, beskytter mot et stort antall skadedyr, gir ikke ugress en sjanse til å vokse … Slått grønn gjødsel kan bli utmerket mulch . Og hvis du planter frostbestandig grønn gjødsel, plantet mellom sengene til hovedgrønnsakene, kan du redusere skadene fra vårfrost. Vintergrønn gjødsel gjør en utmerket jobb med å holde på snø . For høstsåing er følgende optimale: sennep og erter, raps og smør reddik, nasturtium og calendula, alfalfa. Hvis det er vannet jord på stedet, anbefaler eksperter å plante lupin og seradella.

Et eksempel på god omsorg : belgfrukter er plantet, de beriker jorden med nitrogen tilgjengelig for hovedplantene. Deretter vil sunne tomater, kål, poteter vokse på dette stedet. Hvis du sår bokhvete, vil det redusere surheten i jorda, berike det med fosfor og kalium. Det er godt å dyrke alle avlinger på dette stedet, bortsett fra rabarbra, sorrel og spinat. Og hvis du planter frokostblandinger som siderater, vil de mette jorden med kalium og nitrogen, og øke fuktpermeabiliteten underveis.

Her vil det være mulig å dyrke tomater og poteter, courgette og agurker.

Bilde
Bilde

Søknadshastigheter

Gjør høstdressing før det kalde været. Du må fokusere på den omtrentlige dosen av befruktning.

Omtrentlige indikatorer:

  • ammoniumsulfat - 80-95 g på senhøsten for graving;
  • enkelt superfosfat - 40 g for graving for alle avlinger;
  • kaliumklorid - 10-20 g for høstgraving av jorda;
  • ammoniumnitrat - 20-25 g på sensommeren eller varm høst for kål, agurker;
  • dobbelt superfosfat - 10-15 g for graving om høsten;
  • kaliumsulfat - 30 g i midten av september.

Det er fornuftig å registrere gjødsel, påført dato og mengde. Dette gjelder spesielt for nybegynnere gartnere som fortsatt må analysere suksessen med de første trinnene.

Bilde
Bilde

Hvordan mate riktig?

Leire og lerjord er så komprimert om vinteren at vårsesongen ofte er frustrerende. Erfarne bønder løsner slik jord siden høsten. Hvordan gjødsle jorda riktig?

  1. Gjødsel . Du må legge til 3-4 kg organisk materiale per 1 kvadratmeter. Men det er nødvendig å gjøre det ikke mer enn en gang hvert tredje år. Når all jord er gravd, skal gjødsel legges forsiktig rundt plantene til en dybde på 20 cm, og sørge for at den ikke kommer i kontakt med røttene.
  2. Fosfor-kaliumforbindelser . I gjennomsnitt påføres 40-60 g superfosfat og 30 g kaliumsalt per 1 kvadratmeter jord.
  3. Siderata . Så snart disse plantene har vokst til 10 cm, er det på tide å kutte dem av og grave dem opp med bakken.
  4. Humus under frukttrær kan påføres i midten av oktober … 30 kg humus påføres under unge trær, og 50 kg under de som allerede er 10 år eller mer.
  5. Ask er ekstremt nyttig for bærbusker .… 3-4 kg aske tilsettes per 1 kvadratmeter, men ikke oftere enn 1 gang på 3 år.
Bilde
Bilde

Nyttige tips

I en slik mengde gjødsel er det ikke vanskelig å bli forvirret. Men hvis du følger informasjonen nøye, viser det seg at hver gjødsel er bra for en bestemt jord, forhold og perioden for den siste høstfôringen. Erfarne spesialister anbefaler deg å følge de grunnleggende reglene for påføring av høstgjødsel.

  • Planterester påføres 50 til 50: noen av dem brennes for å få aske, og den andre halvdelen graves opp for å returnere næringsstoffer fra bladene og toppene.
  • Fallne blader trenger ikke å fjernes - de beskytter jorden mot kulde og vil i tillegg være en utmerket toppdressing for å løsne jorden om våren. Men selvfølgelig må du fjerne skadede og infiserte blader.
  • Når du mater trær og busker, er det fornuftig å bruke gjødsel i stammesirkelen.
  • Gjødsel fungerer mer effektivt hvis både tørr og flytende form av sammensetningene tas samtidig.

Gjødsel må påføres i doser, det er enda bedre å redusere anbefalt mengde litt enn å øke dosen . Høy belastning er like hard for tilstanden til jorda og den fremtidige høsten som mangel. Det er ingen spesielle vanskeligheter med høstdressing, dette er et logisk stadium på slutten av hagesesongen. Og for at jorden skal tåle vinteren godt, og om våren for å være klar for nye plantinger, må du jobbe hardt om høsten.

Anbefalt: