Gjødsel: Typer For Hagen Og Grønnsakshagen. Bruk Av Hydrogenperoksid For Planter, UAN Og Mineraler. Hva Det Er? Metoder For Påføring Av Forskjellige Gjødsel

Innholdsfortegnelse:

Video: Gjødsel: Typer For Hagen Og Grønnsakshagen. Bruk Av Hydrogenperoksid For Planter, UAN Og Mineraler. Hva Det Er? Metoder For Påføring Av Forskjellige Gjødsel

Video: Gjødsel: Typer For Hagen Og Grønnsakshagen. Bruk Av Hydrogenperoksid For Planter, UAN Og Mineraler. Hva Det Er? Metoder For Påføring Av Forskjellige Gjødsel
Video: Slik blir du kvitt brunsneglene! 2024, Kan
Gjødsel: Typer For Hagen Og Grønnsakshagen. Bruk Av Hydrogenperoksid For Planter, UAN Og Mineraler. Hva Det Er? Metoder For Påføring Av Forskjellige Gjødsel
Gjødsel: Typer For Hagen Og Grønnsakshagen. Bruk Av Hydrogenperoksid For Planter, UAN Og Mineraler. Hva Det Er? Metoder For Påføring Av Forskjellige Gjødsel
Anonim

I den moderne verden har landbruksteknologier nådd et slikt nivå at de er i stand til å gi et høyt utbytte under nesten alle forhold. Gjødsling er en obligatorisk prosedyre for enhver moderne gartner, men mangfoldet av dressinger og produsenter er slik at det kan være veldig vanskelig å velge riktig gjødsel.

Hva det er?

Gjødsel er stoffer som inneholder kjemiske forbindelser som kan øke jordens fruktbarhet.

Som regel inneholder de sporstoffer som er nødvendige for planter for normal utvikling og frukting, men som er fraværende eller er tilstede i svært små mengder i jorda.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Hva er gjødsel?

Det er et stort utvalg av gjødsel. Det er universelle produkter som er egnet for hagen og grønnsakshagen, og høyt spesialiserte, hvis sammensetning er tilpasset behovene til visse avlinger (for frukttrær og juletrær, hvitløk, frokostblandinger) . Noen gjødsel er designet for en bestemt type hagearbeid (for eksempel flytende eller vannløselige produkter for hydroponiske systemer eller for bruk i dryppsystem).

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Etter opprinnelse

Etter opprinnelse skilles organisk og uorganisk gjødsel. Organisk gjødsel er laget på grunnlag av naturlige organiske komponenter: fra gjødsel, kompost, torv, fugleskitt, tang og andre produkter av animalsk eller vegetabilsk opprinnelse. De er en rik kilde til næringsstoffer, selv om det ikke er mulig å bestemme det eksakte innholdet i individuelle mikronæringsstoffer.

Organisk gjødsling er treg, men det forbedrer jordkvaliteten og fruktbarheten på lang sikt. En viktig fordel er at du kan lage dem selv.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Det antas at det er umulig å skade planter ved å bruke organiske produkter. Til en viss grad er denne oppfatningen sann, men noen farer eksisterer fortsatt. Humus kan for eksempel inneholde skadelige bakterier og sopp som kan infisere en plante. Derfor, for profylakse, anbefales det å legge soppdrepende midler til jorden sammen med toppdressing. Det er de vanligste organiske gjødselene.

  • Mineralressurser (torv) . Torv er ekstremt rik på næringsstoffer, men erfarne gartnere hevder at en merkbar effekt bare er synlig etter 2-3 års regelmessig bruk.
  • Sapropel er en innsjø . Den inneholder alle stoffene som er nødvendige for en plante, og er flere ganger mer effektiv enn kompost. Inneholder nitrogen, humussyrer og mineralforbindelser. Gjenoppretter jord raskt. Elv og sumpslam er mindre nyttige i sammensetningen, men brukes også i hagebruk.
  • Humus og due -avføring er rike på nitrogen, så de brukes når det er nødvendig for å akselerere veksten av stilker og løvverk.
  • Humus har en høy kostnad b, er nødvendig i store mengder, men til tross for disse ulempene er det en av de beste bandasjene. Det beriker ikke bare jorda, men forbedrer også strukturen, noe som gjør den løsere.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Uorganisk gjødsel består av kjemiske komponenter som inneholder viktige næringsstoffer. De er svært effektive, krever presise doser når de påføres jorden, og kan brukes til å påvirke en bestemt fase av planteutviklingen. De viktigste sporelementene som plantene trenger er kalsium, fosfor og nitrogen.

  • Nitrogen (N) er det viktigste elementet for planten . Deltar i syntesen av klorofyll og i fotosynteseprosessene. Hvis planten har nok nitrogen, blir bladene lysegrønne. Nitrogenmangel er lett å oppdage ettersom bladene blir gule, visner og begynner å falle av for tidlig. Dette elementet er mest nødvendig under den aktive veksten av stammen og løvet. Imidlertid er det viktig å nøye observere doseringen, siden overmetting med nitrogen vil føre til overdreven landskapsarbeid til skade for fruiting og til en reduksjon i kvaliteten og kvantiteten på avlingen. Nitrogen finnes i urea (47% nitrogen i blandingen), i UAN (karbid-ammoniakkblanding), ammoniumnitrat, ammoniumsulfat.
  • Fosfor (P) - næringsstoff som planter trenger gjennom hele livssyklusen. Gjødsel basert på fosfor fremmer rotspiring, forbedrer blomstring og frukting. Med mangel på dette elementet blir modning av frukt forsinket, kvaliteten lider, kornavlinger er preget av lav produktivitet. Finnes i fosfater, superfosfater, ammofos og sulfoammofos. Blant organiske fosfattilskudd skiller beinmel seg ut.
  • Kalium (K) hjelper planter med å absorbere vann fra jorda og omdanne næringsstoffer til essensielle sukkerarter, og øker immuniteten mot soppsykdommer. I jordsmonnet og i organiske forbindelser finnes det i en form som er vanskelig for planter å få tilgang til. Inneholdt i kaliumklorid, kaliumsulfat, kaliumnitrat og treaske.
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Hvis toppdressingen inneholder flere grunnelementer (2 eller 3) samtidig, kalles det kompleks . For eksempel nitrogen-fosfor-kalium. Den største fordelen er økonomi. For en påføring på jorden kan du mate plantene med nitrogen, kalium og fosfor samtidig. Konvensjonelle enkomponentprodukter er ikke alltid kompatible, de må brukes en om gangen.

I komplekse gjødsel finnes NPK -etiketten noen ganger . Den angir prosentandelen nitrogen, fosfor og kalium i preparatet og er merket på posen som en serie på tre tall, for eksempel 10-5-5. Dette betyr at produktet inneholder 10% nitrogen, 5% fosfor og 5% kalium.

I tillegg til hovedelementene kan mikronæringsstoffer også inkluderes i sammensetningen av gjødsel. Disse inkluderer bor, klor, kobber, jern, mangan, molybden og sink . Med avlinger med høy avling kan disse næringsstoffene raskt tømmes i jorda og må etterfylles for riktig plantehelse.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Mineralorganiske preparater er en type fôring basert på organiske stoffer, som er beriket med kjemiske forbindelser. Som grunnlag bruker produsenter torv, kompost og næringsmiddelavfall, som utsettes for kjemisk behandling (ammonisering, nitrering). Effekten av fôring avhenger i stor grad av typen kjemisk behandling.

Det er bakteriell gjødsel. Denne sorten kan ikke med rette kalles gjødsel eller toppdressing, siden disse preparatene ikke inneholder noen næringsstoffer. De brukes til å lage en plantevennlig mikroflora i jorda, som vil bidra til å assimilere næringsstoffer lettere og raskere.

Oftest inneholder mikrobiologiske preparater nitrogenfikserende bakterier.

Bilde
Bilde

Etter aggregasjon

Det er flytende, suspenderte og faste former for gjødsel. I struktur er de granulære, krystallinske og pulver.

Flytende og vannløselige former er hovedsakelig beregnet på dryppvanningssystemer og blad agn.

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Ved handling

Etter virkningen av jorda er det to typer: direkte og indirekte

  • Direktevirkende gjødsel inneholder næringsstoffene som plantene trenger. Dette er en stor gruppe som inneholder de fleste organiske og mineraltilskudd.
  • Indirekte befruktning er nødvendig for å forbedre jordens egenskaper. Disse inkluderer bakterielle preparater, så vel som stoffer som brukes til kjemisk gjenvinning (gips, kalk). For innendørs planter brukes ofte hydrogenperoksid i denne kapasiteten, som er i stand til å endre jordens struktur og desinfisere den.
Bilde
Bilde

Etter påføringsmetoden på jorda

Det er to hovedmetoder for påføring på jorda: den kontinuerlige metoden (toppdressing er jevnt fordelt over hele sengenes område) og lokal applikasjon, der stoffet blandes med jorden og påføres på individuelle hull eller rader, og skaper dermed foci som er maksimalt mettet med gjødsel.

Bilde
Bilde

Forresten plantene blir matet

Skill mellom rot- og bladfôring. Rotmetoden er den viktigste. Gjødsel påføres direkte på jorda eller på overflaten så nær rotdelen som mulig. Mange gartnere tror feilaktig at denne metoden er den eneste riktige. Imidlertid har bladfôring flere fordeler:

  • er ikke avhengig av jordens ugunstige egenskaper, for eksempel høy surhet eller lav temperatur, noe som ofte forhindrer at røttene får det nødvendige elementet, selv om det er tilstede i jorda i store mengder;
  • helt absorbert av planten;
  • det er praktisk når plantene har nådd en betydelig høyde, og dyrking av bedene med påfølgende fôring er vanskelig.
Bilde
Bilde

Populære produsenter

Det er et stort utvalg av gjødselprodusenter i Russland. Vi har samlet et utvalg av de beste kvalitetsproduktene på markedet i dag.

  • Blant preparatene beregnet på frukt- og bær- og grønnsaksavlinger er toppdressing den mest populære " Gumi-Omi " - et produkt fra den hviterussiske produsenten OMA, som spesialiserer seg på produksjon av hagearbeid og organisk gjødsel.
  • EcoPlant - høykvalitets organisk dressing for høsten fra den ukrainske produsenten av miljøvennlig gjødsel Oriy. Inneholder hele settet med elementer som er nødvendige for planten, den inneholder kalium, fosfor, nitrogen, kalsium, sink, molybden, svovel. Passer for alle typer avlinger.
  • Kompleks middel " Giant universal " - et produkt fra Fart -selskapet. Den produseres i form av granulat basert på naturlige ingredienser (en blanding av humus og torv), samt sporstoffer. Det er mye brukt i landbruket, ettersom det er egnet for fôring av planter på alle stadier av livssyklusen og forbedrer kvaliteten på jorda på lang sikt.
  • Blant flytende universelle preparater er det " Hvite perler " - et mineral-organisk produkt med høy biotilgjengelighet. Forbedrer plantens vegetasjon, beskytter dem mot stress og forskjellige sykdommer.
  • Høyspesialiserte mineralprodukter for forskjellige typer hagebruk og hagebruk produseres av polsken Florovit selskap . Høykvalitets spesialiserte preparater finnes i serien med organisk flytende gjødsel "Bona Forte": du kan velge et produkt designet for forskjellige typer innendørs planter, for frøplanter og avlinger. Preparatene er preget av miljøvennlighet og sikkerhet.
  • For å hjelpe planter under vanskelige forhold - under ugunstige værforhold og trusselen om soppsykdommer - har plante -ernæring mot stress vist seg å være god. " Megafol" produsert av det italienske selskapet "Valagro " … Legemidlet inneholder aminosyrer og sporstoffer og tilhører gruppen vekststimulerende midler. Allsidig, egnet for forskjellige kulturer.
  • Den beste produsenten av gjødsel og utstyr for hydroponisk hagearbeid (dyrking av planter på vann) i verden anses Fransk selskap GHE .
Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

Søknadsregler

Selv når du bruker preparater av høy kvalitet, er det veldig enkelt å miste avlingen, hvis du ikke kjenner vanskelighetene ved bruk og bruker toppdressing på et innfall. Når du velger type og dose av stoffet, er det viktig å ta hensyn til jordens natur, plantens egenskaper og kompatibiliteten til forskjellige typer dressinger.

  • Første gang for å gjødsle jorda er nødvendig før såing, høst eller vår. På dette tidspunktet blir det meste av toppdressingen som er nødvendig for planten introdusert, mens jorden skal være ganske godt løsnet og gravd opp.
  • Gjødsling før såing utføres samtidig med plantingen av frøplanter, mens det er nødvendig å observere minimumsdosen. Ved planting bør preparater med høyt fosforinnhold foretrekkes.
  • Topp dressing er også nødvendig i vekstsesongen. De er rot (stoffet blir introdusert i jorden eller på overflaten) og blad (vannløsninger med lav konsentrasjon).
Bilde
Bilde

På forskjellige tidspunkter trenger planten forskjellige elementer. For eksempel, i spirings- og vegetasjonsperioden er det et økt behov for nitrogen; mye fosfor er nødvendig for normal dannelse av blomster og frukt . For å overleve frost er det nødvendig med kalium, og nitrogen tvert imot reduserer frostbestandigheten.

Noen gartnere foretrekker å bruke utelukkende naturlige organiske produkter, andre bruker bare mineraler, og forsømmer organisk materiale på grunn av den mindre uttalte effekten. Faktisk trenger en plante et variert kosthold: både organisk materiale og forskjellige kjemiske elementer . Det anbefales heller ikke å bruke bare en type fôring gjennom sesongen - de må veksles.

Gjødselsdosen avhenger av både planten og jordens egenskaper . For eksempel vil sporelementer i tett, tung jord henge lenge, mens de raskt vaskes ut fra lett sandjord. Derfor blir tunge jordarter befruktet sjeldnere, men i store doser, og lungene blir ofte beriket i små porsjoner.

Bilde
Bilde

Tidlige modningsavlinger absorberer stoffer fra jorda mye mer aktivt enn sent modne avlinger, derfor trenger de hyppigere fôring. Tette beplantninger krever større mengder av preparatet enn planter plantet i betydelig avstand fra hverandre.

En overdose gjødsel er ikke mindre skadelig enn dens mangel, derfor er det nødvendig å beregne dosen nøye før fôring. Hvis gartneren allerede har klart å overdrive det med mengden av stoffet, kan du prøve å fikse situasjonen med rikelig vanning. Mineralgjødsel vaskes ut ganske raskt, men for å endelig fjerne overflødig, må du gjenta rikelig vanning flere ganger.

Gjødsellagring spiller en viktig rolle. For faste og pulverformige varianter er et tørt rom nødvendig, fuktighet er uakseptabelt. Flere forskjellige typer kan ikke blandes. De fleste flytende produkter er ikke beregnet for langtidsoppbevaring.

Det er også viktig å huske at mange stoffer er giftige og farlige for mennesker.

Anbefalt: